Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Άγριο σκηνικό στα γραφεία της ΕΑΣ Ροδόπης


Η ανακοίνωση των εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Ροδόπης αναφέρει συγκεκριμένα για το περιστατικό:
«Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 10.00 π.μ. εκτυλίχθηκε στα γραφεία της ΕΑΣ Ροδόπης ένα άγριο σκηνικό, που θυμίζει κινηματογραφικές ταινίες. Περισσότεροι των δεκαπέντε παραγωγών, συνοδευόμενοι από δύο επαγγελματίες εργολάβους δηλώσεων, εισέβαλαν στα γραφεία του ΟΣΔΕ κι αφού επιτέθηκαν φραστικά στον υπεύθυνο του τμήματος και σε συνεργάτες του, εξανάγκασαν υπαλλήλους να τους υπηρετήσουν κατά προσωπική βούληση. Οι προπηλακισμοί συνεχίστηκαν για περισσότερες από δύο ώρες, με τους παραγωγούς να αξιώνουν την επίταξη μηχανημάτων, να πιέζουν εργαζομένους και να αιτούνται παράλογες προτάσεις, τις οποίες θα αναφέρουμε αμέσως παρακάτω.
Κατά την διάρκεια της «καταλήψεως» των γραφείων του ΟΣΔΕ της ΕΑΣ Ροδόπης, οι παραγωγοί εξύβριζαν διαρκώς τους εποχικούς και μόνιμους εργαζόμενους της ΕΑΣ αποκαλώντας τους «άχρηστους», «ανίκανους» καθώς και στολίζοντάς τους με διάφορα άλλα κοσμητικά επίθετα που όλοι μας πάνω-κάτω καταλαβαίνουμε.
Οι παραγωγοί, με την διαρκή καθοδήγηση των παραπάνω εργολάβων δηλώσεων, αξίωσαν την παράκαμψη της προτεραιότητας εργασιών και την αποκλειστική εξυπηρέτησή τους έναντι άλλων 16.500 παραγωγών του νομού, οι οποίοι και περιμένουν εναγωνίως την οριστική καταχώρηση των δηλώσεών τους στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, η απαίτησή τους έφτασε στο σημείο της διαγραφής ή του «πετάγματος» αγροτεμαχίων άλλων παραγωγών του νομού σε τυχαία σημεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνοι θα ελάμβαναν τις επιδοτήσεις για τον χώρο κατάληψης των αγροτεμαχίων τους. Και παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του υπευθύνου και των τοπογράφων για ψυχραιμία και ορθολογική επίλυση των ζητημάτων τους, εκείνοι ωρύονταν σχετικά με την «υποχρέωση των τοπογράφων» να πετάξουν τα αγροτεμάχια των υπολοίπων παραγωγών τυχαία στο χάρτη, ώστε να βγουν οι δικές τους δηλώσεις, αποκλειστικά, καθαρές.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση των δύο εργολάβων δηλώσεων, οι οποίοι προέτρεπαν τους παραγωγούς να εναντιωθούν στο προσωπικό και να επιτεθούν φραστικά στον υπεύθυνο, δίχως να του αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο ανάπτυξης αντιλόγου και γενικώς διαλόγου.
Μέσα στην μέθη που προκάλεσε η καθολική επικράτησή τους στο χώρο, απείλησαν τους εργαζόμενους της ΕΑΣ ότι η κατάσταση αυτή θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες με πολλαπλάσιους παραγωγούς – πελάτες της επιχείρησής τους.
Με βάση τα παραπάνω, αποφασίσαμε την άμεση δημοσίευση του συμβάντος, την προσωρινή ανάσχεση των εργασιών του ΟΣΔΕ και την έναρξη διαδικασίας νομικής διερεύνησης του συμβάντος ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των εργαζομένων, της εργασίας και της υποδομής του ΟΣΔΕ, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δηλώσεων καλλιέργειας του νομού.
Θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, και να διατάζει εργαζομένους της. Υποστηρίζουμε ότι κανείς πέρα από τους υπεύθυνους του τμήματος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει και να επιβάλλει τον τρόπο εργασίας στους εργαζόμενους του ΟΣΔΕ. Τέλος, τονίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμπτει χιλιάδες ισότιμους παραγωγούς του νομού, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα λίγων εις βάρος των πολλών. Ως εργαζόμενοι, αντιλαμβανόμαστε την στιγμιαία «έκρηξη» των παραγωγών για λόγους αστοχίας της ΕΑΣ σε προηγούμενα έτη, αλλά έχουμε χρέος να επισημάνουμε την κατευθυνόμενη πυροδότησή της έκρηξης αυτής από «συμβούλους» που δεν φέρουν, καν, οποιαδήποτε αγροτική ιδιότητα αφ’ εαυτή.
Ζητάμε από τους παραγωγούς του νομού να μην θέτουν εαυτούς υποχείρια «επαγγελματιών συμβούλων» , να μην προβαίνουν σε παράνομες ή έκνομες ενέργειες έπειτα από στρεβλή καθοδήγηση, αλλά να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τα γραφεία του ΟΣΔΕ για οτιδήποτε τους απασχολεί, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του ΟΣΔΕ προς τους παραγωγούς είναι άμεσες, συνεχείς και δεν παύονται με την λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων. Η πλειονότητα των παραγωγών αναγνωρίζει την σημαντική προσπάθεια του νέου τμήματος ΟΣΔΕ για τακτοποίηση της αγροοικονομίας της Ροδόπης, και στέκεται καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων της, οι οποίοι εργάζονται κάτω από δυσμενείς συνθήκες, δίχως ρεπό και άδειες και με ανασφαλείς αποδοχές, για την περάτωση του τεράστιου έργου της καταχώρησης δηλώσεων για το έτος 2012».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου