Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Ως ιδεολόγος πολιτικός έχω υποχρέωση να αφυπνίσω συνειδήσεις και να πολεμήσω για τα δίκαια και τα συμφέροντα του τόπου μου»




  

                                
Ενώπιον φίλων και συναγωνιστών, ανθρώπων όλων των ηλικιών, από διαφορετικούς κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους, αλλά με κοινό παρανομαστή την αγωνία για το μέλλον της Ροδόπης και της χώρας πραγματοποίησε την προεκλογική του ομιλία ο Ευριπίδης Στυλιανίδης,
χθες το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, επιλέγοντας να αφήσει κατά μέρος τις κλασικές φόρμες μιας πολιτικής ομιλίας και να μιλήσει αυθόρμητα και με ειλικρίνεια για την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Η κρίση δεν είναι ελληνική
Μιλώντας σ’ ένα μεγάλο και γεμάτο αγωνιστικό παλμό ακροατήριο έκανε μια αναδρομή στην κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώνοντας ότι οι Έλληνες ενοχοποιήθηκαν για την κρίση, η οποία ωστόσο, όπως είπε δεν ήταν ελληνική. «Η κρίση γεννήθηκε στην Αμερική και εισήχθη στην Ευρώπη δια της Ελλάδας που ήταν ο αδύναμος κρίκος, λόγω των λαθών που κάναμε όλοι μας. Μόνον που αυτός ο αδύναμος κρίκος κατέστη το ‘μαύρο πρόβατο’ της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής κριτικής». Επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση, ακριβώς γιατί εκτός από την Οικονομική Ένωση δεν εργάστηκε ώστε να φτάσει στην Πολιτική Ένωση, όπως την είχαν οραματιστεί οι Πατέρες της Ευρώπης. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία δε δημιούργησε κανόνες και εσωτερικούς μηχανισμούς στήριξης  για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή πτώχευση ενός κράτους-μέλους και άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ, δηλαδή στον ανταγωνιστή της για να διευθετήσει τα του οίκου της», είπε. Αναφέρθηκε ωστόσο και στα «δικά μας λάθη», την απομάκρυνσή μας από την πραγματική οικονομία και την υιοθέτηση μιας «εικονικής οικονομίας», μια οικονομία του Χρηματιστηρίου, του δανεισμού και του πλαστικού χρήματος. Παράλληλα, «επιδιώξαμε να μπούμε στην ευρωζώνη και ορθώς, όμως δεν προετοιμαστήκαμε σωστά», τόνισε αναφερόμενος στην αυθαιρεσία που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την ισοτιμία δραχμής και ευρώ, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη και η αισχροκέρδεια να καλπάζει ανεξέλεγκτα.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας να τεθούν κανόνες και να παταχθεί η αισχροκέρδεια από τις κυβερνήσεις Καραμανλή η οποία ωστόσο προσέκρουσε στα  κατεστημένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία ξεκίνησαν έναν πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης και συκοφάντησης για να κλονίσουν, τελικά, τη σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τον πολιτικό. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε τις εξορθολογιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή (ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακής και λιμανιού του Πειραιά, μετοχοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με εξαιρετικούς όρους για το ελληνικό δημόσιο, ενεργειακή και οικονομική διπλωματία) αλλά και την πρόσκληση προς το Γιώργο Παπανδρέου να συμφωνήσουν σε ένα εθνικό σχέδιο,  για την αντίκρουση της κρίσης που ερχόταν -πρόσκληση που έπεσε στο κενό. Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι το 2009 η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στην υποχρέωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και διόρθωσης λαθών και στο «λεφτά υπάρχουν», με τους Έλληνες να επιλέγουν το δεύτερο, «να επιλέγουν αυτό που ακούγεται βολικό και ευχάριστο», τόνισε.

Ο «άλλος δρόμος» και ο… μονόδρομος
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος από αυτόν που η κυβέρνηση Παπανδρέου επεφύλασσε στον ελληνικό λαό. Αυτόν το δρόμο τον  αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ, Ζ. Άκερμαν, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη πριν από τρεις μήνες, ο οποίος πρότεινε στον Παπανδρέου να καταβάλει η Ντόιτσε Μπάνκ 15 δις και άλλα 15 δις η ΕΕ ενεργοποιώντας το μηχανισμό της αλληλεγγύης, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ομαλά χωρίς να στοχοποιηθεί. «Από την ελληνική κυβέρνηση δεν έγινε καμία προσπάθεια να ακολουθηθεί ο δεύτερος δρόμος κι έτσι δεσμεύτηκε η χώρα», τόνισε και πρόσθεσε πως όταν το ’12 δημιουργήθηκε η συγκυβέρνηση βρέθηκε σε ένα μονόδρομο και  δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό από το να τρέξει γρήγορα, ώστε να βγει από αυτόν».
Σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα πάρθηκαν μέτρα που ήταν σκληρά, άλλα άδικα και άλλα κόντρα στις κλασικές ιδεολογικές γραμμές και αξίες που υποστήριξε διαχρονικά η ΝΔ, ωστόσο, επεσήμανε ότι η οικονομία μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή και  πως έπρεπε να γίνει ό,τι ήταν δυνατόν για να απομακρυνθούμε από την καταστροφή.
«Αποφύγαμε την άτακτη χρεωκοπία, παραμείναμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και πετύχαμε στόχους υψηλότερους από αυτούς που μας είχαν θέσει οι δανειστές, όπως τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, την εξαφάνιση του πρωτογενούς ελλείμματος, καθώς και ένα μικρό ποσοστό ανάπτυξης και μια πρώτη μείωση της ανεργίας. Δε λύθηκαν τα προβλήματα, όμως καταφέραμε να διανύσουμε τη μεγαλύτερη απόσταση και να είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση», σημείωσε.

Το δίλημμα των εκλογών
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε ότι σε αυτήν τη φάση δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές επιρρίπτοντας βαριά ευθύνη στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, είπε, θα πληρώσει αυτήν την ανευθυνότητά του, αρκεί βεβαίως, όπως σημείωσε να μην την πληρώσει και η Ελλάδα. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία, αφού, όπως είπε, άλλα λέει όταν μιλάει στο εσωτερικό κι άλλα στο εξωτερικό καθησυχάζοντας τους βασικούς χρηματοδότες της χώρας.
Ο κ. Στυλιανίδης έθεσε το δίλημμα των εκλογών σε κεντρικό επίπεδο. «Θα διαλέξουμε τη λογική και την ευθύνη, η οποία μπορεί να έχει δυσκολίες στην εφαρμογή να μην ακούγεται ευχάριστα, αλλά είναι ρεαλιστική και αν δείξουμε συνέπεια, θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην άλλη άκρη του ποταμού και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας για να διορθώσουμε τα πράγματα ή θα πάμε, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πίσω, εκεί που ξεκινήσαμε με κίνδυνο να μας παρασύρει το ρέμα;».

Το τοπικό διακύβευμα
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως σε αυτές τις εκλογές, τα κόμματα, οι ιδεολογίες και οι φανατισμοί του παρελθόντος δεν μπορεί να προσδιορίσουν την επιλογή των ψηφοφόρων, όπου τα πληθυσμιακά και πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει και πρόσθεσε πως ένα λάθος μπορεί να γυρίσει τη Ροδόπη και τη Θράκη πίσω, σε εποχές αδικίας, αδιαφορίας από την κεντρική διοίκηση, σε εποχές εγκατάλειψης, υπενθυμίζοντας ότι η Ροδόπη έμεινε 50 χρόνια έξω από τα κέντρα των αποφάσεων.
Υπενθύμισε ότι ο Κώστας Καραμανλής του εμπιστεύθηκε από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας σημαντικούς ρόλους. «Η πολιτική είναι η αναμέτρηση με τα προβλήματα, η ανταπόδοση στον τόπο με έργα την εμπιστοσύνη που σου έδειξαν οι συμπολίτες σου», τόνισε.
Η κρίση, σημείωσε, προκάλεσε δημογραφική απογύμνωση στη Θράκη. Νέοι άνθρωποι κυρίως χριστιανοί, το πιο δημιουργικό κομμάτι της εγκατέλειψαν τη Ροδόπη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. «Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί ο πληθυσμός της Ροδόπης και θα έλεγα ότι έχει ανατραπεί και η ισορροπία των δύο σύνοικων στοιχείων, εις βάρος των χριστιανών, κυρίως.  Αυτό το εκμεταλλεύεται η Αριστερά, με τον τρόπο μάλιστα που χειρίζεται αυτή τη στιγμή το μόνο που επιδιώκει είναι να βγάλει τρεις βουλευτές, δύο από το ΣΥΡΙΖΑ κι ένα από το Ποτάμι, μόνο από τη μειονότητα».
Υπογράμμισε ότι η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση είναι προς το συμφέρον όλων μας και των χριστιανών και των μουσουλμάνων και κυρίως είναι προς το συμφέρον του τόπου διότι εγγυάται την ομαλότητα, τη συνεργασία, τη συνύπαρξη, την ανάπτυξη –ό,τι δηλαδή οικοδόμησε η ελληνική πολιτεία στη Θράκη, για το οποίο θα πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι- την ώρα μάλιστα που ο τζιχαντισμός και ο φονταμενταλισμός αυξάνουν επικίνδυνα.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπογραμμίζοντας ότι αντί κριτήριο επιλογής να είναι το ήθος, η αξιοσύνη, η αποτελεσματικότητα, η ιδεολογία είναι ο θρησκευτικός ή ο εθνικιστικός φανατισμός. Τόνισε πως ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει τη Ροδόπη πολλά χρόνια πίσω. «Εάν φυλακιστούμε στην τιμωρητική ψήφο, ή σε μια ψήφο αγανάκτησης, για να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση, τιμωρούμε τον εαυτό μας, κόβουμε τα χέρια με τα οποία την επόμενη μέρα πρέπει να παλέψουμε για τον τόπο μας. Η πολυδιάσπαση του νομού σε μικρά κόμματα, η αποχή από τις εκλογές μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις χωρίς επιστροφή. Η μονομερής εκπροσώπηση την επόμενη μέρα μπορεί να δημιουργήσει εκρήξεις και θα αποβεί μοιραία όχι μόνο για τα σύνοικα στοιχεία, αλλά κυρίως για τον τόπο μας».
Παράλληλα, επισήμανε ότι δούλεψε για τη Ροδόπη βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο οικοδομούσε συστηματικά μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία που σέβεται απόλυτα τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, και μία εναλλακτική οικονομική ανάπτυξη που αξιοποιεί τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας. Ενδεικτικά ανέφερε την κατασκευή σχολείων ύψους 65 εκατ. ευρώ, την κατασκευή του κάθετου άξονα (101 εκατ), την Εγνατία οδό, την αξιοποίηση αρχαιολογικών μνημείων, που αποδεικνύουν τη διαχρονική  παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή, τη στήριξη της αγοράς, την απόδοση του 12%, στις επιχειρήσεις, τη στήριξη των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.
«Ως ιδεολόγος πολιτικός της ελληνικής κεντροδεξιάς που πιστεύει στο φιλελευθερισμό και που αγαπάει και εμπιστεύεται τις δυνάμεις αυτού του τόπου έχω υποχρέωση να αφυπνίσω συνειδήσεις  και να πολεμήσω για τα δίκαια και τα συμφέροντα του τόπου μου».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ως βουλευτής αυτού του τόπου δε διέκρινε τους συμπολίτες του με κριτήριο του αν τον ψήφισαν ή όχι, αλλά ανταποκρίθηκε στα δίκαια αιτήματά τους , όπου μπορούσε, με αίσθημα δικαίου και αλληλεγγύης.
Επεσήμανε ότι στήριξε κριτικά την κυβέρνηση Σαμαρά στην εθνική της προσπάθεια, χωρίς όμως να διστάζει να λέει τις απόψεις του όταν θεωρούσε ότι αυτό ήταν προς όφελος των συμπατριωτών του. «Δε δίστασα και δε διστάζω να υπερασπιστώ τις πολιτικές αξίες στις οποίες πιστεύω περί Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς ή τα συμφέροντα της ιδιαίτερής μου πατρίδας της Θράκης, δε σκέφτηκα την ‘καρέκλα’, αλλά τους ανθρώπους, τους συμπατριώτες μου που μου την εμπιστεύθηκαν».
Υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε λίγο θα είναι παρελθόν και πως οι τοπικές κοινωνίες που θα έχουν ισχυρή εκπροσώπηση θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση αδικιών και το μερίδιο που τους ανήκει από το μέλλον. «Αν η Ροδόπη στην εποχή που ξεκινά δεν έχει ισχυρή εκπροσώπηση κινδυνεύει να επιστρέψει στην εποχή της εγκατάλειψης. Αντίθετα, αν λειτουργήσουμε ενωτικά, συνειδητοποιημένα, τοπικά και εθνικά τότε θα είμαστε και πάλι οι πρωταγωνιστές. Η Ροδόπη θα παίξει ρόλο -το λέω και το εννοώ», υπογράμμισε.
Στο τέλος της ομιλίας του και εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων και επευφημιών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε όλους όσους έδειξαν με τη μαζική τους παρουσία ότι η Ροδόπη δεν ενδίδει στο λαϊκισμό και στα ευχάριστα λόγια και πως επιθυμεί με μια υπεύθυνη πολιτική την επιστροφή στην ομαλότητα.
Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους νέους και τις νέες που αποτελούν το μέλλον, τους μουσουλμάνους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και τους συνυποψηφίους του, Αχμέτ Αμέτ, Βούλα Ελευθεριάδου, Μαρία Λιακάκη Μανίτσα και Χουσέ Μουσταφά Ισμαήλ, που δίνουν όπως είπε, ώθηση στην προσπάθεια που γίνεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου