Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Το Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ αποχαιρέτησε τους τελειόφοιτους

Για πρώτη φορά σε μια ιδιαίτερη τελετή αποφοίτησης
    Με την τελετή βράβευσης των αριστούχων και τελειόφοιτων μαθητών, χαρακτηρίστηκε η τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς για το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012, και ώρα 12:00 π.μ, στον χώρο του οικοτροφείου.   Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης, ο σοφολογιότατος μουφτής Μέτσο Τζεμαλή, ο δ/ντης του συντονιστικού γραφείου μειονοτικών σχολείων κ. Νίκος Παπαγεωργίου και η εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μαρία Βερβερίδου.

   Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο υποδιευθυντής του ιεροσπουδαστηρίου κ. Θανάσης Ρόϊδος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην πρώτη εκδήλωση αποφοίτησης, ευχήθηκε με τη βοήθεια όλων αυτή να γίνει θεσμός τα επόμενα  χρόνια.
   Ο δ/ντής του σχολείου κ. Μποσνάκ Σαμπρή, κατά την ομιλία του συμβούλεψε τους μαθητές να μην ξεχνούν πως «ο πιο καλότυχος από εσάς, είναι αυτός που διδάσκει και διδάσκεται το Κοράνι», ενώ τους ευχήθηκε να συνεχίσουν τη ζωή τους υπό το φώς της γνώσης που έλαβαν στο σχολείο. καταλήγοντας ο κ. Μποσνάκ εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο καθένας από τους απόφοιτους θα εξελιχθεί σε άτομο χρήσιμο για την πατρίδα, το έθνος, την οικογένεια και τους δασκάλους του».
  Από την πλευρά του ο δ/ντης του συντονιστικού γραφείου μειονοτικών σχολείων κ. Νίκος Παπαγεωργίου, άρχισε την ομιλία του εξαίροντας το έργο που γίνεται στο σχολείο, καθώς τα παιδιά εκτός από τα βασικά μαθήματα που διδάσκονται σε όλα τα σχολεία, διδάσκονται και τα μαθήματα ειδικότητας. Διευκρινίζοντας πως «με αυτό το διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών η πολιτεία δείχνει τη βούλησή της, παιδιά με διαφορετικό θρήσκευμα, να διδάσκονται και να μελετούν το θρήσκευμά τους».
    Η τελετή της αποφοίτησης περιλάμβανε ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου που ανέγνωσαν οι απόφοιτοι μαθητές του σχολείου, αλλά και από ποιήματα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απαγγελία της Ζεϊνέπ Μεμέτ Πανταλή, η οποία απήγγειλε ένα ποίημα αφιερωμένο στους δασκάλους, η οποία, αν και μαθήτρια της Β’ λυκείου, έχει ήδη διακριθεί με το χρυσό μετάλλιο στην περσινή Ολυμπιάδα τουρκικής γλώσσας, ενώ το σχολείο είχε την πρωτιά και φέτος στην εκδήλωση με τον μαθητή Ραμαδάν Μουζαφέρ.
    Συγκινητική ήταν ωστόσο και η αποχαιρετιστήρια ομιλία της Γκιουλσέν Χιουμέτ Αχμέτ, η οποία αργότερα βραβεύτηκε και για τις σχολικές της επιδόσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «σήμερα είναι η μέρα του αποχωρισμού. Από τα θρανία που καθίσαμε ως παιδιά σηκωνόμαστε τώρα ως ενήλικες», μίλησε για τις χαρές τις λύπες, τον ενθουσιασμό, τους φόβους και τα όνειρά τους, ενώ αίσθηση έκανε το σχόλιό της για τα σκονάκια που γράφονταν πάνω στα θρανία, που όμως τώρα πια μόνο χαμόγελα έφεραν στα πρόσωπα μαθητών και καθηγητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κορίτσια ήταν ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της μειονότητας, κεντημένες με ιδιαίτερη τέχνη.  Η τελετή περιλάμβανε και τραγούδι που τραγούδησαν τρία κορίτσια της χορωδίας του σχολείου, ενώ η έκλεισε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και την απονομή βραβείων στους αριστούχους και αναμνηστικών στους υπόλοιπους μαθητές.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου