Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Για ένατη φορά πραγματοποιήθηκε η γιορτή βύσσινου της Ρέμβης

  Η Πρόεδρος του συλλόγου Ρέμβης κάνοντας αναδρομή στο σύλλογο αλλά και στην γιορτή που καθιερώθηκε δήλωσε ότι «ο σύλλογος της Ρέμβης άρχισε την λειτουργία του το 2000 με 25 μέλη και τώρα αριθμεί 450 μέλη. Η γιορτή του βύσσινου και η παρασκευή ποτών και γλυκών με βύσσινο άρχισε δειλά – δειλά το 2003. Η πρώτη εκδήλωση έγινε στο ΚΕΓΕ «ΔΗΜΗΤΡΑ», άλλες τέσσερις φορές οι εκδηλώσεις έγιναν στον θερινό κινηματογράφο και εδώ και 4 χρόνια γίνονται στην Παπαδριέλλιο πινακοθήκη, όπου ο Δήμος μας παραχώρησε χώρο και τον οικίσκο για να παρασκευάζουμε τα γλυκά και τις βυσσινάδες».  
  Η γιορτή έχει τις ρίζες της πολύ ποίο παλιά σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου που τόνισε ότι «ξεκίνησε το 1959 όταν οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας μη έχοντας άλλο τρόπο διασκέδασής κατασκεύαζαν το γλυκό βύσσινο. Η Ρέμβη τότε ήταν γεμάτα όλα τα πεζοδρόμια με βυσσινιές, τώρα μόνο στην οδό Έβρου και Χαρίσιου Βαμβακά έχει λίγες. Ξεριζωθήκανε για να χτιστούν πολυκατοικίες. Αυτές οι λίγες που μείνανε τις εκμεταλλεύεται ο σύλλογος, τα συγκεντρώνουμε και φτιάχνουμε το γλυκό βύσσινο, την βυσσινάδα και το κερασό και σήμερα προσφέρουμε δωρεάν στον κόσμο ένα ποτήρι παγωμένη βυσσινάδα. Με την οικονομική κρίση και τον καύσωνα αυτή η γιορτή θεωρούμε ότι είναι μια ανάπαυλα».     
   Την συνταγή παρασκευής βυσσινάδας ανέφερε η κα. «από το απόγευμα βάζουμε σε μια λεκάνη μια κούπα ζάχαρη και μία βύσσινα και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη ημέρα, δεν βάζουμε καθόλου νερό, βγάζει το δικό του ζουμί το βύσσινο, μετά από ένα 24ώρο τα στραγγίζουμε και κάνουμε το γλυκό βύσσινο και ότι περισσέψει το κάνουμε βυσσινάδα».
  Οι γυναίκες που ανέλαβαν την πώληση των γλυκών μιλώντας για τα όσα περιλαμβάνει η γιορτή βύσσινου υπογράμμισαν ότι «Σήμερα εδώ προσφέρουμε παγωμένες βυσσινάδες, ψήνουμε σουβλάκια και λουκάνικα, ο κόσμος έρχεται και για να γλεντήσει μαζί μας, να δοκιμάσει τα γλυκά μας αλλά οι περισσότεροι έρχονται για να αγοράσουν, κυρίως γλυκό βύσσινο κουταλιού και βυσσινάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου