Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης του υποψηφίου δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών Μιχάλη Κακουλίδη


Με τον συνδυασμό «Συμπαράταξη πολιτών» θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Μαρωνείας – Σαπών ο κ. Μιχάλης Κακουλίδης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μας μίλησε για τους στόχους και το όραμα του για τον δήμο, την θέση του για την εξόρυξη χρυσού, για το θέμα της έλλειψης νερού και την εγκληματικότητα στις Σάπες αλλά και για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και των αρχαιοτήτων στην Μαρώνεια. Παράλληλα αναφέρθηκε στους επικριτές του και στις κατηγορίες που του αποδίδουν. 



ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ:  Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά , ποιοι ήταν οι λόγοι όμως πους σας οδήγησαν και ιδιαίτερα σε αυτήν την συγκυρία να ασχοληθείτε με την πολιτική.

Κ. Μ.: Με το θέμα της πολίτικης ασχολούμαι εδώ και εικοσιπέντε χρόνια μέσα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, υπήρξα δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Κομοτηνής . Γενικά η ενασχόληση μου είναι δραστήρια όλη αυτήν την εικοσαετία που είπαμε.

Βλέποντας την τελευταία διετία την κατάσταση όμως ειδικά στην περιοχή εδώ των Σαπών αποφασίσαμε κάποια παιδιά να δραστηριοποιηθούμε , ιδρύσαμε ένα σύλλογο πολιτών για την ανάπτυξη και εδώ και δέκα μήνες που έχουμε ιδρύσει αυτόν τον σύλλογο, έχουμε μπορέσει με τις ενέργειες μας και δραστηριοποιήσαμε και γράψαμε στον σύλλογο μας  χίλια εξακόσια πενήντα μελή . Αυτή η αποδοχή του κόσμου από την ενημέρωση που του κάναμε και από την στήριξη που του παρείχαμε σε πολλά κοινωνικά θέματα μας έδωσε το έναυσμα να ασχοληθούμε ενεργά και με την τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή για να μπορέσουμε και αυτός είναι ο στόχος μας να αλλάξουμε το τοπίο στην περιοχή .

Είναι απαράδεκτο και είναι κρίμα για μια περιοχή με τόσα πλεονεκτήματα όπως είναι ο δήμος Μαρωνείας- Σαπών, με παραλιακή ζώνη, με ορυκτό πλούτο, με ανθρώπινο δυναμικό, πάρα πολύ καλό να είναι σε αυτήν την κατάσταση. Ο ίδιος ο δήμαρχος, ο κ. Ιωαννάκης, σε πρόσφατη δήλωση του είχε πει ότι, αυτή την στιγμή η ανεργία στις Σάπες έχει πανελλήνιο ρεκόρ 80%.

Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι αυτό γιατί εμείς θέλουμε οι φίλοι μας, οι συμπατριώτες μας, και εμείς οι ίδιοι, να παραμείνουμε σε αυτήν την περιοχή και να μην μετακομίσουμε ως μετανάστες όπως κάνανε οι παππούδες μας πριν από σαράντα, πενήντα χρόνια .

 ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ. Ποιο είναι το όραμα που έχετε για τον δήμο Μαρωνείας –Σαπών;

Κ. Μ. : Εάν ο κόσμος μας δώσει με την ψήφο του την εμπιστοσύνη του και μας δώσει την ευκαιρία να διοικήσουμε τον δήμο Σαπών πιστεύουμε ότι στο τέλος της πενταετίας τα συναισθήματα τα οποία θα νιώσουμε θα είναι τόσο ευχάριστα από την αποδοχή του κόσμου, γιατί αυτά τα πέντε χρόνια θα δουλέψουμε.

Έχουμε ιδέες, έχουμε προτάσεις οι οποίες είναι υλοποιήσιμες και τις οποίες θα τις κάνουμε τα πρώτα πέντε χρόνια. Στόχος μας ,όπως σας είπα, είναι να αλλάξουμε την εικόνα της περιοχής,  να αλλάξουμε το βιοτικό επίπεδο και να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να ασχοληθούν με την περιοχή τους. Είναι το έμψυχο δυναμικό της νεολαίας το οποίο αυτή την στιγμή είναι αδρανοποιημένο και το μόνο που κάνει είναι να κάθεται στο facebook και να γράφει . Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε, να το ενεργοποιήσουμε και να του δώσουμε την ευκαιρία να πάει μπροστά. 

Κινέζου Μαρίνα. Ο πρωταρχικός στόχος σας είναι η καταπολέμηση της ανεργία ή κάποιος άλλος; 

Κ. Μ.: Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο του δημότη και αυτό θα συμβεί μέσα από θέσεις εργασίας, μέσα από την αξιοποίηση των δράσεων που μπορεί να παραγάγει η περιοχή και αυτός είναι αποκλειστικά ο στόχος μας. Η παραλιακή ζώνη του δήμου Μαρωνείας -Σαπών είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα και όμως αυτήν την στιγμή είναι αναξιοποίητη. Πάτε δεκαπέντε είκοσι χρόνια πριν: ο αείμνηστος  δήμαρχος Αιγείρου ο Αλμπανίδης είχε μια πρωτοβουλία με την οποία σε μια τετραετία το Φανάρι έγινε καλοκαιρινός κόμβος Αλεξανδρούπολης –Κομοτηνής - Ξάνθης.

Είχα πολλούς φίλους από Αλεξανδρούπολη και από Ξάνθη που έρχονταν για μπάνιο στο Φανάρι. Αυτός είναι ο στόχος δικός μας: να αλλάξουμε την παραλιακή ζώνη και να την κάνουμε κόμβο, γιατί συνδέει  πάρα πολλά πράγματα, βουνό, θάλασσα, αρχαία. Νομίζω ότι είναι ένας  τόπος  που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και να μαζέψει εκεί το κόσμο όλο το καλοκαίρι .
Κινέζου Μαρίνα: Αναφορικά με την δραστηριοποίηση του σπηλαίου Μαρωνείας  και γενικότερα με τα αρχαία που βρίσκονται στην περιοχή, ποιες είναι οι προτεραιότητες, τι στόχους θέτετε?

Κ.Μ. Όπως σας είπα στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή ευκαιρία η οποία μπορεί να δώσει ανάπτυξη στην περιοχή .

Η αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου Μαρωνείας, της σπηλιάς του κύκλωπα, αλλά και των αρχαίων, όπως της Ρωμανίας,  της πόλης που πήγε να φτιαχτεί εδώ και είκοσι χρόνια και έμεινε εκεί ακόμα με την εκκλησία φτιαγμένη. Ακόμα και την εκκλησία θα αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο στην περιοχή. Η εξέλιξη του κόσμου αυτήν την εποχή είναι ο τουρισμός. Δεν μπορούμε να προσμένουμε κάτι ακόμα, ο τουρισμός μπορεί να είναι πολιτισμικός, μπορεί να είναι αρχαιολογικός, μπορεί να είναι αθλητικός ,μπορεί να είναι διασκεδαστικός, έχει πολλούς τομείς ο τουρισμός.

Στόχος μας είναι, αυτή την στιγμή να φέρουμε επενδύσεις και να φέρουμε και κόσμο στην περιοχή και η αξιοποίηση τους φυσικά θα είναι στα πρώτα σχέδια μας στα πρώτα δυο χρόνια στην διακυβέρνηση του δήμου από εμάς.

Κινέζου Μαρίνα: Η περιοχή των Σαπών ταλανίζεται εδώ και πολλά χρόνια από την έλλειψη νερού. Κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;

Κ.Μ.:  Μας κάνει εντύπωση λοιπόν ότι ο δήμαρχος ο κ. Ιωαννάκης πανηγύριζε πριν από μερικούς μήνες ότι επιτέλους έφερε νερό στις Σάπες. Όντως έφερε νερό από ένα διπλανό χωριό από το Πρωτάτο. Έκανε ένα δίκτυο δέκα χιλιομέτρων, χωρίς ακόμα να μας πει τι νερό είναι αυτό, χωρίς το χημείο του κράτους να έχει στείλει το οκει ότι νερό είναι πόσιμο και ότι μπορεί να το πιει ο πολίτης από τις Σάπες αλλά κ. Κινέζου νομίζω ότι είναι ντροπή, για όλους τους πολιτικούς που πέρασαν από εκεί  εν έτει 2014 να πανηγυρίζει κάποιος δήμαρχος για το αυτονόητο ότι δηλαδή έφερε νερό στους δημότες του. Έλεος ! εδώ ο κόσμος πάει πλέον για διακοπές στο φεγγάρι και στην σελήνη και εμείς θα πανηγυρίζουμε σαν δημοτική αρχή ότι φέραμε νερό στον πολίτη; Αυτά τα πράγματα για μας είναι ακατανόητα. Εμείς το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε δίπλα στον πολίτη και όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία που τον ταλανίζουν να τελειώσουν αμέσως . 

Κ.Μ.  Η εγκληματικότητα κτυπάει κόκκινο στις Σάπες.  Σε ποίες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για αυτό;

Κ.Μ. Η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο εξαιτίας του βιοτικού επίπεδου πιστεύω εγώ. Αν κατορθώσουμε και υλοποιήσουμε τον στόχο μας να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο και δώσουμε θέσεις εργασίας στους ανέργους, αυτομάτως θα μειωθούν και οι εγκληματικές ενέργειες που ακούγονται ότι γίνονται στην περιοχή.  Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι επειδή οι Σάπες αυτή την στιγμή έχουν πολλά στοιχεία από διάφορους κατοίκους δηλαδή, έχουν Μουσουλμάνους έχουν Παλιννοστούντες Πόντιους, έχουν ντόπιους Θρακιώτες, έχει  Ρομά, έχουν κατοίκους οι όποιοι έρχονται ως μετανάστες. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε σε μια συνολική εικόνα να αξιοποιήσουμε αυτό το πληθυσμιακό υλικό και να του δώσουμε να καταλάβει ότι πρέπει να ζούμε στην περιοχή αρμονικά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, σεβόμενοι ο ένας την περιούσια του άλλου. Αν το καταφέρουμε αυτό θα θεωρήσουμε ότι πετύχαμε.

Κ.Μ. Οι παλιννοστούντες του οικισμού έχουν πλειάδα προβλημάτων με κυριότερο το οικονομικό και την ανεργία. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;

Κ.Μ. Αυτό ήταν ένα λάθος της ελληνικής πολιτείας.  Έδωσε το 1990-1994 δισεκατομμύρια δραχμές τότε για να φτιάξει τον οικισμό πάνω στις Σάπες, για να βοηθήσει το χριστιανικό στοιχείο να στηριχτεί και να δώσει σε αυτούς ανθρώπους μια νέα πατρίδα , μια νέα περιοχή να ζήσουν, ένα νέο σπίτι, ένα νέο νοικοκυριό. Δυστυχώς όμως αυτό που έκανε ήταν να τους φτιάξει ένα χωριό και να τους εγκαταλείψει στην τύχη τους. Δεν φρόντισε να τους δημιουργήσει κάποια ανάπτυξη στην γύρω περιοχή, δεν φρόντισε να δημιουργήσει  θέσεις εργασίας για αυτούς, δεν φρόντισε να τους δώσει κάποια χωράφια για να μπορέσουν να ασχοληθούν τουλάχιστον με την γεωργία ή την κτηνοτροφία. Να τους δώσει και ευκαιρίες μέσω επενδύσεων και επιδοτήσεων να ασχοληθεί ο καθένας με έναν τομέα ο οποίος θα του απέφερε τα χρήματα που χρειάζεται για να ζει. Είναι εγκαταλειμμένη η περιοχή ειδικά του οικισμού εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ προσωπικά και ως πόντιος έχω ειδική ευαισθησία και στο θέμα αυτό, έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές τον οικισμό. Έχω μαθητές μου που ζουν εκεί, έχω φίλους και ειδικά όταν ανεβαίνω πάνω στον οικισμό η καρδιά μου σκιρτάει νοιώθω πολύ άσχημα. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά και στους ηλικιωμένους που πρόσφατα τους κόψανε και αυτές τις συντάξεις την ευκαιρία να ζήσουν σαν άνθωποι. Θα δημιουργήσουμε αυτό που σας είπα, θέσεις εργασίας δηλαδή για να μπορέσει το ντόπιο στοιχείο του οικισμού εκεί να βρει δουλεία για να ζήσει αξιοπρεπώς .


Κίνεζου Μαρίνα:  κ. Κακουλίδη πώς βλέπετε τους άλλους υποψηφίους και γιατί δεν επιλέξατε να συνεργαστείτε με κάποιους;


Μ.Κ. Βλέποντας και κρίνοντας τον καθένα ξεχωριστά δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα αν και δεν έχουμε έρθει εκτός από έναν και δεν έχω πει το όνομα του σε κάποια συζήτηση ιδιαίτερη. Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονταν  γιατί όλοι πέρασαν από θέματα εξουσίας του δήμου, ο κ. Χαριτόπουλος ως δήμαρχος ποιο παλιά ο κ. Σταυρίδης Γιάννης ως αντιδήμαρχος,  επί Πιλιλίτση μια τετραετία και βαλε, ο κ. Ιωαννακης την τελευταία τετραετία. Νομίζω πως όλοι έχουν αφήσει το στίγμα της διοίκησης τους. Εμάς δεν μας έβρισκε σύμφωνους ο τρόπος με τον οποίο διοικούσαν τον δήμο και αποφασίσαμε να κάνουμε την δικά μας παραταξιακή κίνηση. Πιστεύω ότι από την έναρξη και την ανακοίνωση που κάναμε την Παρασκευή κατορθώσαμε και συγκεντρώσαμε γύρω στα επτακόσια άτομα. Πιστεύω ότι ο κόσμος αποδέχεται την κίνηση αυτή, είμαστε ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι ότι ο κόσμος νομίζω ότι θα μας στηρίξει.

Κινέζου Μαρίνα: Ποια είναι τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα έναντι των άλλων υποψηφίων;

Μ.Κ. Ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι και λέμε ναι σε πολλά πράγματα. Λέμε ναι να κάτσουμε στο τραπέζι, να συζητήσουμε πολλά θέματα τα οποία για αυτούς είναι ταμπού και έχουν φέρει την περιοχή στην κατάσταση την οποία την έχουν φέρει. Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ της επένδυσης του χρυσού εάν και εφόσον οι περιβαλλοντολογικοί οροί οι οποίοι εγκρίνονται από το κράτος και δεν έχει καμία σχέση ο δήμαρχος ή το δημοτικό συμβούλιο εγκριθούν και είναι νομότυποι. Εάν γίνει αυτό θα κάτσουμε με την εταιρία για  επένδυση στο τραπέζι και θα προσπαθήσουμε να εκμαιεύσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή. Αυτό και μόνο θα δώσει μια ανάπτυξη τουλάχιστον 30% στην περιοχή, όπως αν πετύχουμε και τον στόχο μας για την παραλιακή ζώνη να την αναβαθμίσουμε και να την κάνουμε τουριστικό θέρετρο στην Βόρειο Ελλάδα ώστε μετά την Χαλκιδική να είναι η μεγαλύτερη παραλιακή ζώνη, νομίζω ότι σε μια πενταετία θα μπορούσαμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτά τα οποία κάναμε.

Κινέζου Μαρίνα: Ήδη παρατηρήσαμε από την παρουσίαση του συνδυασμού ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση. Που το αποδίδετε αυτό;

Μ.Κ. Εγώ πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην αγωνία του κόσμου για το αύριο. Ο κόσμος αγωνιά για το αύριο, ο οικογενειάρχης που δεν έχει να δώσει  χαρτζιλίκι στο παιδί του για το κυλικείο στο σχολείο, γιατί συμβαίνει και αυτό αυτήν την εποχή. Αυτό που τον βασανίζει, είναι το τι μπορώ να κάνω αύριο, με την υπάρχουσα κατάσταση ξέρει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Γιατί αν υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξει θα είχε δεί φως στον ορίζοντα. Άρα η αγωνία του και το θέμα ότι θέλει να αλλάξει την λιμνάζουσα κατάσταση στην περιοχή τον οδηγεί στον δικό μας δημοτικό συνδυασμό, στην συμπαράταξη Πολιτών.

Κινέζου Μαρίνα:  Τι απαντάτε στους επικριτές σας, που λένε ότι ο μονός λόγος για τον οποίο μπαίνετε στον πολιτικό στίβο είναι για να έχουν τα χρυσωρυχεία λόγο στο δημοτικό συμβούλιο;

Μ.Κ. Κοιτάξτε, αυτό θα το αντιμετωπίσουμε ως συκοφαντία και ως προπαγάνδα, το έχουμε άλλωστε βιώσει στο πετσί μας από την ώρα που σαν κίνηση πολιτών έχουμε πει ότι είμαστε υπέρ της επένδυση του χρυσού. Εμείς ασχοληθήκαμε με το θέμα, εγώ προσωπικά έχω ασχοληθεί με το θέμα. Δεν έχει καμία σχέση η πραγματικότητα με την οποία  θα γίνει η επένδυση με αυτά που αναφέρουν τα παπαγαλάκια τα γνωστά, ότι θα επέλθει ο θάνατος, ότι θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, αν ήταν να χρησιμοποιηθεί κυάνιο και εμείς θα είμασταν αντίθετοι,δεν ισχύει  τίποτα απ΄όσα λένε και νομίζω ότι και ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει μια ευθύνη, ότι πρέπει να ασχοληθεί με την υπόθεση για να βγάλει την αλήθεια στον αέρα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι εμείς θέλουμε  την επένδυση, εάν και εφόσον είναι νομότυπη και είναι  σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οριοθετήσεις που θέτει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν μπορεί  πλέον καμία εταιρεία όποια και να είναι αυτή να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και να κάνει ότι θέλει, υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν δεσμεύσεις του Ελληνικού κράτους και φυσικά εμείς θα είμαστε παρόντες για να ελέγχουμε την λειτουργία της εταιρείας και αν λειτουργεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Αν γίνει αυτό, θα είμαστε στο ίδιο τραπέζι και θα συζητάμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την περιοχή. Αν η εταιρεία λειτουργήσει αντίθετα θα μας βρει και εμάς απέναντι.

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ