Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Επικίνδυνη και εγκληματική η κατάσταση της υγείας στη Ροδόπη


   «Εξαιρετικά καυτό» χαρακτήρισε το θέμα της υγείας το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στο νομό Ροδόπης Νίκος Φακιρίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 10 Ιουλίου,  όπου και κατήγγειλαν ως επικίνδυνη και εγκληματική την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της υγείας στη Ροδόπη. Το θέμα εισηγήθηκε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ Νίκος Βαργεμίδης ενώ τοποθετήθηκε και ο Ιμπραήμ Ιμπράμ Κερατζή, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές.

     Ο Νίκος Φακιρίδης καυτηρίασε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του Υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα ζητήματα υγείας κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι «ο νέος υπουργός συνεχίζει τη γραμμή στο θέμα αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης με την ολοκλήρωση του θέματος των συγχωνεύσεων, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίσθηκε λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης, το πρόγραμμα των συνεργασιών ανάμεσα στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και τη συνεργασία του νοσοκομείου Κομοτηνής με αυτό της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 κατά 1δις ευρώ γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τα φάρμακά τους, καθώς επίσης και με την ανακοίνωση του περιορισμού της σπατάλης των νοσοκομείων». «Ο κ. υπουργός υποσχέθηκε αόριστα ότι θα πληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, εφόσον καταβληθεί η δόση των δανειστών» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα νοικιαστούν για να αξιοποιηθούν τα αχρησιμοποίητα κρεβάτια στα νοσοκομεία και έτσι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΣΥ αλλά και ο ιατρικός τουρισμός. Προβληματίζεται κανείς για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για να βάλουν το χέρι στην τσέπη μας».

    Ο κ. Φακιρίδης σε όλα αυτά κατήγγειλε και ορισμένες πρωτοβουλίες φορέων, όπως η ΕΓΕ, που σε συνεργασία με πολυεθνική εταιρεία και όχι με δημόσιο φορέα υγείας διεξήγαγε εξετάσεις για τον πρώιμο έλεγχο για την οστεοπόρωση. Ειδική αναφορά έκανε και στη συνέχιση της αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων όπου και σημείωσε ότι «πρέπει να μας πιάνει ρίγος για τον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί η υγεία του λαού στο πολύ κοντινό μέλλον».

   Αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας ο Νίκος Βαργεμίδης υποστήριξε ότι «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν χωρίς διακρίσεις σε όλους, παρόλα αυτά όμως στη χώρα μας έχει πάψει προ πολλού να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς οι δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας και να αυξάνεται η λαϊκή συμμετοχή».

    Ενώ όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει αυτό το θέμα στο νομό μας ο κ. Βαργεμίδης υπογράμμισε  ότι «οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι για τις ίδιες παροχές υγείας να πληρώνουν περισσότερα, αφού με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ εντάχθηκαν μόνο πέντε γιατροί σε αυτόν, εκτός από τους γιατρούς του ΙΚΑ το οποίο ΙΚΑ με το ίδιο προσωπικό δεν είναι δυνατόν να καλύψει υπερδιπλάσιους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που κάλυπτε. Το νοσοκομείο με τις παραπέρα μειώσεις του προσωπικού, τις περικοπές των εφημεριών τις οποίες χρωστάνε από το Γενάρη, αδυνατεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση παροχών υγείας». Ο κ. Βαργεμίδης κατήγγειλε ότι «το νοσοκομείο άρχισε να προσλαμβάνει γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες για ορισμένο χρόνο κόβοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών, όπως και αποσπάσεις γιατρών από Κέντρα υγείας για να καλυφθούν ανάγκες του κέντρου, αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο τα Κέντρα υγείας». Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ο κ. Βαργεμίδης προσέθεσε αυτό της απότομης αύξησης της δαπάνης για φάρμακο των ασφαλισμένων του νομού αλλά και της αύξησης στην έλλειψη φαρμάκων. Ενώ επίσης κατήγγειλε ότι «τα δύο κέντρα υγείας στο νομό αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών αλλά και ότι το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι έχει πόρους μέχρι το Σεπτέμβριο».

    Αναφερόμενος ο κ. Βαργεμίδης στην πρόταση του ΚΚΕ η οποία απορρέει από την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση για ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού. Πρόσληψη όλων των ελεύθερων επαγγελματικών γιατρών.

   Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας – και την πρόληψη στο νομό, σημείωσε ότι απαιτείται η δημιουργία τεσσάρων ή πέντε Κέντρων Υγείας στην πόλη της Κομοτηνής, και άλλων τόσων στην ύπαιθρο για να καλυφθεί όλος ο νομός, όπως και Κέντρο Υγείας στην βιομηχανική ζώνη και το πανεπιστήμιο, μονάδα εγκαυμάτων στο πανεπιστημιακό της Αλεξ/πολης.

Ενώ για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας – θεραπεία και αποκατάσταση ανέφερε ότι απαιτείται η δημιουργία νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η άμεση κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Κομοτηνής και των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις προσωπικού νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Βαργεμίδη το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή συστράτευση, με στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα:

• Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος.

• Κρατική χρηματοδότηση, για να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό, με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.

• Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.

• Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων που «κουρεύτηκαν» με τη δανειακή σύμβαση.

• Την κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.

• Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ για φάρμακα και άλαλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

• Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα.

• Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος, ή συμψηφισμό των χρεών του για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στους φαρμακοποιούς και στους γιατρούς.

• Κρατική Χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών του «Βοήθεια στο Σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.

• Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψος του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου