Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Γιορτάστηκε το έθιμο της Τζαμάλας στους μαχαλάδες της Κομοτηνής


Γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αφού την Κυριακή ξεκίνησε το Κουρμπάν Μπαϊράμι, η μεγάλη ισλαμική γιορτή που διαρκεί 4 ημέρες και συμπίπτει χρονικά 70 ημέρες μετά το Ραμαζάν Μπαϊράμι.
Η γιορτή της θυσίας ή των φτωχών όπως ονομάζεται το κουρμπάν μπαϊράμι τηρείται με ευλάβεια προς ανάμνηση των Αβραάμ και Ισαάκ. Γιορτάζεται το τέλος της ανθρωποθυσίας. Κουρμπάν λέγεται επειδή σφάζουν ζώο και Μπαϊράμι σημαίνει γιορτή.
Το έθιμο γαμπρός και νύφη στους μαχαλάδες της Κομοτηνής
Ένα γνωστό έθιμο συνδεδεμένο με το κουρμπάν μπαϊράμι είναι αυτό της καμήλας. Το βράδυ της πρώτης ή και της δεύτερης ημέρας της γιορτής στα σοκάκια της Κομοτηνής αναβιώνουν το ντεβέ, όπως το αποκαλούν οι μουσουλμάνοι ή τη γνωστή στις χριστιανικές κοινότητες «τζαμάλα». Ομάδες μουσουλμάνων ανδρών μεταμφιέζονται σε νύφη, γαμπρό, συνοδούς, παλαιότερα μετέφεραν και ομοίωμα καμήλας ή χρησιμοποιούσαν και καμήλες ( τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν άλογα), παίζουν νταούλια και ζουρνάδες και γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, όπου τους προσφέρουν κεράσματα και χρήματα, τα οποία συγκεντρώνουν είτε για να τα προσφέρουν στους φτωχούς ή και να προικίσουν νεαρές κοπέλες.
Νέοι της μειονότητας το απόγευμα της Κυριακής γύρισαν τους μαχαλάδες (μουσουλμανικές γειτονιές) της Κομοτηνής, από την Ολύμπου και την Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Εγνατίας και στη Μαραθώνος και αναβίωσαν αυτό το έθιμο που κρατάει από παλιά στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου