Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Παρουσίαση συνδυασμού Μ. Βεζυριαννίδη για τις εκλογές στο Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο

Την παρουσίαση των μελών του συνδυασμού του έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Μιχάλης Βεζυριαννίδης, νυν μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.
Το όνομα του συνδυασμού είναι «Προοπτική Ανάπτυξης των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του νομού Ροδόπης» και σε αυτό συμμετέχουν 38 υποψήφιοι, 35 άνδρες και 3 γυναίκες.
Μιλώντας για τον συνδυασμό του, ο κ. Βεζυριαννίδης υποστήριξε πως «είναι ένα πόνημα νέων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν και να υπηρετήσουν τους επαγγελματίες της περιοχής μας.Ο συνδυασμός απαρτίζεται από ανθρώπους δραστήριους και δυναμικούς, οι οποίοι σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της πατρίδας μας , θέλησαν να βγουν μπροστά και να προτάξουν  νέες ιδέες, φρέσκιες απόψεις και να δημιουργήσουν επιχειρηματικές υποδομές για ανάπτυξη. Όχι θεωρητική και κούφια ανάπτυξη, αλλά ουσιαστική και πρακτικά εφαρμόσιμη. Ότι έλειπε τόσα χρόνια από το νομό μας».
Ο κ. Βεζυριαννίδης τόνισε πως υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα «μαζί τους συνδιαλεγόμαστε και βλέπουμε ότι πρέπει να εκφραστούν στο επιμελητήριο. Σ’ ένα επιμελητήριο που τόσα χρόνια έχει παράξει και έχει προσφέρει αλλά τα τελευταία χρόνια έχει τελματώσει. Υπάρχει μια προσπάθεια για να κάνουμε μια αναθέρμανση στο επιμελητήριο από όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να δημιουργήσουμε κάποιες προοπτικές ανάπτυξης».
Σχολιάζοντας τα πολιτικά τεκταινόμενα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «βλέπουμε μια πατρίδα, η οποία ενώ σήμερα στις 11 του μηνός θα έπρεπε να καταθέτει τον προϋπολογισμό του 2012 κι όμως σήμερα ορκίζεται ο νέος πρωθυπουργός. Βλέπουμε μια πατρίδα που οικονομικά αιμορραγεί και πρέπει τουλάχιστον από την περιοχή μας να δώσουμε ένα έναυσμα, μια ώθηση ώστε να μπορέσει να υπάρχει μια ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στους λόγους κατάρτισης νέου ψηφοδελτίου, μια και ο ίδιος όπως και κάποιοι άλλοι επαγγελματίες που τον υποστηρίζουν, ανήκαν στο συνδυασμό της νυν διοίκησης και του εκ νέου υποψήφιου, με τον οποίο και βρίσκονται πλέον απέναντι, Αργύρη Αργυρόπουλου, ανέφερε ότι «θελήσαμε να δώσουμε μια νέα πνοή στους συναδέλφους και ότι θα είμαστε αυτοί που θα εκφράσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες για να μπορέσουν να έχουν μια νέα φωνή στο επιμελητήριο». Ένα επιμελητήριο, όπως τόνισε,  «που πρέπει να αλλάξει ρότα, πρέπει να αλλάξει πορεία, πρέπει να γίνει διάφανο και καθαρό, με ανοιχτές τις πόρτες σ’ όλους τους συναδέλφους ώστε να έρχονται, να συνδιαλέγονται, να παράγουν και μέσα από εδώ κι όχι μόνο από την επιχείρησή τους».
Στο σημείο αυτό, κι ενώ άφησε αιχμές περί αδιαφάνειας και ότι οι πόρτες του επιμελητηρίου δεν ήταν ανοιχτές, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε για το εάν δεν ίσχυε μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο, σημείωσε πως «αυτό που ακούμε καθημερινά από τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες είναι ότι θα ήθελαν το επιμελητήριο να είναι πιο καθαρό. Θα ήθελαν δηλαδή να μπορούν να μπαίνουν μέσα στο επιμελητήριο και να βλέπουν ανά πάσα στιγμή  το τι γίνεται, ποια προγράμματα τρέχουν, πως μπορούν να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που περνούν δύσκολα και πως μπορούν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν το σθένος να το κάνουν αυτό, δηλαδή να αναπτυχθούν. Δε λέω ότι το επιμελητήριο δεν είναι καθαρό. Συμμετείχα στην προηγούμενη διοίκηση, την οποία την στηρίζω και θα την στηρίζω μέχρι να παραδώσει στην επόμενη διοίκηση, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε διαφάνεια, υπήρχε ο έλεγχος αλλά από εκεί και πέρα όταν ο κόσμος θέλει και ζητάει κάτι τέτοιο, πρέπει να το εκφράσουμε. Να δώσουμε έναν τέτοιο τόνο στον κόσμο που να καταλάβει ότι όντως διαφανώς εμείς λειτουργούμε και όντως μέσα σε κρυστάλλινα δεδομένα μπορούμε να λειτουργήσουμε».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του συνδυασμού ανέφερε πως το επιμελητήριο θα πρέπει να συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο και να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή της κάθε κυβέρνησης. «Θα πρέπει να έχουμε ουσιαστικότερο ρόλο στα οικονομικά δρώμενα της κάθε πόλης, του κάθε χωριού, που δραστηριοποιούνται επαγγελματίες, αποτελώντας σημαντικότατο σύμβουλο και συνομιλητή της πολιτείας ως ο κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικότερος εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της αγοράς».
«Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Ροδόπης, λόγω θέσης και εξειδίκευσης, θα πρέπει να γίνει Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Κοινοτικών Κονδυλίων, με εξειδικευμένους συμβούλους που θα στελεχώνουν τις υπηρεσίες του», όπως υποστήριξε. Κατά τον ίδιο, «όσο και εάν αυτό θεωρείται δύσκολο, μια και τα Επιμελητήρια δε λαμβάνουν καμία επιχορήγηση και πληρώνουν από δικούς τους οικονομικούς πόρους, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στελεχώνουν την υπηρεσία τους, έτσι όπως το απαιτεί η σύγχρονη εποχή και το ύψος των περιστάσεων. Με ανθρώπους από την τοπική οικονομία, με στελέχη τόσο από την πλειονότητα όσο και από τη μειονότητα. Ως αυτοδύναμος και αυτοτελής οργανισμός που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να απενταχθεί από το καθεστώς που επιβλήθηκε στο δημόσιο φορέα της Ελλάδας».
Οι προτεραιότητες που θέτει ο συνδυασμός του κ. Βεζυριαννίδη είναι, όπως ανέφερε, πολλές και είναι διαρθρωμένες ανά κατηγορία. «Υπάρχουν πολλά προγράμματα που τρέχουνε , τα οποία δεν τα έχουν προλάβει μέχρι τώρα οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες, ενώ θα έπρεπε. Δεν τα έχουν προλάβει από ένα μοντέλο διοίκησης, στο οποίο ήμουν κι εγώ παρών, πράγμα που σημαίνει ότι διαχώρισα τη θέση μου γιατί είδα ότι δεν υπάρχει πλέον τρόπος για να αναδειχθούν είτε λέγονται προγράμματα είτε λέγονται μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες. Διαχώρισα τη θέση μου και μαζί με ανθρώπους που έκαναν κι αυτοί το ίδιο δημιουργώντας έναν νέο συνδυασμό ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση, να εκφράσουμε ανθρώπους που θέλουν να πουν κάτι διαφορετικό, μια νέα άποψη στα δεδομένα της Κομοτηνής και της Ροδόπης κι έτσι να μπορέσουμε να δώσουμε μια νέα προοπτική Τα άτομα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο είναι κι από το χριστιανικό και από το μουσουλμανικό στοιχείο. Αυθόρμητα ήρθαν και μας εξέφρασαν την άποψή τους ότι θα πρέπει να εκφράσουμε διαφορετικά την επιχειρηματικότητα στο νομό Ροδόπης».
Τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες και βιοτέχνες είναι διαρθρωμένα κλαδικά στο κάθε κομμάτι, «έχουν φτάσει σ’ ένα σημείο που δεν πάει παραπέρα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε, θα μπορέσουμε να τα κατηγοριοποιήσουμε έτσι ώστε να μπούνε σε μια αντίστροφη μέτρηση για να βάλουμε μια ημερομηνία λήξης στα προβλήματα κι όχι στις επιχειρήσεις μας» σημείωσε ο κ. Βεζυριαννίδης.  
Ειδικότερα, αναλύοντας τις θέσεις και τις προτεραιότητες του συνδυασμού, τόνισε πως «θεωρούμε αναγκαία την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ σε έξι χρόνια από τρία που είναι σήμερα και να αφορά και τις δύο φάσεις του προγράμματος. Η περιοχή μας περιμένει την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Ένα ακόμη κρίσιμο στοίχημα για την παραμεθόριο Ροδόπη μας είναι η αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ). Το αίτημα μας για αύξηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης από τις τράπεζες. Να μπορέσουμε να χρησιμοποιούμε όπως κάναμε τόσα χρόνια τα προϊόντα, εργαλεία για εμάς, των τραπεζών. Δεν πρέπει πλέον να δημιουργούνται επιχειρηματικά αδιέξοδα. Η οικονομία της περιοχής μας θα πρέπει να ξεφύγει από το τέλμα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε φύλακες ανάπτυξης. Να δώσουμε ώθηση στις επιχειρήσεις που μπορούνε ακόμη και σήμερα να αναπτύσσονται και στήριξη στις επιχειρήσεις που σήμερα βιώνουν δύσκολα».  
Τέλος υποστήριξε πως η πενταμελής διοικητική επιτροπή θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες. «Η παρουσία του προέδρου να είναι καταλυτική και να λειτουργεί ως εγγύηση. Ο Α’ αντιπρόεδρος να ασχολείται με θέματα ανάπτυξης κα ανταγωνιστικότητας καθώς και με το γενικό μητρώο. Ο Β’ αντιπρόεδρος να έχει στην αρμοδιότητά του το one shop stop, την υπηρεσία ίδρυσης των επιχειρήσεων και το θέμα των αδειοδοτήσεων, εάν και εφόσον η ενέργεια αυτή τεθεί υπό την εποπτεία των επιμελητηρίων. Επίσης, όπως ήδη ισχύει, ο γενικός γραμματέας και ο οικονομικός επόπτης».

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ»
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΒΕΖΥΡΙΑΝΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΕΜΗΡ ΣΑΛΗ ΟΓΛΟΥ ΣΕΙΧΑΝ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΚΑΡΑ ΧΟΥΣΕΙΝ
ΛΑΠΑΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΣΛΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΧΜΕΤ ΟΖΤΣΑΝ
ΣΑΛΗ ΧΑΛΗΛ ΙΜΠΡΑΜ
ΣΙΑΜΠΑΝ ΕΡΔΑΛ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΛΗΛ ΟΓΛΟΥ ΓΚΑΖΑΛ ΦΕΙΖΗ

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΙΜΠΡΑΜ ΑΔΝΑΝ
ΔΑΛΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΟΜΒΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΜΙΝ ΧΟΥΣΕΙΝ ΕΜΙΝ
ΛΕΧΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΟΥΜΙΝ ΣΕΛΑΕΤΙΝ
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΣΙΟΛΚΟ ΡΑΜΗ
ΤΣΙΤΣΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΑΜΕΤ ΧΑΙΡΕΤΙΝ
ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΜΠΟΥΛΕΝΤ
ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΡΑ ΑΛΗ ΑΧΜΕΤ ΑΜΕΤ
ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΙΑΣΗΦ ΧΑΚΗ
ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΠΑΤΖΑΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΞΕΝΟΔΟΧΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΙΝΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΧΑΛΙΣΤΗΣ ΜΟΥΜΙΝ
ΧΑΣΑΝ ΜΕΣΟΥΤ
ΧΑΣΑΝ ΜΟΥΖΑΦΕΡ
ΧΟΥΣΕΙΝ ΦΕΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου