Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση από τον δημοτικό συνδυασμό «Σπάρτακος» και νέες πρωτοβουλίες

     Με στόχο την ενημέρωση για την κατάσταση, την λειτουργία και τα χρέη της ΔΕΥΑΚ, αλλά και για την ειδική οικονομική ζώνη στην Θράκη παραχώρησαν συνέντευξη τύπου τα μέλη του δημοτικού συνδυασμού «Σπάρτακος», το μεσημέρι της Πέμπτης.  Παράλληλα ανακοινώθηκε και η δημιουργία συνεργατικού λαχανόκηπου στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του «Σπάρτακου».
        Όσον αφορά το ζήτημα της ΔΕΥΑΚ, ο επικεφαλής του συνδυασμού, κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, δήλωσε ότι «ένα από τα βασικά συνθήματα της δημοτικής παράταξης του Σπάρτακου και πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, αλλά και μετεκλογικά, αφορούσε στη διαφάνεια. Η δική μας βασική υπόσχεση ήταν ότι εμείς, στον βαθμό που μπορούμε, θα εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση». Βάσει λοιπόν της παραπάνω υπόσχεσης, τα μέλη του Σπάρτακου ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κοινού περί της πολύκροτης υπόθεσης της ΔΕΥΑΚ, με τον κ. Δαπέργολα να καταθέτει τον περασμένο Φλεβάρη προ ημερησίας διατάξεως ερώτημα για την πορεία της ΔΕΥΑΚ και ταυτόχρονα αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου δημοτικού συμβουλίου μόνο για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια, ο συνδυασμός, κατά τον ίδιο συνέχισε με διάφορους τρόπους να πιέζει τη δημοτική αρχή, ώστε να δώσει στο φως στοιχεία επί του ζητήματος, ενώ πριν από ένα περίπου μήνα κατέθεσε έγγραφο προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, κ. Καρασταύρου και το υπόλοιπο ΔΣ, με το οποίο ζητούσε γραπτές και σαφείς απαντήσεις πάνω σε 7 ερωτήματα.
      Τα ερωτήματα αυτά αφορούσαν τις συνολικές, βραχυπρόθεσμες και μη, υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους, το ύψος στο οποίο ανέρχονται τα πρόστιμα και οι ρήτρες που οφείλει ή έχει πληρώσει την τελευταία πενταετία η ΔΕΥΑΚ, τον αριθμό του συνολικού προσωπικού της, μόνιμου και μη, και τα μορφωτικά προσόντα ή κοινωνικά κριτήρια με τα οποία έχουν προσληφθεί, τη συνολική επιβάρυνση της επιχείρησης για τη μισθοδοσία του προσωπικού ανά κατηγορία, τα υπό εκτέλεση έργα της ΔΕΥΑΚ, το ύψος στο οποίο ανέρχονται και τα προγράμματα στα οποία είναι ενταγμένα, την αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης υπό τις σημερινές συνθήκες και τέλος τη λειτουργική κατάσταση του νεότευκτου εργαστηρίου στον βιολογικό καθαρισμό της επιχείρησης.
       Αναφερόμενος στις απαντήσεις που έλαβε ο «Σπάρτακος» από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Κώστας διευκρίνισε ότι η επιχείρηση «δεν εκτελεί την αποστολή για την οποία υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε». Ελλιπείς χαρακτήρισε τα στοιχεία που παρείχε ο κ. Καρασταύρου μέσω των απαντήσεών του, ο κ. Καραϊσκος που αναφέρθηκε αρχικά στο χρέος της επιχείρησης, που όπως τόνισε «επισήμως ανέρχεται στα 18.000.000 ευρώ, παρότι εικάζεται ότι υπάρχει και ένα κρυφό μέρος που το ανεβάζει στα 25.000.000. Το νούμερο είναι ούτως ή άλλως τεράστιο και αποτελεί από μόνο του ένα σκάνδαλο και πρέπει να δούμε το πώς δημιουργήθηκε. Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση πουλάει σε αρκετά ανεβασμένη τιμή νεράκι του Θεού, που το προμηθεύεται τζάμπα. Πώς γίνεται να βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση αυτή;».
     Σε ότι αφορά τις παρανομίες, που έγιναν στην επιχείρηση, υπογράμμισε ότι «ασχέτως του τι θα αποδειχθεί στις δικαστικές αίθουσες, όλη η πόλη το έχει τούμπανο ότι η ΔΕΥΑΚ ήταν για πολλά χρόνια χώρος πλουτισμού και ανομίας. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να απέχει σημαντικά από αυτή την εικόνα, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν στοιχεία για να τεκμηριωθεί κάτι. Την αποκάλυψη της υπόθεσης την οφείλουμε στον κ. Τάσο Παράσχου, του οποίου την ακεραιότητα και την επάρκεια οφείλουμε να εξάρουμε. Γιατί δεν θέλησε να περάσει από τη ΔΕΥΑΚ αμέριμνος για ό,τι γίνεται, ούτε και με σκοπό να αρπάξει κι αυτός το κατιτίς του. Μακάρι η τοπική Αυτοδιοίκηση να είχε τέτοια στελέχη που βάζουν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου όλες τους τις ικανότητες μα και την προσωπική τους βολή».
   Κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση και απίστευτο μπάχαλο που κυριάρχησε επί χρόνια, διευκρίνισε ότι «μετά τη θητεία του κ. Παράσχου έχει σε μεγάλο βαθμό συμμαζευτεί, χωρίς όμως να εξαφανιστεί». Αναφερόμενος στις ανείσπρακτες οφειλές και τις παράνομες συνδέσεις σε πολλές περιοχές του δήμου, τόνισε ότι «είναι μια κατάσταση στο «μη παρέκει»».
        Ειδική μνεία έκανε και στις αμοιβές των υπαλλήλων, που παραδέχτηκε μεν ότι από πέρυσι έχουν μειωθεί, αλλά σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε γιατί δόθηκαν τέτοιοι μισθοί και – ιδίως στο παρελθόν – τέτοιες υπερωρίες. Μήπως έπρεπε να μένουν κλειστά κάποια στόματα; και ποιοι αποφάσιζαν το ύψος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, ποιοι έδιναν παραμονές δημοτικών εκλογών τεράστιες αυξήσεις». Όπως σημείωσε, σύμφωνα με την ενημέρωση, που είχε από τον κ. Καρασταύρου, πλέον οι σημερινές αποδοχές των υπαλλήλων ανέρχονται στο 65% των εσόδων της επιχείρησης. Τέλος, υποστήριξε ότι η σημερινή λειτουργία της επιχείρησης είναι προβληματική, παραθέτοντας μια σειρά από προβλήματα, που εντοπίζονται στους δρόμους της πόλης και σε οικισμούς.
   Στις προτάσεις του «Σπάρτακου» για να εκλείψει η παθολογία που περιγράφηκε, ο κ. Καραϊσκος τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης φωτοβολταϊκών, ώστε η επιχείρηση να μην πληρώνει κοντά 1.000.000 ευρώ στη ΔΕΗ, καθώς και η δυνατότητα τηλεθέρμανσης σε συνεργασία με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ. Επιπλέον, κάλεσε να προχωρήσει επιτέλους το Φράγμα των Συμβόλων. Ενώ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την «υπαρκτή απειλή της ιδιωτικοποίησης», όπως είπε, καλώντας τους αρμοδίους να αναλάβουν πρωτοβουλίες αποφυγής αυτού του ενδεχομένου.
       Για τον Συνεργατικό Λαχανόκηπο αναφέρθηκε ότι η δημιουργία του είναι μια δράση προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης της παραγωγής ποιοτικών τροφίμων και διαφύλαξης παραδοσιακών μεθόδων και γνώσεων. Ο χώρος που θα τον φιλοξενήσει είναι έκτασης 3,5 στρεμμάτων παραπλεύρως του δρόμου, που οδηγεί στον οικισμού του Κοσμίου και αυτός έχει κατατμηθεί σε 60 εκτάρια των 50 τμ περίπου. Το καταστατικό λειτουργίας του συνεργατικού λαχανόκηπου είναι στα πρότυπα ανάλογων συλλογικών λαχανόκηπων και προβλέπεται εκλογή ομάδας διοίκησης για πρακτικά θέματα λειτουργίας του. Επιπλέον προβλέπεται η χρήση βιολογικών μεθόδων παραγωγής και παραγωγή κομπόστ, καθώς και χρησιμοποίηση Ενεργών Μικροοργανισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρησιμοποίηση ντόπιων ποικιλιών, ενώ θα επιδιωχθεί συνεργασία με άλλες αντίστοιχες ή και εθελοντικές ομάδες για παρόμοιες δράσεις. Τα μέλη του Σπάρτακου παρότρυναν κάθε σύλλογο ή φορέα κάθε γειτονιάς «να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας αντίστοιχων συνεργατικών λαχανόκηπων σε κάθε διαθέσιμο χώρο της περιοχής του, καθώς και να αρχίσουν να οργανώνονται σε κοινότητες και δίκτυα συνεργασίας και αλληλεγύης, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας με αυτοπαραγωγή και αχρήματες ανταλλαγές».
   Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, κάλεσε τους πολίτες να προβληματιστούν ιδιαιτέρα. Ένα ζήτημα, που πρέπει να προσεχθεί, κατά τον ίδιο, είναι αυτό «που ήδη έχει προβληθεί από την λεγόμενη Αριστερά, για την προοπτική κινεζοποίησης των εργασιακών σχέσεων, με το πρόσχημα των ειδικών συνθηκών της περιοχής, όπως σχολίασε ο κ. Καραϊσκος, που επισήμανε ότι «θα έλεγε κανείς ότι – και με δεδομένες τις κυβερνητικές πολιτικές στον χώρο της εργασίας - ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, πράγματι δε μπορεί να μείνει αυτό στην διακριτική ευχέρεια των κρατούντων, εφόσον μας ενδιαφέρουν όχι μόνο οι αριθμοί και οι ψευτοστατιστικές αλλά πρωτίστως οι ίδιοι οι άνθρωποι και η πραγματική ευημερία τους». Επιπλέον αναφέρθηκε στο σκέλος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναρωτήθηκε ότι «αν ισχύσουν άλλα μέτρα και σταθμά στη Θράκη, την ώρα που γίνεται ένας πολύχρονος και αξιέπαινος αγώνας της τοπικής κοινωνίας κατά των χρυσωρυχείων στην περιοχή, θα μπορεί να διεξαχθεί αυτός απέναντι στην επίκληση μιας νεότευκτης «ιδιαιτερότητας» της περιοχής;».
   Τέλος, έθεσε και ένα τρίτο το ζήτημα, αυτό της εθνικής μας κυριαρχίας στη Θράκη. «Για ποιους θα προορίζονται τα όποια προνόμια, για τους Έλληνες επενδυτές ή και για τους ξένους; Για μέλη της ΕΕ ή και εκτός αυτής; Ας πούμε τα τουρκικά κεφάλαια που μέσω Γερμανίας ήδη δείχνουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη Θράκη, είναι ευπρόσδεκτα ή προκαλούν και δεύτερες σκέψεις; Θα έχουν κάποιαν προτεραιότητα οι Έλληνες επενδυτές όπου μπορούν ή θα είναι στην ίδια μοίρα με όλους τους άλλους; Μήπως το ζωηρό ενδιαφέρον των Τούρκων για την υπόθεση αυτή μας δείχνει κάτι; Είναι δυνατόν να μας απασχολεί ο «ενιαίος χαρακτήρας της ευρωπαϊκής αγοράς» περισσότερο από τον ενιαίο χαρακτήρα της ελληνικής κυριαρχίας;. Είμαστε οι τελευταίοι που θα κινδυνολογούσαμε και θα θέταμε προσκόμματα στην ανάπτυξη της περιοχής. Όμως επειδή στο παρελθόν πολλά εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα αυτής της ανάπτυξης, θέλουμε να ελεγχθεί προσεκτικά μία τόσο σημαντική απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου