«Ήταν το καλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών όλων των εποχών» δήλωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International) τα οποία σύμφωνα με απόφασή τους ανακήρυξαν Αντιπρόεδρο της Διεθνούς των Ποιητών UPLI το Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη, Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και Ιδρυτή του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης.
Κατά την τελετή της απονομής των βραβείων ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ποιητών UPLI Benjamin R. Yuzon βράβευσε με το χρυσό δάφνινο στεφάνι τον Δημήτρη Κρανιώτη ανακηρύσσοντας το Λαρισαίο ποιητή Δαφνοστεφανωμένο («Laureate Man of Letters»), στο μοναδικό άντρα ποιητή παγκοσμίως που απονέμεται η ανώτατη αυτή διάκριση κατά τη διετία 2011-2013.
Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών πραγματοποιήθηκε και το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης με μεγάλη επιτυχία. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έγινε η απονομή των Μεσογειακών βραβείων ποίησης. Με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο «Όμηρος» βραβεύτηκε η Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία έχει τιμηθεί με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010. Η βραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια στην ομιλία της χαρακτήρισε τον Δημήτρη Κρανιώτη "Μεγάλο Έλληνα".
Το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα με τη συμμετοχή 205 ποιητών από 65 χώρες (αριθμός ρεκόρ χωρών). Το συνέδριο διήρκησε 5 μέρες, από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου ενώ το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Αυστραλία με Πρόεδρο τον Alexander Chang.
Ο γιατρός και ποιητής κ. Αχμέτ, Χασάν μιλώντας για την συμμετοχή του και την εμπειρία που έζησε υπογράμμισε ότι «με την κυρία Φυσούν Σούκα μάθαμε για το 22ο παγκόσμιο συνέδριο ποίησης που διεξήχθη στη Λάρισα, ειδοποιήσαμε τον πρόεδρο και υπεύθυνο για την οργάνωση του συνεδρίου και μας κάλεσε και τους δύο αλλά και την κόρη μας η οποία γράφει και αυτή ποιήματα, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει και πήραμε μέρος μόνο εμείς οι δύο. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για εμάς, γνωρίσαμε αρκετούς και γίναμε φίλοι με πολλούς από διάφορα μέρη του κόσμου, αυτός μας έδωσε μεγάλη χαρά και ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο Δημήτριο Κρανιώτη για την πρόσκληση, περάσαμε θαυμάσια και ζήσαμε καλές και αξέχαστες στιγμές. Απαγγείλαμε εμείς τα ποιήματα που θέλαμε, υπήρξαν διαγωνισμοί, όπου εμείς δεν πήραμε μέρος. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε αρκετό ποιητικό κόσμο, γιατί έχουμε πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, εγώ έχω επισκεφτεί και το Αζερμπαϊτζάν με την ένωση Τούρκων συγγραφέων, αλλά σε παγκόσμιο συνέδριο ήταν η πρώτη μου φορά που πήρα μέρος και πραγματικά ήταν το κάτι διαφορετικό, ήταν μια καλή εμπειρία, γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους και γίναμε φίλοι».
Μιλώντας για το συνέδριο και τις παράλληλε εκδηλώσεις αλλά και τις συμμετοχές από την περιφέρειας μας ο κ. Χασάν επισήμανε ότι «παράλληλα πραγματοποιήσαμε το πρώτο μεσογειακό φεστιβάλ ποίησης, αυτό πραγματοποιήθηκε στο θέατρο των Τεμπών και καθιερώθηκε να γίνεται κάθε δύο χρόνια στο ίδιο μέρος. Υπήρχανε 4 κλάδοι, οι τρεις ήταν στην αγγλική γλώσσα και ο ένας στην ελληνική. Η συνάδελφος από τη Θάσο κέρδιζε στο διαγωνισμό του κλάδου της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Κρανιώτης την βράβευσε και με άλλα 2 βραβεία, πραγματικά είναι μια πάρα πολύ καλή ποιήτρια. Είχε διοργανώσει και ένα πανελλαδικό συνέδριο στη Θάσο, τότε κατάφερε και πήρε την πρωτιά, είναι γνωστή ποιήτρια στο ελληνικό κοινό. Εμείς διαβάζαμε τα ποιήματά της, διάβαζε και αυτή τα δικά μας, συνομιλούσαμε μέσω e-mail και χαρακτηριστικά θυμάμαι όταν είχα βραβευτεί από τη διεθνή επιτροπή βραβείων των Ηνωμένων Εθνών με το ανώτερο παράσημο τιμής για την προσφορά μας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό μου είχε αφιερώσει και ένα ποίημα».
Για τα ποιήματα με τα όποια πήραν μέρος στο συνέδριο ο κ. Χασάν υπογράμμισε ότι «στο συνέδριο εγώ απήγγειλα ένα ποίημα το οποίο είχε βραβευτεί με πρωτιά στην Τουρκία σε ένα διαγωνισμό ενός περιοδικού το οποίο κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, το βρήκα τυχαία στο ίντερνετ και έχει τίτλο «Ψάξε και βρες, αν μπορείς να βρεις» και η γυναίκα μου απήγγειλε ένα ποίημα που είχε γράψει για την γιαγιά και για τον παππού της και υπάρχει μέσα στην ποιητική της συλλογή, με τίτλο «Σας αποθύμησα»».
«Πραγματικά ήταν ένα ευχάριστο και αξέχαστο γεγονός και μακάρι να το ζήσουνε και άλλοι συνάδελφοι. Μακάρι να λάβουν χώρα τέτοιες εκδηλώσεις και στην πόλη μας δήλωσε ο ποιητής που ανέφερε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε ότι «αυτό που μου έκανε εντύπωση και ήταν αρκετά ευχάριστο, είναι ότι συναντήσαμε από τον ελλαδικό χώρο, νέους σε ηλικία ποιητές και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, γιατί σημαίνει ότι δεν πρόκειται να χαθεί η ποίηση, γιατί όσο υπάρχει ζωή θα υπάρχει και η ποίηση, η ζωή η ίδια είναι μια ποίηση και δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ. Θυμάμαι αυτό που είχε πει ο πρέσβης που μας βράβευσε στην Κομοτηνή, «μακάρι να κυβερνούσανε την ανθρωπότητα οι ποιητές», γιατί οι ποιητές είναι ευαίσθητες ψυχές και εγώ ασπάζομαι αυτήν τη σκέψη και πιστεύω ότι θα ήταν πολύ διαφορετικός ο κόσμος αν επικρατούσαν στον κόσμο οι ποιητές. Και τελικά απεδείχθη ότι τα γράμματα και οι τέχνες δένουν τους ανθρώπους, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και νομίζω ότι η καλύτερη γλώσσα επικοινωνίας είναι η ποίηση, όπως η μουσική και η ζωγραφική, είναι μεγάλες τέχνες, αυτά συμφιλιώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς».
Η κα. Φυσούν Σούκα μιλώντας για την συμμετοχή της δήλωσε πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη, ανέφερε ότι γνώρισε πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και δημιούργησε πολλές φιλίες. Παράλληλα η κα. Σούκα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει το επόμενο διάστημα σε μία ποιητική εκδήλωση στην Τουρκία που θα γίνει για πρώτη φορά και αργότερα θα συμμετάσχει με ποιήματα και θα παρουσιάσει 40 έργα σε μια ποιητική εκδήλωση που έγινε και πέρυσι στην περιοχή των Σαράντα εκκλησιών, πέρυσι ήταν η μόνη που για πρώτη φορά παρουσίασε τα έργα της στην Πρυτανεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου