Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία για την 28η Οκτωβρίου από τον Ροταριανό όμιλο και βράβευση του εκπαιδευτικού και νομικού Αλεξάνδρου Καζαντζή για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία

Στη συνεστίαση της Πέμπτης  20/10/2011 του Ροταριανού  ομίλου Κομοτηνής που έλαβε χώρα στο  hotel ΞΕΝΙΑ  και είχε επετειακό χαρακτήρα μίλησε ο ροτ. Δημήτριος  Διαμαντόπουλος  με θέμα  « Το εύδαιμον  και το ελεύθερον στο πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 » . Ο ομιλητής με πολύ γλαφυρό τρόπο  χρωμάτισε τα βαθειά νοήματα της μεγάλης εθνικής επετείου . Επεσήμανε ότι η Ευτυχία προϋποθέτει την Ελευθερία και αυτή την Ευψυχία. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα για το Σωκράτη η εσωτερική ευτυχία συνδέεται με τη χρηστότητα και την αρετή, και ο μεγάλος Περικλής, στον Επιτάφιο θέτει τις προϋποθέσεις της ευτυχίας ως «το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον ».
    "Το ελεύθερον είναι η Ελευθερία που κάνει ευτυχισμένο τον άνθρωπο .Το εύψυχον, είναι το θάρρος που σε κάνει να μάχεσαι για το δίκιο. Δεν είναι εύκολη η κατάκτηση της ευψυχίας, γιατί είναι η ίδια η Αρετή. Η Αρετή που δίνει την Ελευθερία στον αγωνιστή, και που καθιστά ευτυχείς τους Εύψυχους. Ο ομιλητής τόνισε ότι ο όρος όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα, με την έννοια της καλοπέρασης, είχε διαφορετική σημασία στην αρχαιότητα, όπου σήμαινε την ψυχική και ηθική ικανοποίηση, που είχε σαν προϋπόθεση την ελευθερία.
    Από αυτά τα αισθήματα διακατέχονταν οι ηρωικοί  Έλληνες μαχητές  στο έπος του 1940  ενάντια στον άδικο πόλεμο που  επέβαλαν οι δυνάμεις του  Άξονα . Μετά το ιστορικό ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά  στην άνανδρη  επίθεση του Μουσολίνι ,οι Έλληνες μαχητές  πολέμησαν υπέρ πατρίδος  με γενναιότητα για το εύδαιμον  και το ελεύθερον  με ευψυχία  προκαλώντας έτσι τον θαυμασμό τόσο των Συμμάχων, όσο και των ίδιων των αντιπάλων τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πρόσθεσε την προέλευση μας ,τους προγόνους μας, και τις  θυσίες τις οποίες έκαναν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, αλλά κυρίως όμως έχουμε υποχρεώσεις, και πρέπει να μη ξεχνούμε το παράδειγμα αυτών που προσέφεραν για εμάς.»
    Στη συνέχεια  ακολούθησε η βράβευση του Αλεξάνδρου Καζαντζή Εκπ/κού  – Νομικού για την πολυετή και πολύπλευρη εθελοντική προσφορά του  στον τόπο  και την κοινωνία , καθώς με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής και το Θρακικό Μουσείο Παιδείας με σκοπό την πνευματική ανάπτυξη και την τοπική προβολή, ενώ προέκυψε πλούσιο έργο πνευματικής δημιουργίας.
   Ο κ. Καζαντζής  ευχαρίστησε τον   πρόεδρο κ. Χ. Μιχαλόπουλο ,   και τον Ροταριανό όμιλο  Κομοτηνής για αυτή τη βράβευση και είπε  , χαίρομαι που ο Ρόταρυ μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει  και βραβεύσεις για έργα ευποιίας  , εθελοντισμού  και άλλων καλών πράξεων  που αποτελούν ερέθισμα και παράδειγμα προς  μίμηση και συνέχισε,  για μένα αποτελεί μια ηθική ικανοποίηση και αναγνώριση των περίπου 20 ετών  προσπαθειών μου που είχαν κύριο σκοπό την πνευματική ανάπτυξη του ακριτικού τόπου μας ,που την έχει ιδιαίτερα ανάγκη όπως όλοι γνωρίζετε , καθώς και των υπηρεσιών για το καλό και το ωραίο που  χάνονται μέσα στην πολυτάραχη  κοινωνία μας.
   Τελειώνοντας  διάβασε μια προσωπική του παρόρμηση ως  εκχύλισμα ψυχής με παραινέσεις για τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου