Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ο μουσουλμανικός κόσμος γιορτάζει το κουρμπάν μπαιράμ

  Το κουρμπάν μπαϊράμ ή η γιορτή της θυσίας όπως ονομάζεται, είναι μια από τις δύο μεγάλες γιορτές του ισλαμικού κόσμου και η άλλη είναι το ραμαζαν  μπαϊράμ ή σεκέρ όπως λέγεται. Η θυσία γίνεται για να δοξαστεί ο Αλλάχ και είναι παράδοση να σφάζουνε ένα από τα πλάσματα που δημιούργησε ο θεός. Το κουρμπάν – μπαϊράμι που έχει τις ρίζες του στη θυσία του Αβραάμ όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, με πολλά απ’ τα εορταστικά έθιμα κοινά.
   Κατά την κινητή αυτή γιορτή των Μουσουλμάνων, υπάρχουν πολλά κοινά έθιμα με αντίστοιχα του Πάσχα της Χριστιανοσύνης.
   «Κουρμπάν» λέγεται επειδή σφάζουν ζώο και «Μπαϊράμι» σημαίνει γιορτή. Της συγκεκριμένης γιορτής δεν προηγείται νηστεία. Την παραμονή το απόγευμα γίνεται η προσευχή στο τζαμί και την επομένη αρχίζει επίσημα ο εορτασμός με προσευχή και πάλι στις 7.30΄το πρωί στο τζαμί. Στη συνέχεια ευλογούνται απ’ τον Χότζα οι «τυχείες». Τα ζώα δηλαδή που σφαγιάζονται για να καταναλωθούν. Πρόκειται για βόδια, αρνιά και πρόβατα που κάθε οικογένεια μαγειρεύει για τη γιορτή. Σε κάθε οικογένεια αντιστοιχεί ένα ζώο ενώ μια αγελάδα αντιστοιχεί σε επτά.
   Τα τρία τέταρτα του ζώου μοιράζονται στους οικονομικά ασθενέστερους και γενικά στους φίλους και γείτονες και δεν είναι λίγες οι φορές που τα κιλά του κρέατος που δίνονται, επιστρέφουν στο σπίτι στο πολλαπλάσιο. Αν μια οικογένεια τάξει το σφάγιο στη μνήμη κάποιου νεκρού, η σφαγή γίνεται την παραμονή, σε άλλη περίπτωση ακολουθείται το τυπικό που προβλέπει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 5.00΄ το απόγευμα, όποιας από τις τέσσερις μέρες διαλέξουν οι πιστοί. Αυτές τις τέσσερις μέρες συν την παραμονή, είναι αργία για τους εορτάζοντες.
   Έθιμα που μοιάζουν με αυτά του Χριστιανικού Πάσχα και αποδεικνύουν ότι οι δυο μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν ομοιότητες στη βάση τους και κοινούς συμβολισμούς. Σε περιοχές όπως η πολυπολιτισμική Θράκη που αρμονικά συμβιώνουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αυτά τα κοινά σημεία είναι πυλώνες οικοδόμησης αγαστών και ειρηνικών ανθρώπινων σχέσεων.
  Ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί μιλώντας για αυτήν την γιορτή  τόνισε ότι «σε αυτό το μπαϊράμι όσοι μουσουλμάνοι είναι εύποροι σφάζουνε πρόβατα. Αυτό το μπαϊράμι κρατάει τέσσερις μέρες.  Αυτήν είναι μεγάλη γιορτή για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και συνηθίζεται πολλοί προσκυνητές να πηγαίνουν στην Μέκκα, από την Ελλάδα πήγαν περισσότερα από τετρακόσια άτομα».
  Χρόνια πολλά ευχήθηκε ο σοφολογιότατος που συνέχισε υπογραμμίζοντας «υγεία, ηρεμία και αδελφοσύνη να μας δίνει ο θεός σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, για να ζούμε όλοι καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου