Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ε.Στυλιανίδης«Υποβάθμιση Του Ιστορικού Δήμου Μαρώνειας κατά την διετία Παπανδρέου»

Με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ροδόπης αναφέρεται στην σημασία του Δήμου Μαρώνειας για το νομό της Ροδόπης, αναλυτικα:
«Ο Δήμος Μαρώνειας, τόσο συμβολικά όσο και αναπτυξιακά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Νομό Ροδόπης διότι εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνει και την ιστορική πρωτεύουσα του Νομού, τη Μαρώνεια.
Τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση Παπανδρέου υποβάθμισε συστηματικά την περιοχή αυτή με σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική του Νομού Ροδόπης.
Χαρακτηριστικά αναφέρω:
·        Την κατάργηση της έδρας του Δήμου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
·        Το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων που είχαν σχεδιασθεί και εγκριθεί για την περιοχή, όπως σχολικές υποδομές, κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για τον οικισμό Ξυλαγανής, φεστιβάλ Μαρώνειας στο αρχαίο θέατρο και στο θέατρο Χελινοδόπτερας, ανάπλαση παραλιών Ιμέρου, Προσκυνητών και Μαρώνειας, κλείσιμο Εθνικής Τράπεζας Ξυλαγανής, πάγωμα βελτίωσης οδικού δικτύου, εγκατάλειψη αλιευτικών καταφυγίων, καθυστέρηση παράδοσης εργατικών κατοικιών κ.α.
Σ’ αυτές τις συνθήκες έρχεται να προστεθεί η απόφαση να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα που, λειτουργεί στην περιοχή πάνω από 30 χρόνια.
Η Αγροτική Τράπεζα Ξυλαγανής του δήμου Μαρώνειας λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια σε νέο ιδιόκτητο κτίριο, με τρεις έως πέντε υπαλλήλους, εξυπηρετώντας κατά τη χειμερινή περίοδο 10.000 περίπου πολίτες, αριθμός που αυξάνεται ραγδαία το καλοκαίρι, λόγω του ότι ο συγκεκριμένος Δήμος είναι ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα στην περιοχή της Θράκης. Η Αγροτική Τράπεζα Ξυλαγανής εξυπηρετεί χιλιάδες συνταξιούχους, κυρίως αγρότες, που δυσκολεύονται για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους να μετακινούνται στη πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, την Κομοτηνή.
Μετά το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας Ξυλαγανής είναι σαφές ότι αυξήθηκε η κίνηση και άρα η κερδοφορία και η πελατεία της Αγροτικής Τράπεζας Ξυλαγανής. Το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί με το χαμηλό κόστος λειτουργίας της σύγχρονης ιδιόκτητης εγκατάστασης, δεν δικαιολογεί το κλείσιμό της, μία που παράλληλα υποβαθμίζει ραγδαία τον μέχρι πρότινος ακμαίο Δήμο Μαρώνειας και την έδρα αυτού, που είναι ο οικισμός της Ξυλαγανής.
     Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ιοι κ.κ. Υπουργοί 
1.     Για ποιο λόγο οι κεντρικές αποφάσεις συνεχώς αποδυναμώνουν, υποβαθμίζουν και απογυμνώνουν την ιστορική περιοχή της Μαρώνειας;
2.     Ποιο είναι το όφελος της Αγροτικής Τράπεζας και της Εθνικής Οικονομίας από το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, όταν η ταλαιπωρία του τοπικού αγροτικού πληθυσμού θα είναι τεράστια και η συμβολή της απόφασης στη δημογραφική απογύμνωση χαρακτηριστική;
3.     Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρώνειας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου