Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ημερίδα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους από το ΤΕΕ Θράκης

   Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία στον δημόσιο χώρο».
  Η Ημερίδα έλαβε χώρα, στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ – Θράκης και περιλάμβανε τις εισηγήσεις :«Πολεοδομική Νομοθεσία για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο χώρο», από την Τάνια Βεζυριανίδου,  «Προσβασιμότητα στον Δήμο Κομοτηνής – Μύθος ή πραγματικότητα;», ασκουμένων Κοινωνικών Λειτουργών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ. στο Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ», από τον Ανέστη Ιορδανίδη,  «Προσβασιμότητα ΑμεΑ στα διδακτήρια», από τη Ζωή Κοσμίδου,  «Προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ», από την Κάλυ Πολιτειάδου.
Ο  πρόεδρος του συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης  δήλωσε ότι « εμείς ως σύλλογος « ΠΕΡΠΑΤΩ» αλλά και προσωπικά μια τέτοια μέρα μόνο σε τέτοιες εκδηλώσεις επιθυμούμε να συμμετέχουμε και όχι μόνο σε εκδηλώσεις συμπόνιας, γιατί εμείς είμαστε ανάπηροι όλες τις μέρες του χρόνου και όχι μόνο.
   Πρέπει να διαμορφώσουμε και άλλο την πόλη για να είναι πρότυπο. Σε σχέση με τις άλλες πόλεις είμαστε πολύ καλύτερα. Έχουμε καταφέρει στον τομέα του αθλητισμού και των υπηρεσιών να κάνουμε προσπελάσιμους, όμως στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό, υπάρχει κενό στον τομέα αυτό έχουμε πολλά σκαλιά να ανέβουμε για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.
   Η Αρχιτέκτονας – μηχανικός κα. Τάνια Βεζυργιανίδου, στις δηλώσεις της  επισήμανε ότι « το ΥΠΕΚΑ από  το 2000 έχει θεσπίσει νομοθεσία  για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και αφορά την προσπέλαση όλων των κτηρίων με χρήση κοινού, δημόσια και ιδιωτικά, κατακόρυφη και οριζόντια και των κοινόχρηστων χώρων». «Από το 1985 ήδη στο ΥΠΕΚΑ» γνωστοποίησε η ίδια «λειτουργεί γραφείο ΑΜΕΑ που ανήκει απευθείας στον υπουργό για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες». Αναφερόμενη στο σήμερα η κα. Βεζυργιανίδου ανακοίνωσε ότι «σήμερα το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει μελέτη προσβασιμότητας, μαζί με άλλες μελέτες όπως πυρασφάλειας κλπ, η  οποία θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Με απόφαση του γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης όλα τα δημόσια κτήρια και οι κοινόχρηστοι χώροι οφείλουν να είναι προσβάσιμα».
    Στο τέλος η κα. Βερζυργιανίδου αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα που όπως υπογράμμισε  «σχεδιάζει το υπουργείο εσωτερικών, προσβάσιμης αλυσίδας για τα δημόσια κτήρια και τους κοινόχρηστους χώρους ώστε μέσα από διαδρομές προσβάσιμες  τα κτήρια να μπορούν να εξυπηρετούν και τα άτομα με αναπηρία».
   Ερωτηθείς η μηχανικός για την εικόνα της Κομοτηνής υποστήριξε ότι «η εικόνα της Κομοτηνής φαίνεται καλή ωστόσο υπάρχουν προβλήματα. Η Κομοτηνή επειδή είναι επίπεδη και έχει τέτοια μορφολογία μπορεί να γίνει πρότυπο προσβάσιμης πόλης και νομίζω ότι επειδή και ο δήμαρχος έχει ευαισθησία σε τέτοια θέματα είναι στο χέρι μας και όλοι να βοηθήσουν».  Όσον αφορά το κατά πόσο εφαρμόζονται οι νόμοι η ίδια τόνισε ότι «ο ιδιώτης το εφαρμόζει περισσότερο από ότι οι υπηρεσίες».
   Η προϊσταμένη του τμήματος μελετών του Δ.Π.Θ.   κα. Καλυψώ Πολιτειάδου μιλώντας για την πρόσβαση στην αναψυχή και στις παραλίες κατ’ επέκταση των ατόμων με αναπηρίες  μίλησε για τον δήμο της Αιγείρου και την προσπάθεια που έγινε εκεί υπογραμμίζοντας ότι «υπήρχε διάθεση από τον δήμο και τρέξανε για την ανεύρεση κονδυλίων σταμάτησε στην ανεύρεση κονδυλίων το θέμα, ήταν μια αντιγραφή μιας παραλίας που έγινε και σε ένα νησί».
   Αναφερόμενη στο πώς μπορεί να γίνει μια παραλία προσβάσιμη η κα. Πολιτειάδου υποστήριξε ότι «υπάρχει ένα κάθισμα με φαρδιές ρόδες που κυλά πάνω στην άμμο και μπαίνει και στην Θάλασσα και  σε όλες τις παραλίες προσφέρεται δωρεάν  γιατί είναι και η ποίο φτηνή λύση. Η επόμενη περίπτωση θα ήταν να υπάρχει ένα κάθισμα με βραχίονα σε μια εξέδρα που να βυθίζεται  το άτομο μέσα και να μπαίνει. Η ποίο ακριβή εγκατάσταση είναι μια πλήρης εγκατάσταση που θα γίνει με έναν διάδρομο, μια εξέδρα, μια αποβάθρα, σκάλα και ράμπα».  
   «Ο Καλλικράτης δεν έχει προβλέψει το παραμικρό για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ»,  υποστήριξε η κα.  Βεζυριανίδου  που διευκρίνισε ότι «οι αρμοδιότητες παρέμειναν στους δήμους,  δηλαδή οι δήμοι έχουν τον σχεδιασμό, τις μελέτες και την υλοποίηση όλων των μονάδων προσβασιμότητας και η αποκεντρωμένη διοίκηση έχει την αδειοδότηση. Για την αιρετή περιφέρεια δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμία αρμοδιότητα, βάση του Καλλικράτη».
 Η κα. Κοσμίδου μιλώντας για την προσβασιμότητα στα δημόσια κτήρια και κυρίως στα διδακτήρια υπογράμμισε ότι «η καλύτερη απόδειξη είναι η πραγματικότητα που βιώνουν όλα τα παιδιά στα σχολεία».   Παράλληλα υπενθύμισε ότι σε 3 κτήρια του δήμου Κομοτηνής έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις , συγκεκριμένα όπως υποστήριξε η κα. Κοσμίδου «οι παρεμβάσεις έγινα στο 13ο δημοτικό, στο 3ο λύκειο και για το 6ο δημοτικό σχολείο όπου  υπάρχουν αναβατόρια για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης έχει κατασκευαστεί ράμπα για την πρόσβαση στο διδακτήριο αλλά και ειδική τουαλέτα. Αυτά δείχνουν και την ευαισθησία του δήμου». «Θα συνεχιστεί όμως και με μια πρόταση που κατατίθενται σύντομα στο ΕΣΠΑ» τόνισε η ίδια που επισημανε ότι «αφορά μια γενική παρέμβαση σε όλα τα διδακτήρια ώστε να συμπληρώσουμε όλες τις ανάγκες που έχουμε».      Η κα. Κοσμίδου ανέφερε και τις παρεμβάσεις που έγιναν στην καπναποθήκη με την κατασκευή της ράμπας και το σύγχρονο ασανσέρ ώστε να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου