Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Αγιασμός στα σχολεία χωρίς βιβλία και δασκάλους

     Στο 9ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο επίσημος αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρουσία σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης των τοπικών πολιτικών και θρησκευτικών φορέων της θρησκευτικής περιοχής. Οι ελλείψεις των βιβλίων ήταν το θέμα που συζητήθηκε έντονα σήμερα και αμαύρωσε το συγκινητικό σκηνικό της σημερινής ημέρας.

  
  Στις δηλώσεις του μετά από τον επίσημο αγιασμό στο 9ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης δήλωσε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα αισιοδοξίας και έτσι πρέπει να είναι για την σχολική κοινότητα, για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, όλους εμάς που έχουμε και την ευθύνη να λειτουργήσουν τα πράγματα όσο το δυνατόν ποίο σωστά. Βέβαια η λέξη αισιοδοξία στην σημερινή συγκυρία ακούγεται λίγο ουτοπική, ωστόσο επιμένω σε αυτό οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι κυρίως όμως βασιζόμενοι σε αυτά που πρέπει να κάνουμε και σε αυτά που κάνουμε. Δεν πρέπει να αφήνουμε να μας καταβάλλει το κλίμα των ημερών το οποίο πραγματικά είναι δύσκολο. Αυτό που προσπαθήσαμε εμείς στον δήμο Κομοτηνής τους τελευταίους μήνες και αυτό που κάνουμε μέχρι και σήμερα αυτήν την ώρα είναι όλοι μαζί αιρετοί, υπηρεσίες σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ούτος ώστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν  απρόσκοπτα.
   Αναφορικά με την κατάσταση και πως την βλέπει ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι «νομίζω είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο, η εικόνα που έχω σε αυτήν την φάση είναι καλή. Βλέποντας τα παιδιά σήμερα εδώ να παίζουν, να χαμογελάνε, να είναι ζωηρά, η ευθύνη μας είναι να διατηρήσουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα τους μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».     
     Ο Διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης μιλώντας για τις ελλείψεις τόνισε ότι  «τα πρωτάκια είναι περίπου 500, και κάθε τάξη έχει περίπου 500 παιδιά. Σήμερα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις  σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε ότι αφορά το θέμα των βιβλίων είναι ένα θέμα αντιμετωπίσιμο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο θα έχουμε εκτυπώσει με την βοήθεια της σχολικής επιτροπής τα απαραίτητα τεύχη».
     Ερωτηθείς ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης για το πόσα αντίτυπα χρειάζονται για τον νομό Ροδόπης διευκρίνισε ότι «Θα δούμε τα αποθέματα που έχουμε και μετά θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των αντιτύπων».
    Απαντώντας για το πότε θα δοθούν τα βιβλία ο κ. τόνισε ότι « μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μας είπε το υπουργείο ότι θα έχουν έρθει.  Η προετοιμασία που έχουμε κάνει με τις φωτοτυπίες είμαστε καλυμμένοι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου». 
   Η Πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης «οι τρείς Ιεράρχες» Παναγιώτα Πετροπούλου  μιλώντας για την πρώτη μέρα αλλά και την κατάσταση με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι γονείς και μαθητές επισήμανε ότι «μια τόσο όμορφη ημέρα δεν μπορούμε να την χαρούμε  γιατί ακούσαμε τα τόσα δύσκολα και σκληρά μέτρα της κυβέρνησης πάλι για τον εργαζόμενο τον έλληνα πολίτη, την ελληνίδα μητέρα, τους γονείς, τα παιδικά χαμόγελα μέσα στις αίθουσες σήμερα είναι πάρα πολλά παρόλα αυτά οι γονείς απ’έξω σφίγγονται, βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν είτε βιβλία, είτε χαρτί φωτοτυπικό, είτε γραφίτη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι μαθητές στα καθήκοντα τους στα σχολεία.
    Όσον αφορά τα μειονοτικά σχολεία η κα. Πετροπούλου γνωστοποίησε ότι  «γνωρίζεται ότι βιβλία δεν έχουν έρθει, το 1/5 ανακοινώνουν ότι έχει έρθει, σε κάποια σχολεία δεν έχει καθόλου, στα μειονοτικά σχολεία δεν έχει ούτε ένα βιβλίο του ελληνόγλωσσου προγράμματος, αυτήν την στιγμή οι μαθητές των μειονοτικών σχολείων θα ξεκινήσουν χωρίς να υπάρχει ούτε καν εικόνα για το πότε θα έρθουν τα βιβλία, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με φωτοτυπίες, το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο, οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα και όπως και να έχει δεν μπορούμε να δαπανήσουμε αυτά τα χρήματα που δίνονται σαν επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά μας, είμαστε μια παραμεθόριο, βορεινή περιοχή με βαρύ χειμώνα, είναι λογικό να διατεθούν τα χρήματα στα πετρέλαια και στην συντήρηση των σχολικών κτιρίων παρά σε φωτοτυπίες που είναι υπαιτιότητα του υπουργείου παιδείας . Όλα αυτά που έχουν ειπωθεί από την υπουργό παιδείας τουλάχιστον  για το ελεγκτικό για μένα είναι φτηνές δικαιολογίες,  η όλη διαδικασία γίνεται και από τους εκπαιδευτικούς και από τις αποθήκες που έχουν τα βιβλία των δημοσιών και μειονοτικών σχολείων έχει γίνει η προεργασία από τον Μάρτιο θα μπορούσαν να έχουν κάνει γρηγορότερα τα βήματα».
   Αναφορικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό η κα. Πετροπούλου δήλωσε ότι « όσο δεν θα έχουν οι τσάντες βιβλία δεν θα έχουν και οι αίθουσες μαθητές».
    Μιλώντας για το κόστος των φωτοτυπιών που θα επιβαρύνει τους γονείς η κα. Πετροπουλου δήλωσε ότι «Το κόστος για κάθε φωτοτυπία θα είναι μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι μια ασπρόμαυρη φωτοτυπία κοστίζει 10 λεπτά, ενώ από τον οργανισμό που εκτυπώνονται τα βιβλία το κάθε βιβλίο κοστίζει 80 λεπτά, αν αναλογιστούμε βέβαια ότι η κάθε σελίδα είναι έγχρωμη και χρειάζεται να εκτυπωθεί έγχρωμα για τις ανάγκες των εργασιών, φανταστείτε το κόστος για τους γονείς».
  Κάλεσμα σε συνάντηση σε όλους τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων απεύθυνε η κα. Πετροπουλου, που υποστήριξε ότι «η συνάντηση ορίστηκε από τον σύλλογο εκπαιδευτικών για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 7:30 στο 9ο δημοτικό σχολείο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και να κάνουμε μαζί και συντονισμός για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.  Στις 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για να λύσουμε τα προβλήματα μας».
    Ο Πρόεδρος σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης μιλώντας για τις ελλείψεις βιβλίων διευκρίνισε ότι « προβλέπεται η φετινή χρονιά να είναι πάρα πολύ δύσκολη, γνωρίζεται τα προβλήματα που υπάρχουν, με την έλλειψη βιβλίων. Αυτήν την στιγμή υπάρχει γύρω στο 20% βιβλία στην εκπαίδευση το υπόλοιπο 60% προβλέπεται να καλυφθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, αισίως τον Νοέμβριο θα έχουμε πληρότητα στο 100%. Αυτό που ξέρουμε και ακούγεται είναι ότι η σχολικές επιτροπές και η δική μας θα τυπώσει διδακτική ύλη, αυτό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να βγάλουμε φωτοτυπίες και να τυπώσουμε κάποια έντυπα, τον αριθμός δεν είναι εύκολο να τον προβλέψουμε ακόμα. Αυτήν την στιγμή ως δήμος και ως σχολική επιτροπή κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να είμαστε ποίο σύντομή από ότι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.    Η πρωτοβάθμια έχει κάνει μια διεργασία με τον προϊστάμενο και τους εκπαιδευτικούς, ξέρουμε τι ύλη θα βγάλουμε, μιλάμε για τα πρώτα τεύχη των σχολικών βιβλίων.
« Ότι γίνει θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια της νομιμότητος», επισήμανε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής που συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να μπορεί και η σχολική επιτροπή να βγάλει φωτοτυπίες ή να αγοράσει βιβλία και επίσης θα πρέπει να έχει και ένα σημαντικό κονδύλιο από το υπουργείο παιδείας, όλα αυτά τα αναμένουμε αυτήν την εβδομάδα για να προχωρήσουμε σε αυτές τις ενέργειες. Πρέπει να πάρουμε το οκ από το ελεγκτικό για προχωρήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου