Εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων για το 2012 και 4 προγραμματικές συμβάσεις για έργα στον Έβρο
Συνεδρίασε την Τετάρτη 15 2 2012 σε τακτική συνεδρίαση στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν προγραμματικές συμβάσεις για μελέτη και εκτέλεση επειγουσών εργασιών που αφορούν σε προσωρινές εμφράξεις ρηγμάτων, αποκαταστάσεις, ενισχύσεις, βελτιώσεις αναχωμάτων και καθαρισμούς κοίτης ποταμών για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου καθώς και την ενίσχυση της γέφυρας Κομμάρων του ποταμού Άρδα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,9 εκ ευρώ.
Στο πλαίσιο ελέγχου της διοίκησης για ζητήματα άμεσης επικαιρότητας απαντήθηκε αρμοδίως επερώτηση που αφορούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από τις χιονοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων και παρουσιάστηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία καθώς και οι αδυναμίες κυρίως λόγω υποστελέχωσης.
Ακόμη απαντήθηκε σχετική επερώτηση που αφορούσε στη στήριξη εναλλακτικών - οικοτουριστικών δραστηριοτήτων και τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και προγραμματίζει η Περιφέρεια μέσω του τομέα του τουρισμού για να στηρίξει περαιτέρω το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό πεδίο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.
Τα μέλη του οργάνου επίσης και μετά από γόνιμη συζήτηση ενέκριναν κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα έργων Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το 2012 όπως αυτό προέκυψε και αξιολογήθηκε μέσα από τις σχετικές διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού.
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου εξάλλου ενέκριναν τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: «Αποπεράτωση νέας πτέρυγας της Μονάδας Ανοικτής Φροντίδας Ηλικιωμένων Κομοτηνής», την Προμελέτη του έργου «Ανακατασκευή της Επαρχιακής οδού Νο 2 από το 5ο χλμ. έως τα όρια νομών Ροδόπης-Ξάνθης» για το τμήμα από ΚΤΕΟ έως κόμβο Κομοτηνής, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το έργο «Εργασίες στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Κ.» μεταξύ του Δήμου Νέστου και της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Επίσης, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 προϋπολογισμού 2.850.000 εκ. ευρ., η Βελτίωση οδού Παπάδων – Μικρομηλιάς στην Π.Ε Δράμας προϋπολογισμού 6.950.00 εκ. ευρ., η υποβολή πρότασης στο Ε.Π Μακεδονίας –Θράκης 2007-2013 για το έργο «Βελτίωση δρόμου Μεγάλου Δουκάτου-Ισάλου», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ και η υποβολή πρότασης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου Κατασκευή Πλωτών Εγκαταστάσεων στο κεντρικό λιμάνι Καβάλας προϋπολογισμού 5.200.000 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου συμφώνησαν κατά πλειοψηφία στην υπεκμίσθωση των Λουτρών της ιαματικής πηγής των Ελευθερών της ΠΕ Καβάλας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και δυναμική αξιοποίησή τους.
Στη συνεδρίαση παρέστη αντιπροσωπεία Προέδρων Επιμελητηρίων της ΠΑΜΘ που εκπροσωπούσε όλα τα Επιμελητήρια, τις Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας η οποία και ανέγνωσε σχετικό υπόμνημα στο οποίο ζητά την ενεργοποίηση όλων εκείνων των ελεγκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου και την αντιμετώπιση της στρέβλωσης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Να σημειωθεί ότι η σχετική αρμοδιότητα για την συγκρότηση των σχετικών κλιμακίων ελέγχου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.) έχει περιέλθει δια πρόσφατου νόμου (Ν.4038/2012) στην αιρετή Περιφέρεια.
Τέλος, στα μέλη του οργάνου απευθύνθηκαν εργαζόμενοι στην Εργατική Εστία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ ζητώντας τη συμπαράστασή τους. Τα μέλη του συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που είχε προταθεί από την παράταξη «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για το θέμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο Μνημόνιο 2 εκτός των άλλων σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος προβλέπεται η κατάργηση των Οργανισμών εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Πρόκειται για μια ανάλγητη πράξη, κατεδάφισης κοινωνικών δομών γιατί:
1) Συμπαρασύρει το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά εργαζομένων.
2) Εκθέτει σε κίνδυνο τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, όσους έχουν πάρει εργατική κατοικία και πληρώνουν δόσεις, αλλά και όσους έχουν επιδότηση του ενοικίου τους
3) Καταργούνται μια σειρά προγράμματα όπως: κοινωνικού τουρισμού, ολιγοήμερων εκδρομών, διανομής θεαμάτων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες.
4) Κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά πολλοί εργαζόμενοι στην περιοχή μας που απασχολούνται στους Οργανισμούς αυτούς.
Οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στηρίζονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Αποτελούν μια ανάσα για τους πιο χαμηλόμισθους και τις οικογένειές τους. Δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό . Για ποιο λόγο λοιπόν καταργούνται; Με ποιο δικαίωμα τα 3 δις των αποθεματικών και τα 200 ακίνητα του Οργανισμού σε όλη τη χώρα θα πάνε σαν εγγυήσεις στις αξιώσεις των δανειστών;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων της περιοχής ζητεί από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να μη προχωρήσει στην κατάργηση των Οργανισμών.
«Το πρόγραμμα δημοσίων έργων για το 2012 κινείται μακριά από την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα», δήλωσε από την μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Γιώργος Παυλίδης. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις που έγιναν ήταν ότι το πρόγραμμα δημοσίων έργων έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, είναι ασυντόνιστο, διακρίνεται από προχειρότητα και είναι ξένο σε σχέση με τις κρατούσες σήμερα δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, διακρίνεται από έλλειψη συγκροτημένου αναπτυξιακού χαρακτήρα και καθαρής συνολικής περιφερειακής στοχεύσεως, καθώς και ότι τα περισσότερα έργα είναι προφανώς χωρίς ακριβή μελέτη κόστους, αφού οι προϋπολογισμοί τους είναι στρογγυλοποιημένοι.
Η Περιφερειακή Αναγέννηση συμφώνησε ότι ο Έβρος πρέπει να προστατευθεί σε κάθε του σημείο, υπογράμμισε ωστόσο ότι «η ιστορία με το «βαρέλι χωρίς πάτο» των έργων στον Έβρο, πρέπει να τελειώνει οριστικά». Όπως υπογραμμίστηκε, άμεσης κατασκευής χρίζουν μόνον όσα έργα έχουν πραγματικά επείγοντα χαρακτήρα, αυτά που διασφαλίζουν από ορατούς κινδύνους ζωής, σωματικής ακεραιότητας και καταστροφής περιουσιών. «Κάθε έργο πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μόνιμης κατασκευής», τόνισαν από την Περιφερειακή Αναγέννηση, «μακριά από τη λογική το «ράβε- ξήλωνε» των αναχωμάτων».
«Πρόγραμμα μιζέριας, λιτότητας και υπανάπτυξης», χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσίων έργων της Περιφέρειας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Χρηστός Τρέλλης που επισήμανε ότι, «είναι πεντακάθαρο ότι ο «Καλλικράτης» όχι μόνο δεν ήρθε να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα, που υπήρχαν στην περιοχή μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αποτελεί πλέον και το άλλοθι για να συνεχίζεται η καθυστέρηση και η υπανάπτυξη στην περιοχή μας. Εκτιμώ ότι με τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες που παρέχονται δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα σοβαρά θέματα στην περιοχή μας, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτων, με την άρδευση, με τις σχολικές στέγες, με την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, με την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών».
Καταγγελτικός εμφανίστηκε για τις προγραμματικές συμβάσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι «ξαναπαίζεται το ίδιο θέατρο. Κατασπατάληση πόρων, αναχώματα, σπάσιμο αναχωμάτων, ανακατασκευή αναχωμάτων για τους εργολάβους ένα πολύ καλό παιχνίδι». «Όσο δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων», πρόσθεσε, «κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια, με τους εργολάβους να θησαυρίζουν εις βάρος του λαού».
Ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», κ. Θανάσης Μακρής, εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι έφερε το πρόγραμμα έργων, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι προτεραιότητες της Περιφέρειας. «Ειδικά σε μια περίοδο, που η ζωή μας αλλάζει με βίαιο τρόπο και βυθίζεται η οικονομία και η κοινωνία», τόνισε, «θα έπρεπε ίσως να αλλάξουμε τις προτεραιότητες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και τον προηγούμενο σχεδιασμό». «Δεν βλέπουμε να ενσωματώνονται έργα» και πρόσθεσε, «και να υπάρχει μια αντίληψη που θα εξοικονομήσει πόρους τόσο για τους πολίτες όσο και για την πολιτεία. Δεν βλέπουμε έργα που θα στηρίξουν θέσεις εργασίας ούτε την βυθιζόμενη τοπική οικονομία». Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι ότι γίνεται ιδιαίτερη επένδυση σε οδικά έργα αλλά όπως επισήμανε, «σύντομα δεν θα έχουμε βενζίνη για να κυκλοφορούμε σε αυτά τα έργα και τους δρόμους». «Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει επανακαθορισμός του σχεδιασμού», υπογράμμισε.
Ότι τα έργα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές και μεγάλες ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της περιφέρειας, εκτίμησε ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», κ. Τάκης Χαρίτου. «Δυστυχώς το σχέδιο αυτό», συνέχισε, «είναι ενταγμένο στη γενικότερη λογική του περιορισμού των πόρων των δαπανών για έργα. Είναι ενταγμένο στη λογική πρώτα οι δανειστές. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας σχεδιασμός συνολικά για έργα, που θα δίνουν μια αναπτυξιακή πνοή στην περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Είδαμε αποσπασματικά και επιμέρους έργα, που μπορεί να καλύπτουν πελατειακές ανάγκες, δεν μπορούν όμως να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιφέρεια». «Οι πολίτες της περιφέρειας δεν μπορούν να προσδοκούν τίποτα από ένα τέτοιο σχεδιασμό», κατέληξε ο κ. Χαρίτου, «δεν είναι αυτός ο ρόλος της περιφερειακής αιρετής αυτοδιοίκησης».
Ο περιφερειακός σύμβουλος από την «περιφερειακής αναγέννησης» κ. Κιμώνας Παπαδόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τα ψηφίσματα ενώ μετά από την παρέμβαση του στο περιφερειακό συμβούλιο βγαίνοντας έξω από την αίθουσα δήλωσε ότι «είναι λογικό μετά την ψήφιση και το πρώτου και του δεύτερου μνημονίου και πιθανών και άλλων που θα ακολουθήσουν ότι τέτοιου είδους γεγονότα θα τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά όχι μόνο με τον οργανισμό εργατικής εστίας αλλά και με τον κάθε άλλο φορέα του δημοσίου ή ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τον χορό θα τον ακολουθήσουν δεκάδες». «Εμείς εδώ εκφράζουμε μια άποψη, ένα ψήφισμα καθαρά αντιμνημονιακή, ποίο το νόημα; Εδώ έχει γίνει αποδεκτή αυτή η πολική από όλο τον πολιτικό κόσμο και μάλιστα όλοι ανακουφισμένοι βγήκαν από την βουλή, λέγοντας «σώσαμε την Ελλάδα», τώρα εμείς ποιόν κοροϊδεύουμε, με τα ψηφίσματα που βγάζουμε κατά καιρούς,;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε προσθέτοντας ότι «εμείς πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτούς τους ανθρώπους ή να τους λέμε κύριοι, κάναμε ένα ψήφισμα, δηλαδή εκφράσαμε μια ευχή και εγώ σας εύχομαι όλους να γίνεται δισεκατομμυριούχοι, να κερδίσετε το λόττο. Έτσι θα πάμε μπροστά; Πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε επιτέλους, εμείς εδώ έχουμε μια θολούρα, ένα σκοτάδι, ζούμε σε μια πλάνη και αυτό είναι το χειρότερο. Όταν ένας λαός άλλα ψηφίζει και άλλα εύχεται τότε αυτά είναι παραμύθια. Εμείς σαν έλληνες είμαστε λαός που του αρέσει και το όνειρο και το παραμύθι αλλά αυτά είναι κοροϊδίες και τερτίπια, πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου