Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 68ης συνόδου των πρυτάνεων που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και με την απουσία της υπουργού παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.
Ο προεδρεύων της συνόδου πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης αναφέροντας το απόσταγμα της συνόδου τόνισε ότι «θέλω να σας μεταφέρω την πραγματική αγωνία όλων των πρυτάνεων σε ότι αφορά την οριακή συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε και ως κοινωνία και ως οικονομία και ως πανεπιστήμιο και η αγωνία μας εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτήν κρίσιμη περίοδο έρχεται να λειτουργήσει ένας νόμος, που δεν έχει τίποτα το θετικό να προσφέρει στην ανώτατη εκπαίδευση, παρά μόνο πρόσθετα προβλήματα που θα ενισχυθούν με αυτές τις επιδιώξεις μιας πολύ σύντομης και βεβιασμένης εκλογικής διαδικασίας η οποία άρον – άρον κατά την άποψη του υπουργείου θα πρέπει να καταλήξει να ολοκληρωθεί με την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης».
Μιλώντας για τις ρυθμίσεις στα εκλογικά ζητήματα ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. και προεδρεύον της συνόδου υποστήριξε ότι «ήδη είσαστε γνώστες ενός σχεδίου υπουργικής απόφασης, που έρχεται να ρυθμίσει τα εκλογικά ζητήματα ανάδειξης των εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης, είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στην συνοδό μας το ειδικότερο εν Ελλάδι εκλογολόγο τον κ. Νικολακόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστερα σε όλα τα ειδικά εκλογικά ζητήματα τα οποία θέτει αυτή η πολιτική απόφαση. Η γενική κατάληξη του κ. Νικολακόπουλου είναι προς τι τόσο περίπλοκη διαδικασία για κάτι τόσο απλό»;
Ο κ. Ρέμελης σημείωσε πως «και από νομική άποψη εάν προσεγγιστεί αυτό το κείμενο, δεν παύει να είναι ένα κείμενο που σκοπό έχει την ανάδειξη διοικητικών οργάνων, σε αυτήν την διαδικασία, οι νομικοί γνωρίζουν ότι θα πρέπει οι διατάξεις να είναι και σαφείς και λιτές και κατανοητές σε αυτούς που καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα, αλλά και σε αυτούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το εκλογικό σύστημα για να οδηγηθούν στην ανάδειξη των επιτυχόντων υποψηφίων». «Αντί αυτού όπως μας είπε ο κ. Νικολακόπουλος» συνέχισε ο κ. Ρέμελης «χρειάζεται ένα λογισμικό που θα είναι άγνωστο εάν αποτυπώνει, πρέπει να έχει ένα απόλυτο γνώστη αυτού του συστήματος και έναν γνώστη του λογισμικού ώστε να μεταφερθεί επ’ ακριβός η ουσιαστική ρύθμιση της απόφασης μέσα από το λογισμικό, είναι δηλαδή αβέβαιο εάν καταλήγει σε αναλογικές λύσεις και μέσα από παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος μπορούμε να δούμε πλειοψηφία να μετατρέπεται σε μειοψηφία, ουσιαστικά μας ανέφερε ότι ένα ποσοστό 53% μπορεί να μετατραπεί σε μειοψηφία και ένα ποσοστό 43% να μετατραπεί σε πλειοψηφία, αν αναλογιστεί κανείς ένα τέτοιο πολύπλοκο σύστημα εφαρμόζεται μόνο σε δύο χώρες και σε εθνικές εκλογές όπως είναι η Μάλτα και η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται κανείς, αφού το έχουν απορρίψει και άλλες χώρες όπως είναι η Αγγλία, η Αυστραλία κλπ, και ενόψει ότι αυτή η ορολογία ταξινομική ψήφος δεν συναντάται διεθνώς πουθενά είναι η ενιαία μεταβιβαστή ψήφος, όπως αναφέρεται στην γλώσσα του εκλογικού δικαίου, αναρωτιόμαστε προς τι όλη αυτή η πολυπλοκότητα για την ανάπτυξη αυτών των οργάνων διοίκησης».
Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα ο κ. Ρέμελης δήλωσε ότι «επισημάναμε επιπροσθέτως τα μείζονα και φλέγοντα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, ήδη έχουμε διαρκώς μειωμένες τις επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα όπως ακούσαμε και από όλους τους πρυτάνεις, σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια από το νέο έτος 2012 θα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδης και βασικές ανάγκες τους».
Την αγωνία όλων των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων των Ελληνικών πανεπιστημίων σε σχέση με τα οικονομικά, μετέφερε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που υπογράμμισε ότι «πρόθεση των πρυτανικών αρχών είναι να κρατήσουν όρθια τα πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι με τα περιορισμένα οικονομικά που έχουμε θα πρέπει να κρατήσουμε την λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας, που αφορά την σίτιση, τα φοιτητικά συγγράμματα και την στέγαση των ποιο αδύναμων οικονομικά φοιτητών και επιπλέον να λειτουργήσουν τα προγράμματα σπουδών και ιδιαίτερα τα τμήματα που έχουν εργαστηριακό μέρος ή κλινικό μέρος που έχει ένα υψηλότερο κόστος και επιπλέον η όλη λειτουργία των πανεπιστημίων. Δυστυχώς δεν έχουμε επιτύχει από το υπουργείο να έχουμε εκείνη την οικονομική βοήθεια η οποία θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε χωρίς προβλήματα».
Αναφορικά με το δεύτερο πρόβλημα ο κ. Αλμπάνης εστίασε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου, όπου διευκρίνισε ότι « όπως επιχειρείται από το υπουργείο με τις παρεμβάσεις και τις τροπολογίες που δημιουργούν μια κατάσταση διάλυσης και πολλές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και σε αυτό στεκόμαστε ιδιαίτερα και κάνουμε και έκκληση και στην πολιτειακή αρχή και στην αρχή του τόπου, στον πρωθυπουργό αλλά και στο υπουργείο, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους όρους και τις συνθήκες ώστε τα πανεπιστήμια να μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν ιδιαίτερα την νεολαία σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, διότι θεωρούμε ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη ο τόπος».
Όσον αφορά τα εκλογικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισήμανε ότι «θεωρούμε ότι η παρέμβαση όπως γίνεται στα εκλογικά, ακυρώνει την δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων, διότι η πλειοψηφίες γίνονται μειοψηφίες και αυτό είναι ένα σημείο που θα συναντήσει την καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και δεν θα συμβάλει στην ομαλότητα της λειτουργίας των πανεπιστημίων. Αυτό είναι και μια έκκληση προς κάθε κατεύθυνση».
Κάλεσμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα απεύθυνε ο κ. Αλμπάνης, στους φοιτητές και τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να προστατεύσουν αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ομόφωνη Απόφαση
Η 68η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η κλιμακούμενη κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της χώρας.
Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Την ίδια στιγμή, με ουσιαστική πολιτική ευθύνη του Υπουργείου, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών απευθύνεται στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ορίζει το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου