Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

H δημιουργία δικτύων αποχέτευσης σε Αίγειρο και διπλανούς οικισμούς



 

Εργαλείο στα χέρια της διοίκησης της ΔΕΥΑ Κομοτηνής χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, τα σχέδια για κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου στην περιοχή της Αιγείρου. Κι αυτό διότι, στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, ο δήμος Κομοτηνής δύναται να αξιοποιήσει την προβλεπόμενη για τις ανάγκες του Νοσοκομείου κατασκευή αποχετευτικού αγωγού, ώστε ταυτοχρόνως ο τελευταίος να εξυπηρετήσει τις συνολικές αποχετευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Ήδη οι μελετητές του Νέου Νοσοκομείου, που ζήτησαν από τη ΔΕΥΑΚ να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθεί αυτό με την ύδρευση και την αποχέτευση, έχουν παραλάβει τη σχετική απάντηση-πρόταση της Δημοτικής Επιχείρησης, στην συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα σύνδεσης του κεντρικού αγωγού με τους οικισμούς Υφαντών, Παραδημής, Μικρού και Μεγάλου Κρανοβουνίου, Μεσοχωρίου, Μελέτης, Αιγείρου και Μεσσούνης.

«Αυτό για εμάς ήταν ένα εργαλείο, που το χρησιμοποιήσαμε σαν πάτημα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα έργα αποχέτευσης σε αυτούς τους οικισμούς», τόνισε ο κ. Καρασταύρου, που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «εφόσον προχωρήσει το νέο Νοσοκομείο, τότε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να μιλάμε και για δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς».

Στην αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, η προοπτική της θωράκισης των παραπάνω οικισμών με έργα αποχέτευσης δυσκολεύει εξαιρετικά και απομακρύνεται ως ενδεχόμενο για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Κι αυτό, διότι στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε προγράμματα συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιρετική δυσκολία παρουσιάζει η ένταξη έργων αποχέτευσης, που αφορούν σε οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο από 2000 κατοίκους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όχι μόνο οι προαναφερθέντες οικισμοί, αλλά το σύνολο σχεδόν των πρώην δήμων Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου, όπως επίσης οικισμοί που ανήκουν στη δημοτική ενότητα Κομοτηνής.

Την προηγούμενη ημέρα έπεσαν οι υπογραφές με τον εργολάβο για 3 έργα αποχέτευσης  που δρομολογούνται στους οικισμούς του Ροδίτη και του Κοσμίου. Πρόκειται για την κατασκευή εξωτερικού αγωγού, που θα μεταφέρει τα λύματα από τους δυο παραπάνω οικισμούς στον Βιολογικό της Κομοτηνής, ένα έργο προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 18 μήνες. Θα ακολουθήσουν άμεσα οι συμβασιοποιήσεις για τα δυο επόμενα έργα, που είναι τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης του Ροδίτη και του Κοσμίου, έργα προϋπολογισμού 3 και 4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ωρίμανσης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, που αφορούν τους οικισμούς του Φύλακα, του Θρυλλορίου και του Ανθοχωρίου, ώστε κι αυτοί να χρησιμοποιήσουν τμήμα του κεντρικού αγωγού, που πρόκειται να κατασκευαστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται η δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού στο Φανάρι, ένα έργο πνοής για την περιοχή, που θα λύσει το πρόβλημα της αποχέτευσης στους οικισμούς Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης. Ήδη οι μελέτες εκπονούνται και εντός των επόμενων εβδομάδων θα παραληφθούν από τη ΔΕΥΑΚ, ενώ ο κ. Καρασταύρου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο 2013 θα υπάρξει η δημοπράτηση των δικτύων εντός των οικισμών, αλλά και της μελέτης κατασκευής του Βιολογικού.