Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ενημερωτική εκδήλωση από το σύλλογο «Δύναμη Ψυχής»





 

Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε ο σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων "Δύναμη Ψυχής", το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιανουαρίου, στην αίθουσα της Καπναποθήκης, παρουσία πλήθους κόσμου. Ομιλητές στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν ο αιματολόγος Εμμανουήλ Σπανουδάκης, λέκτορας ΔΠΘ για τη μεταμόσχευση των αιμοποιητικών κυττάρων και η Τσακιράκη Βίκυ η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία για την μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε πριν περίπου 12 χρόνια, με δότη τον αδερφό της. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του συλλόγου, στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να καταλάβουνε όλοι, πως μπορούνε να γίνουνε δότες μυελού των οστών και να χαρίσουνε ζωή στους συνανθρώπους τους. 

Ο Αιματολόγος, Λέκτορας στο ΔΠΘράκης κ. Μανώλης Σπανουδάκης δήλωσε ότι  «Νομίζω ότι θα κάνουμε μια πολύ ωραία εκδήλωση για να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο της Κομοτηνής και της Θράκης ότι η προσφορά μοσχεύματος είτε μυελού των οστών είτε αίματος από τον πλακούντα των νεογνών έχει πολύ μεγάλη αξία και μπορεί να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας».

Ενώ ερωτηθείς αν αυτό βρίσκει ανταπόκριση στον νομό μας, σημείωσε ότι «Αν δείτε τα στατιστικά νομίζω ότι βρίσκει γιατί το κέντρο αναφοράς είναι, για τα ομφαλιοπλακουντικά μοσχεύματα αλλά και για τους δότες μυελού των οστών, το Παπανικολάου και από τις μελέτες φαίνεται ότι η Ξάνθη και η Κομοτηνή είναι ψηλά στον αριθμό των εθελοντών δοτών αλλά και των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων που δίνουν».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει δότης σημείωσε ότι «Πρέπει να είναι υγιής, να αποκλειστούν κάποια λοιμώδη αίτια ώστε να μπορεί να υποστεί τη διαδικασία η οποία δεν είναι και τόσο τρομερή αλλά για να γίνει εθελοντής δότης στη συνέχεια θα γίνει τυποποίηση κάποιων αντιγόνων ιστοσυμβατότητας τα οποία είναι σημαντικά για να μπορέσει να δοθεί μετά το μόσχευμα, αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις. Το βασικό είναι ότι είναι η μόνη μεταμόσχευση ή από τις λίγες που πρέπει να είναι ζωντανός και υγιής ο δότης. Όσο για τα ομφαλιοπλακουντικά είναι πολύ εύκολο, μόλις γεννιέται το παιδί αντί να πεταχτεί ο πλακούντας δώστε το στη δημόσια τράπεζα».

Ερωτηθείς αν κόσμος ευαισθητοποιείται περισσότερο όταν βρεθεί η ασθένεια μέσα στον κύκλο του τόνισε ότι  «Αυτό είναι αλήθεια για όλους μας. Έτσι είναι δυστυχώς».

Την προσωπική της ιστορία ανέφερε η λήπτρια δότη μυελού των οστών κα. Βασιλική Τσακιράκη «Ήμουν σε ηλικία 35 ετών, είχα μια ευτυχισμένη οικογένεια με τα παιδιά μου και το σύζυγό μου και ξαφνικά χτύπησε την πόρτα μου ο καρκίνος. Νοσηλεύτηκα στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εκεί οι γιατροί μου είπαν ότι πάσχω από λευχαιμία και ότι έπρεπε να ξεκινήσω τα σχήματα των θεραπειών που έπρεπε να γίνουν, ότι θα έπρεπε να ακολουθώ πιστά τις οδηγίες τους και να μη χάσω το ηθικό μου. Έκανα τις θεραπείες αυτές με άριστα αποτελέσματα και πλέον ενημερώνομαι ότι έπρεπε να μπω σε έναν άλλον αγώνα αυτή τη φορά για μεταμόσχευση μυελού των οστών και να βρούμε ένα συμβατό δότη. Έτσι μπήκαμε στη διαδικασία η οικογένεια αρχικά να κάνει το τεστ της συμβατότητας. Ήμουν πάρα πολύ τυχερή γιατί ήταν συμβατός δότης ο αδελφός μου και από εκεί ξεκίνησε η ακόμη πιο δύσκολη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, σ’ ένα πολύ σύγχρονο κτίριο με όλες τις προδιαγραφές, με εξαιρετικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Νοσηλεύτηκα σ’ ένα αποστειρωμένο δωμάτιο γύρω στις 40 μέρες, δέχτηκα τα κύτταρα του αδελφού μου στις 8/2/2001 με επιτυχία. Η διαδικασία που ακολούθησε ο αδελφός μου για να δώσει τα κύτταρα ήταν ακίνδυνη και αναίμακτη και όλα για μένα πήγαν καλά. Είχα βέβαια κάποιες παρενέργειες που πρέπει φυσιολογικά να τις έχουμε αλλά όλα πήγαν καλά γι’ αυτό και σήμερα είμαι εδώ, στηρίζω αυτή την ομιλία που γίνεται για να ευαισθητοποιήσω και να ενεργοποιήσω τους πολίτες της Κομοτηνής στο να γίνουν δότες μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς με λευχαιμία και μάλιστα πολλά μικρά παιδιά που πρέπει να τους στηρίξουμε για να γίνουν καλά, γιατί η μεταμόσχευση για τη λευχαιμία είναι το καλύτερο φάρμακο».