Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


 

Η παράσταση όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Ο Κουρέας της Σεβίλλης", με τη συμμετοχή στη χορωδία και τη σκηνογραφία των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης 29 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, παρουσία 400 μαθητών που παρακολούθησαν την παράσταση.

Στις δηλώσεις της ο μαέστρος της παράστασης κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης τόνισε ότι «Η Εθνική Λυρική Σκηνή από τον προηγούμενο Μάιο ως και το φετινό Ιούνιο θα πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα διαδραστικό στα σχολεία με την όπερα δηλαδή πηγαίνουμε σε 70 περίπου σχολεία σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν παρουσιάζουμε μόνο μία παράσταση. Την πρώτη μέρα έχουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία όπου παρουσιάζεται η ορχήστρα, οι τραγουδιστές, υπάρχουν τέσσερις εκπαιδεύτριες που διδάσκουν όλο το εξάωρο στα παιδιά και έχουμε την παρουσίαση όλων των επαγγελμάτων της όπερας. Τα παιδιά δημιουργούν σκηνικό, δηλαδή θα δείτε μετά κάποια πράγματα που έχουν κατασκευάσει τα ίδια. Η χορωδία λαμβάνει μέρος στο τελευταίο τραγούδι που έχουμε. Υπάρχουν δηλαδή οδηγίες που έχει στείλει η Εθνική Λυρική Σκηνή αρκετούς μήνες νωρίτερα’.

Ερωτηθείς ο κ. Συμεωνίδης για το πόσο εύκολο είναι να καταλάβουν τα παιδιά αυτό το είδος μουσικής σημείωσε ότι «Η εκπαίδευση γίνεται στην Ε’ και Στ’ Δημοτικού, το διαδραστικό πρόγραμμα και παρακολουθούν την παράσταση και τα υπόλοιπα τμήματα. Είναι πάρα πολύ εύκολο, δηλαδή οι αντιδράσεις των παιδιών μέσα σε δύο μέρες εκπαίδευσης είναι απίστευτες. Μετά την παράσταση ξέρουν ακριβώς τι γίνεται, ξέρουν για τα όργανα, ξέρουν για την υπόθεση, η κλασική μουσική δεν είναι κάτι δύσκολο, είναι μια άλλη ξένη γλώσσα που μόλις κάποιος μάθει τις βασικές έστω λέξεις μπορεί να συνεννοηθεί. Αν δεν υπήρχε το διαδραστικό μέρος και από την πρώτη μέρα η εκπαίδευση αυτή που κάνουμε στα παιδιά, δεν θα είχε επιτυχία η παράσταση».

Αναφερόμενος στα σχολεία που παρουσιάστηκε μέχρι τώρα η παράσταση τόνισε ότι «Νομίζω 35-36, έχουμε ταξιδέψει πάρα πολύ κι έχουμε άλλα τόσα μέχρι τον Ιούνιο και παντού έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Φανταστείτε ότι στο τέλος υπογράφουμε γύρω στη μία ώρα αυτόγραφα».

Σχολιάζοντας την συνέχιση του προγράμματος υποστήριξε ότι «Ελπίζουμε του χρόνου να συνεχιστεί. Είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει πάρει η Λυρική, δεν είναι χρήματα δηλαδή από το υπουργείο κι επειδή είναι μεγάλη παραγωγή, ερχόμαστε δηλαδή με είκοσι καλλιτέχνες, φέρνουμε τα σκηνικά, τα κοστούμια, είναι μια πλήρης παράσταση που γίνεται πακέτο και πηγαίνει παντού, δεν κάνουμε εκπτώσεις σ’ αυτό. Είναι πενήντα άτομα που ταξιδεύουν με πούλμαν, φορτηγά για να μπορέσει να παρουσιαστεί».

Ενώ αναφορικά με το έργο υπογράμμισε ότι  «Σήμερα έχουμε τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσίνι, όπου έχει γίνει μια μικρή διασκευή βέβαια για να είναι πιο κατανοητό στα παιδιά, η πολυκωμική όπερα αυτή αλλά ειδικά φτιαγμένη και με κομμάτια πρόζας για να είναι πιο κοντά στα νέα παιδιά».

Κληθείς να σχολιάσει το μέγαρο Κομοτηνής δήλωσε ότι «Αυτή τη στιγμή νομίζω πως έχετε στην πόλη σας μία φεράρι. Εύχομαι να της βάλετε βενζίνη και ν’ αρχίσει να τρέχει στο δρόμο, να μην την αφήσετε κλειστή. Έχετε ένα θέατρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θυμίζει πάρα πολύ την Τριάντη που έχουμε εμείς στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής, η σκηνή είναι περίπου ίδια, λίγο μικρότερη, αλλά μην το αφήσετε το θέατρο αυτό χωρίς παραγωγές μη σας πω καθημερινές. Είναι εξαιρετικό αλλά ο πολιτισμός δεν πρέπει να μείνει στα ντουβάρια».

 «Είχαμε κάνει αίτηση, έγινε η επιλογή του σχολείου» σημείωσε η διευθύντρια του 3ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής κα. Χρυσούλα Μίγγου και πρόσθεσε ότι «Είναι 60-70 σχολεία πανελλαδικά. Το πρόγραμμα είναι διήμερο, χθες όλοι οι συντελεστές ήταν στο χώρο του σχολείου όπου έκαναν με τα παιδιά θεατρικό παιχνίδι, γνώρισαν τα παιδιά τους μουσικούς, τα μουσικά όργανα, έπαιξαν με τα μουσικά όργανα, γνώρισαν τους μονωδούς, η χορωδία του σχολείου η οποία είχε προετοιμαστεί από πριν από το μουσικό μας κ. Θεόκλητο έκανε την τελική της πρόβα με τους μονωδούς και την ορχήστρα, με τη βοήθεια του μαέστρου και σήμερα παρουσιάζουμε την παράσταση «Ο Κουρέας της Σεββίλης» εδώ όπου τα παιδιά μας συμμετέχουν με ένα πανό το οποίο έχουν κάνει στο σκηνικό, κάποια κομμάτια των κοστουμιών, ένα φανάρι και θα συμμετέχουν στο τέλος της παράστασης με τη χορωδία».

Ερωτηθείς για το πόσο εύκολο είναι αυτό το είδος στους μικρούς μαθητές υποστήριξε ότι «Για τα παιδιά ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο μουσικός δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στο στήσιμο της χορωδίας, εκεί που φάνηκε η διαφορά ήταν εχθές όταν έκαναν την πρόβα με το μαέστρο, όταν έπρεπε να συγχρονιστούν με τους μονωδούς, η εντύπωση που τους έκαναν οι φωνές των τενόρων, των βαρύτονων. Ξεκίνησαν από ένα επίπεδο χαμηλό και κάνοντας πρόβες είχαν συγχρονιστεί εντελώς, τα κατάφεραν πολύ καλά».

Όσον αφορά το πρόγραμμα και την ολοκληρωσή του διευκρίνισε ότι «Σήμερα ολοκληρώνεται. Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης θα μείνουν σ’ αυτό το χώρο, θα συνομιλήσουν με τους συντελεστές της παράστασης. Τα παιδιά ήρθαν από το πρωί σήμερα εδώ, γνώρισαν όλους όσους εμπλέκονται στο στήσιμο μιας παράστασης, το σκηνοθέτη, το σκηνογράφο, τους ηλεκτρολόγους, τους μακιγιέζ, όλα τα επαγγέλματα τα οποία εμπλέκονται σε μια παράσταση. Νιώθουμε ευτυχείς που επιλεγήκαμε για να γίνει αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε το μοναδικό σχολείο στο Νομό Ροδόπης».

«Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα, γιατί σήμερα το Μέγαρο ξανά γέμισε με φωνές όχι μόνο των παιδιών αλλά θα γεμίσει και με τις μελωδίες της Λυρικής Σκηνής» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης που πρόσθεσε ότι «Εδώ βλέπουμε το πλεονέκτημα που έχουν τα παιδιά της περιοχής μας να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε ένα δρώμενο, σε ένα έργο με τη Λυρική Σκηνή. Αυτό το πλεονέκτημα το αποκτούν γιατί η περιοχή μας έχει ακριβώς ένα Μέγαρο Μουσικής. Θα αναφερθώ και στα λόγια που είπαν και οι τεχνικοί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής ότι αποτελεί μία φεράρι κι αν παρατηρήσετε παίζουν χωρίς καμία ηχητική υποβοήθηση, δεν θα δείτε ούτε μικρόφωνα, ούτε θα χρησιμοποιήσουν τα ηχεία του Μεγάρου, χρησιμοποιούν τις φωνές και τους ήχους που βγαίνουν από τα όργανα. Αυτό σημαίνει ότι αυτό εδώ το θαυμάσιο κτίριο έχει τέτοια ακουστική που δε χρειάζεται για τα κλασσικά κομμάτια του ηχητική υποστήριξη».

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στο 3ο δημοτικό σχολείο το οποίο αμέσως το Δ.Σ. το έδωσε διότι ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και της Λυρικής Σκηνής και του 3ου Δημοτικού Σχολείου οι οποίοι κατάφεραν να φέρουν αυτή τη γνώση στα παιδιά της περιοχής» σημείωσε ο κ. Κεφαλίδης και ευχήθηκε «Μακάρι να μπορούσαν να μείνουν κι ακόμη μια μέρα για να μπορέσουν να το δουν και πιο πολλά παιδιά από την περιοχή μας». «Η συνέχεια τώρα, ήδη συζητάμε με τη Λυρική Σκηνή αλλά σε κάθε περίπτωση όπως πολύ καλά γνωρίζετε εμείς μιλάμε τώρα για μια επόμενη φάση που θα είναι ο οργανισμός του Μεγάρου, εμείς έχουμε σαν υποχρέωση να οδηγήσουμε τώρα προς τον οργανισμό του Μεγάρου όπου αυτός θα αναλάβει τα προγράμματα και όλα τα υπόλοιπα» σημείωσε.

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ