Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη με δωρεάν μετρήσεις ζαχάρου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη που έχει καθιερωθεί για την 14η Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου, δωρεάν μέτρηση ζαχάρου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από αθρόα συμμετοχή κόσμου, που θέλησαν να μετρήσουν το ζάχαρο τους αλλά και να ενημερωθούν για αυτήν την νόσο και το πώς αντιμετωπίζεται.
   Η πρόεδρος του συλλόγου διαβητικών Ροδόπης «ο γλυκός κόσμος» κα. Σοφία Φαναρά «υπάρχει τρομερή προσέλευση του κόσμου, με αφορμή αυτή την εκδήλωση γνώρισαν και τον σύλλογο μας και έκαναν και εγγραφή.  Αυτός ήταν και ο στόχος μας, να γνωρίσουν τον σύλλογο που είναι νεοσύστατος και μοναδικός σε όλη την Θράκη,  λειτουργεί περίπου ένα χρόνο, απαριθμεί γύρω στα 110 μέλη. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα».  Αναφορικά  με την νόσο αυτή η κα. Φαναρά τόνισε ότι «βλέπουμε ότι είναι μια νόσος που είναι αρκετά εξαπλωμένη. Να μην φοβάται ο κόσμος, υπάρχει θεραπεία, μπορούν να βοηθηθούνε. Η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο». 
   Όσον αφορά τις επόμενες εκδηλώσεις η κα. Φαναρά είπε ότι « θα συνεχίσουμε, θα πάμε και σε χωριά για την δωρεάν μέτρηση ζαχάρου, σε συνεργασία με το νοσοκομείο και την κινητή μονάδα. Θα γίνουν και ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις και με τον σύλλογο αιμοδοτών».  Στο τέλος η κα. Φαναρά ευχαρίστησε όλους όσους συντέλεσαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
   Ο ενδοκρινολόγος κ. Απόστολος Ζαπανδίωτης μιλώντας  για τον διαβήτης σημείωσε ότι «ο διαβήτης είναι πολύ συχνή ασθένεια, πάσχουν περίπου 1εκ. Έλληνες. Είναι διαταραχή του μεταβολισμού, δεν εκκρίνει το πάγκρεας ινσουλίνη αρκετή ώστε να μεταβολίσει και να κάψει το ζάχαρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα». Για τα όσα μπορεί να επιφέρει το ανεβασμένο ζάχαρο στο αίμα αναφέρθηκε εκτενέστερα ο κ. Ζαπανδίωτης υπογραμμίζοντας  ότι «όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι αυξημένο για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα , προκαλούνται βλάβες στα αγγεία των νεφρών, άρα μπορεί κάποιος να πάθει νεφρική ανεπάρκεια, στα αγγεία της καρδιάς, άρα μπορεί να πάθει κάποιος έμφραγμα, στα αγγεία των ποδιών, μπορεί κάποιος να πάθει μέχρι και γάγγραινα, στα αγγεία των ματιών και να έχουμε τύφλωση. Ο διαβήτης λόγω όλων αυτών των επιπλοκών που μπορεί να έχει πρέπει να ελέγχεται, να παρακολουθείται και να ρυθμίζεται, με σωστή διατροφή, έλεγχο του βάρους, κίνηση και άσκηση».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου