Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κανένα φαρμακείο της Κομοτηνής στο απελευθερωμένο ωράριο


   Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εφημερίες των φαρμακείων στην Ροδόπη, μετά από απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Αφορμή για την συγκεκριμένη κίνηση ήταν οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, που επιτρέπει σε όποια φαρμακεία επιθυμούν να ανοίγουν τα απογεύματα των μη εργάσιμων ημερών αρκεί να το δηλώσουν στον οικείο τους Φαρμακευτικό σύλλογο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
   Η απελευθέρωση προκαλεί την αντίδραση των φαρμακοποιών, ιδιαίτερα για τους όρους που τη συνοδεύουν,  κυρίως επειδή προβλέπεται ότι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να λείπει από το Φαρμακείο τις ώρες της διευρυμένης λειτουργίας.
    Πιο αναλυτικά με βάση τα όσα ισχύουν, οι φαρμακοποιοί έπρεπε να υπογράψουν δήλωση στην οποία θα αναφέρουν ότι για τον επόμενο χρόνο θα διατηρούν ανοιχτό το φαρμακείο τους τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ή Σάββατο με συνεχόμενο ωράριο εφημερίας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η δήλωση αυτή είναι δεσμευτική και αν αθετηθεί στη διάρκεια του ενός χρόνου που ακολουθεί, ο φαρμακοποιός έχει κυρώσεις. Σε περίπτωση που παραβεί το ωράριο λειτουργίας  προβλέπεται ποινή αφαίρεσης της άδειας για ένα μικρό διάστημα και σε περίπτωση υποτροπής για μακροχρόνιο διάστημα. Επίσης, στη διάρκεια της λειτουργίας του απελευθερωμένου ωραρίου, ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι παρών στο φαρμακείο υποχρεωτικά.
   Ωστόσο στη Ροδόπη, κανένα φαρμακείο  δεν έχει καταθέσει αίτηση για συμμετοχή στο απελευθερωμένο ωράριο που ανακοινώθηκε για τα φαρμακεία όλης της χώρας.
   Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο, το νέο μέτρο είναι «απάνθρωπο και βιολογικώς αδύνατο και στο οποίο κανείς από ολόκληρη την επαρχία δεν έχει ανταποκριθεί ώστε να δηλώσει συμμετοχή στο νέο διευρυμένο ωράριο».  Ο σύλλογος όμως της Ροδόπης αποφάσισε να διπλασιάσει τις υπηρεσίες των εφημεριών, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσαπέκος εξηγώντας ότι «για να δείξουμε το καλύτερο μας εαυτό στο υπουργείο δε μπορούμε να κάνουμε πράγματα ανθρωπίνως αδύνατα αλλά αυτό που κάναμε είναι να αυξήσουμε τις υπηρεσίες ώστε να καλύπτεται και να εξυπηρετείται ο κάθε συμπολίτης μας. Σε περίπτωση νοσηρότητας όπως γρίπης και οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης τα φαρμακεία εφόσον χρειαστεί θα είναι ανοιχτά επί 24ωρου».
    Κατά την τελευταία  του γενική συνέλευση ο φαρμακευτικός σύλλογος της Ροδόπης πήρε την απόφαση να αυξήσει τα εφημερεύοντα φαρμακεία τη Δευτέρα, την Τετάρτη, το Σάββατο και την Κυριακή. Με τις αλλαγές προκύπτει ότι το Σάββατο τα εφημερεύοντα από 4 αυξάνονται σε 7, παραμένουν ανοιχτά 6 φαρμακεία μέχρι τις 3 το μεσημέρι και έπειτα ανοίγει και το 7ο .  Την Κυριακή αντί για ένα φαρμακείο θα λειτουργούν 2 φαρμακεία την ημέρα και ένα τρίτο από τις 8 το βράδυ και έπειτα. Τη Δευτέρα και Τετάρτη λειτουργούν 2 φαρμακεία μέχρι τις 8, οπότε και θα ανοίγει και ένα τρίτο. «Τώρα 8 η ώρα αναλαμβάνει ένας καινούριος, με ανανεωμένο φαρμακείο σε εμπόρευμα, και ένα φάρμακο που μπορεί να έχει τελειώσει στα άλλα φαρμακεία θα υπάρχει σε αυτόν».
    Ο σύλλογος θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί είναι δυνατό να εξυπηρετήσει στο ακέραιο τους πολίτες χωρίς την ανάγκη για απελευθέρωση του ωραρίου.  Με αυτό τον τρόπο, οι εφημερίες γίνονται περισσότερο ανεκτές, αφού και ο φαρμακοποιός κουραζόταν, και το εμπόρευμά του άδειαζε.
    Ενώ η αναλογία ήταν 1 φαρμακείο ανά 1500 κατοίκους από τον περασμένο Μάρτιο με την αλλαγή του νόμου πλεον προβλέπεται 1 φαρμακείο ανά 1000 κατοίκους. Έτσι με τη νέα ρύθμιση τους τελευταίους μήνες στην πόλη της Κομοτηνής έχουν ανοίξει νέα φαρμακεία. Πιο συγκεκριμένα δόθηκαν 10 νέες άδειες, 5 νέα φαρμακεία έχουν ήδη ανοίξει και αναμένονται άλλα 5 συστεγασμένα με δύο άδειες. Όπως σημείωσε ο κ. Τσαπέκος  ο νέος νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα  αφού η αναλογία φαρμακείου και πληθυσμού έχει αλλάξει και επιπλέον ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ένα παλιό φαρμακοποιό να συστεγαστεί με ένα νέο του χώρου και έτσι με αυτό τον τρόπο άνοιξαν 10 νέα φαρμακεία στην περιοχή μας τα οποία προστίθενται στα 40 που ήδη υπήρχαν.
    Παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η θητεία του στον φαρμακευτικό σύλλογο Ροδόπης και του υπολείπονται ακόμη 2 χρόνια ο κ. Τσαπέκος αποφάσισε για προσωπικούς λόγους να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου ώστε να ανανεωθεί ο σύλλογος, άλλωστε όπως σημείωσε επιθυμία του είναι να μπούνε νέα πρόσωπα στη διοίκηση. Ο ίδιος έχει διατελέσει 13 χρόνια πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου και στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο να αναδείξει νέο πρόεδρο.
   Το κοινό της Ροδόπης μπορεί να ενημερώνεται από τη σελίδα του φαρμακευτικού συλλόγου στο ίντερνετ για τη εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις: http://www.fsrodopis.gr/MontlyEfimeries.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου