Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον Δήμαρχο Μαρώνειας- Σαπών Ηλία Ιωαννάκη

  Συνάντηση και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευριπίδης Στυλιανίδης, με τον Δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών, επισκεπτόμενος την έδρα του Δήμου στις Σάπες. Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής, οι προοπτικές δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, και τα ζητήματα των υποδομών, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Ε. Στυλιανίδης: «Θα ασκήσουμε πίεση για την ολοκλήρωση των υποδομών»


    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, όλες τις παρατάξεις που ήταν εδώ για να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης που επισήμανε ότι «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή, με κορυφαίο το ζήτημα της ανεργίας, αλλά και της εγκατάλειψης μεγάλων έργων υποδομής που είχαν ξεκινήσει και πάγωσαν, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν», κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε πως «βάλαμε από κοινού στοχεύσεις τις οποίες πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, και μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τις επικοινωνίες που είχα στη Γερμανία με υπουργούς της κυβέρνησης της Μέρκελ». Συγκεκριμένα για την παρουσία του τις προηγούμενες ημέρες στη Γερμανία, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, και της ενεργοποίησης μιας σειράς κονδυλίων τα οποία θα διατεθούν στην Ελλάδα προκειμένου να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε, σημαντικός είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Δήμων, που πραγματικά έχουν ανάγκη να οργανωθούν πάνω σε καινούριες αναπτυξιακές δυνατότητες».

   Όσον αφορά τις υποδομές που δεν υλοποιήθηκαν, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι «δεσμεύτηκα απέναντι στον Δήμαρχο και στους Δημοτικούς Συμβούλους, ότι για τα ζητήματα που καρκινοβατούν, όπως είναι το Φράγμα Ιασίου, οι χρηματοδοτήσεις για τη συντήρηση των σχολικών υποδομών, οι καθυστερήσεις κάποιων σημαντικών οδικών έργων, όπως ο γνωστός κόμβος στη Διώνη αλλά και η οδική σύνδεση Μαρώνειας – Σαπών καθώς και η οδική σύνδεση Μάκρης – Μαρώνειας που εκφεύγουν της αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πιέσουμε προκειμένου να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

   Κάνοντας λόγο για «καινοτόμες ιδέες» ο κ. Στυλιανλίδης, εστίασε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των γεωθερικών πεδίων της περιοχής, τονίζοντας ότι  «συζητήσαμε και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε ο Δήμος να αξιοποιήσει τα γεωθερμικά πεδία που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του. Τρόπο ανταποδοτικό για τους κατοίκους, και με σύγχρονες εφαρμογές που στηρίζονται από άποψη τεχνογνωσίας αλλά και από άποψη ίσως χρηματοδότησης – το ψάχνουμε και αυτό το θέμα – από την Ε.Ε., και συμφωνήσαμε: για κάποια από αυτά να ασκήσουμε κοινοβουλευτική πίεση ώστε να ξεπαγώσουν και να προχωρήσει η υλοποίησή τους, για κάποια άλλα να αναπτύξουμε τις απαιτούμενες συνεργασίες με το εξωτερικό προκειμένου να δρομολογηθούν».

   Ο κ. Στυλιανίδης έκανε ειδική αναφορά στην εσωτερική μετανάστευση που πλήττει την περιοχή επισημαίνοντας ότι «συμφωνήσαμε ακόμη να έχουμε μια συστηματική επικοινωνία και συνεργασία ώστε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί κυρίως στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης, γιατί αυτή τη στιγμή η ανεργία οδηγεί στη δημογραφική απογύμνωση του τόπου, στη μετανάστευση των νέων ανθρώπων», και συμπλήρωσε ότι «έχουμε περίπου 20% απώλεια πληθυσμού στην περιοχή της Μαρώνειας και 18% στην περιοχή των Σαπών. Αυτό θα πρέπει να αναστραφεί, και για να αναστραφεί χρειάζονται παρεμβάσεις και από την κεντρική κυβέρνηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση και τον εμπορικό τομέα. Είμαστε αλληλέγγυοι, θα δώσουμε τη μάχη όσο πιο δυνατά μπορούμε».

   Αναφερόμενος στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, τάχθηκε υπέρ τους υπό συνθήκες, και περιέγραψε τις σχετικές συζητήσεις που είχε με Γερμανούς αξιωματούχους: «Προσωπικά κινήθηκα υπερβατικά όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι εκτιμώ ότι εκφεύγει της στενής εθνικής αρμοδιότητας και έχει να κάνει και με την αρμοδιότητα της ΕΕ. Προχθές που βρέθηκα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και είχα όπως γνωρίζετε και επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και με σειρά κυβερνητικών στελεχών, έθεσα το ζήτημα. Ο αξιόπιστος συνομιλητής μου πάνω στο ζήτημα αυτό ήταν ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χ. Φούχτελ, που έχει οριστεί από την κ. Μέρκελ ως συντονιστής όλου του πακέτου βοήθειας που θα έρθει προς την Ελλάδα. Ετέθη λοιπόν το ζήτημα και του εξήγησα με επιχειρήματα πολύ συγκεκριμένα που είναι απολύτως εναρμονισμένα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι η περιοχή μας έχει τη δυνατότητα μέσα από μια τέτοια ζώνη να φιλοξενήσει χαμηλού λειτουργικού κόστους αλλά υψηλού επενδυτικού κεφαλαίου επιχειρήσεις που έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό».
Υποστήριξε δε, πως η προοπτική σύστασης Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή της Θράκης ευνοείται από τη γεωστρατηγική της θέση, και ότι μπορεί να ωφελήσει και την Ευρώπη, κάτι που σύμφωαν με τον ίδιο δεν βρίσκει αρνητικούς τους συνομιλητές του στη Γερμανία: «Αν εφαρμοστεί το σύστημα των Ανοιχτών Ζωνών, όχι μόνο με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές αλλά και με κοινοπρακτικές χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις από ελληνικές, γερμανικές ή άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, θα προσελκύσουμε επενδύσεις οι οποίες μπορούν να έχουν στο σχεδιασμό τους όχι μόνο την ελληνική ή την ευρωπαϊκή αγορά αλλά και τη γειτονική αγορά της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας, κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα όχι μόνο για την περιοχή της Θράκης και την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Μου είπαν λοιπόν ότι το ζήτημα το εξετάζουν, είναι μια πολύ χρήσιμη ιδέα που στο παρελθόν εφαρμόστηκε σε κρίσιμες περιόδους, και εφόσον τη δουλέψουμε συστηματικά πιστεύω ότι θα έχουμε σοβαρές ελπίδες να την δούμε να γίνεται πραγματικά».

    Ερωτηθείς για τα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία τέτοιων Οικονομικών Ζωνών, δήλωσε πως «το εργασιακό κόστος δεν προσδιορίζεται από τις Ζώνες αλλά από την εθνική νομοθεσία, ό,τι ισχύσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας θα ισχύει κι εδώ, κάθε τι άλλο είναι αντισυνταγματικό», ενώ επιχειρηματολογώντας υπέρ της δημιουργίας μιας τέτοιας Ζώνης στη Θράκη, είπε: «Εδώ μια ζώνη είναι ελκυστική για ξένες επενδύσεις για τους εξής λόγους:
- Πρώτον, η Θράκη και η Ροδόπη διαθέτουν πολύ μεγάλη έκταση φθηνής, αναξιοποίητης δημόσιας γης. Είναι πάνω από 150 τα στρέμματα στο ΒΙΟΠΑ Σαπών που είναι αναξιοποίητα. Να λοιπόν ένα κίνητρο για έναν ξένο επενδυτή.
- Δεύτερον, με μια τέτοια Ζώνη ορίζεις χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεσμεύει το κράτος για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αυτομάτως αυτό αποτελεί κίνητρο. Πώς μπορεί να έρθει ένας επενδυτής εδώ όταν πληρώνει 45% φορολογία, την ώρα που στη γειτονική Βουλγαρία πληρώνει 12% και στη γειτονική Τουρκία πληρώνει 10%; Όταν εξισώσεις έστω και μεταβατικά το φορολογικό συντελεστή, προσελκύεις αληθινό, ξένο, φρέσκο κεφάλαιο να επενδύσει εδώ
- Τρίτον, το βασικό πρόβλημα στην ελαφρά βιομηχανία και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές και τα δίκτυα, και κυρίως οι χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις. Το στέγνωμα των τραπεζών δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δανείζονται φθηνά για να μπορούν να οργανώνουν τον κύκλο εργασιών τους. Αν οργανώσεις μια τέτοια Ζώνη με τη δέσμευση ότι θα έρθουν και ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες μαζί, και δώσεις τα εργαλεία στον επενδυτή – επιχειρηματία να παράξει και να εξάγει, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα.
- Τέλος, εδώ είμαστε δίπλα στην Τουρκία και στην Βουλγαρία, και αν είχε αρχίσει να λειτουργεί ο κάθετος άξονας όπως είχε προγραμματίσει η δική μας κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 2010, θα είχαμε τη δυνατότητα με πολύ μεγάλη ευκολία και πολύ χαμηλό κόστος, τουλάχιστον επτά βιομηχανίες της περιοχής μας να προμηθεύονται φθηνότερα την πρώτη τους ύλη και να επανεξάγουν το μεταποιημένο προϊόν».

   Συνοψίζοντας εξάλλου την άποψή του περί των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, ζήτησε εμμέσως την υπερψήφιση του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει εκλογική περιφέρεια, τονίζοντας: «Αντιλαμβάνεστε ότι το σκεπτικό είναι ολοκληρωμένο, συνάδει απόλυτα στις συνθήκες που ζούμε, και είναι ένα εργαλείο που αν υλοποιηθεί μπορεί να μας δώσει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος όχι μόνο του τόπου αλλά και της εθνικής οικονομίας. Εμείς θα το παλέψουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε, θα ενημερώσω και τον υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δήμα στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη μιλώ με τους διπλωματικούς εκπροσώπους των φίλων ευρωπαϊκών κρατών, έχω μιλήσει στο εξωτερικό όσες φορές βρέθηκα με συναδέλφους από τις φιλικές κυβερνήσεις και στη Γαλλία και τη Γερμανία να στηρίξουν το εγχείρημα. Απλά χρειάζεται κάποια στιγμή να διευκολυνθούμε από τις καταστάσεις και να έχουμε τη θεσμική δυνατότητα να πάρουμε την πρωτοβουλία πάνω μας και να την κάνουμε πράξη. Αυτό θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι και μια απάντηση προς όλους εκείνους που κάθε φορά όταν αρχίζουν να προβάλουν εκλογές στον ορίζοντα θυμούνται ότι αλλάζω εκλογική περιφέρεια. Για μένα η Ροδόπη είναι η ζωή μου, είναι η Πατρίδα μου, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπήκα και παραμένω στην πολιτική. Και το όνειρο και η πίστη μου, είναι, αυτή η περιοχή πραγματικά να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα ίσως και για ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως θεωρώ ότι αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ φθηνά στην προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για να ανταποκριθούμε στα όνειρα και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας, και είναι παιχνίδια που επιστρέφουν πίσω σ’ αυτούς που τα κατεργάζονται, είτε βρίσκονται εδώ είτε βρίσκονται στην Αθήνα».

Ηλίας Ιωαννάκης: «Πολιτικός που στηρίζει τον τόπο μας ο Στυλιανίδης»
   Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, Ηλίας Ιωαννάκης στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι  «ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σαν υπουργός Παιδείας έχει βοηθήσει τον Δήμο με τη δημιουργία της ΑΣΠΑΙΤΕ, με τη βοήθεια σε Γυμνάσιο και Λύκειο με κονδύλι 980.000 ευρώ. Είναι ένας πολιτικός που πάντα στηρίζει την περιοχή και μας βοηθά, και μάλιστα μας έφερε πολύ καλά νέα για περαιτέρω βοήθεια, ιδέες, προτάσεις. Μιλήσαμε για τα γεωθερμικά πεδία των Σαπών καθώς και για τα καυτά προβλήματα του τόπου, όπως είναι η ανεργία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου