Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Επί τάπητος τα ζητήματα του Δήμου Κομοτηνής στην συνάντηση του δημάρχου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή

   Επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα του δήμου Κομοτηνής στην συνάντηση που είχε το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Στην συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν συνολικά την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού για μια εργάσιμη ημέρα στην οποία θα έχει ο κ. Πεταλωτής την δυνατότητα να μιλήσει με τους διευθυντές, προϊσταμένους αλλά και τους υπαλλήλους του δήμου. 
   Για τα θέματα που συζήτησαν μίλησε ο κ. Πεταλωτής επισημαίνοντας ότι «είδαμε το θέμα της Τσανάκλειου Σχολής όπου είναι ένα μεγάλο ζήτημα η αποκατάσταση αυτού του ιστορικού κτιρίου για την περιοχή μας, γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθεί μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί και να βρει το ρόλο που έχει αυτή η σχολή, αυτό το κτίριο, στα τοπικά πράγματα μέσα από δράσεις πολιτισμού, κοινωνικής προσφοράς και ότι άλλο προκρίνει ο Δήμος Κομοτηνής. Προσπαθήσαμε να δούμε ποιες λύσεις μπορούμε να βρούμε για τις τίτλους κυριότητας του Ηφαίστου που είναι ένα ζήτημα χρόνιο, που κρατάει εγκλωβισμένους τους κατοίκους του οικισμού, είναι θέμα μίας νομοθετικής ρύθμισης και τυπικής και ουσιαστικής διεκπεραίωσης που και θα επιβάλλει τη νομιμότητα που χρειάζεται αλλά θα δημιουργήσει και μία προοπτική ανάπτυξης για την περιοχή, μιας και θα ακολουθήσουν νομοθετικές πράξεις, μεταβιβάσεις, κατασκευές και θα λύσει το πρόβλημα των κατοίκων που ζουν εκεί. Ένα επίσης ζήτημα που υπάρχει στην περιοχή μας και το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η κατάσταση στην περιοχή του Αλάν Κουγιού, μία κατάσταση η οποία πραγματικά θα πρέπει να μας κάνει να αισθανθούμε όλους πολύ δυσάρεστα όχι μόνο όταν επισκεπτόμαστε την περιοχή, αλλά και όταν την σκεπτόμαστε. Πάνω από 200 οικογένειες ζούνε σε κατάσταση αθλιότητας, εξαθλίωσης, μένουν μέσα σε πρόχειρα σπίτια, εκεί περνάνε όλοι τους τη ζωή, τα μικρά παιδιά στερούνται βασικές ευκολίες σε μία σύγχρονη εποχή. Υπάρχει ένα ζήτημα για το Αλάν Κογιού, για τη μεταφορά του οικισμού ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα χρήματα μίας απαλλοτρίωσης που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει και θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει να αρθεί η απαλλοτρίωση γιατί μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθούν γύρω στα 800.000 ευρώ προκειμένου να μην χαθεί η απαλλοτρίωση και να βρούμε μετά στεγαστικά προγράμματα ώστε να ξεκινήσει η στεγαστική αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων».
         «εκεί που εστιάσαμε και με τον Δήμαρχο Κομοτηνής είναι στον κοινωνικό ρόλο του Δήμου» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής που επισήμανε ότι « ο Δήμος είναι πραγματικά ένα κύτταρο Δημοκρατίας υπό την έννοια ότι είναι ο πιο προσιτός μηχανισμός προς τον πολίτη και αυτός είναι και ο ρόλος της μεγάλης επανάστασης του «Καλλικράτη» όπου βεβαίως υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα να λυθούν, αλλά ο Δήμος είναι αυτό το αποκούμπι όπου σε δύσκολες εποχές έχει να παίξει ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο και ο Δήμος Κομοτηνής αυτή τη στιγμή διαθέτοντας και ένα εξαιρετικό προσωπικό σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά και σε επίπεδο υπάλληλων πραγματικά έχε πολύ μεγάλο ρόλο. Ενημερώθηκα για το Κέντρο Σίτισης Απόρων το οποίο λειτουργεί και για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες ώστε να αξιοποιούν τη λειτουργία του άνθρωποι οι οποίοι το έχουν πραγματικά ανάγκη στις σημερινές εποχές. Είδαμε για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα, για το πως θα συνεχιστεί. Είδαμε τη μεγάλη αξία που έχει το ιατροκοινωνικό κέντρο, τα ΚΑΠΗ, όλα αυτά είναι που συνθέτουν και πραγματικά και αναδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου σε ομάδες οι οποίες είναι ή ευάλωτες ή ευπαθείς ή αφορούνε τρίτη ηλικία που εκεί ακριβώς υπάρχει ένα κεκτημένο το οποίο θα πρέπει να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε και ο Δήμος Κομοτηνής έχει την δυνατότητα και την επιθυμία να το κάνει. Παράλληλα εξετάσαμε τα ζητήματα που υπάρχουν στους 15 παιδικούς σταθμούς του Δήμου, εξετάσαμε θεσμικά ζητήματα έτσι ώστε μέσα από παρεμβάσεις που μπορώ να κάνω μέσα στην κεντρική διοίκηση να επιλυθούν για να γίνει πιο εύκολη η λειτουργία του Δήμου σε τέτοια ζητήματα και φυσικά ένα άλλο ζήτημα που είναι συνολικό είναι τα ζητήματα που τίθενται πλέον από τη διεύρυνση του νέου Δήμου Κομοτηνής».]
     Αναφορικά με τον Καλλικρατικό δήμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ροδόπης ανέφερε ότι «ο νέος Δήμος Κομοτηνής ως κεντρικός Δήμος του νομού μας έχει αποκτήσει άλλη αξία ενσωματώνοντας και τους Δήμους Αιγείρου και Σιδηροχωρίου και υπήρχε μία πιο ειδική συζήτηση για τα ζητήματα που δημιουργούνται με αυτήν την ενσωμάτωση. Είδαμε θέματα των παραλιών, της Αρωγής όπου για πρώτη φορά θα υπάρχει ναυαγοσώστης του Δήμου, είδαμε θέματα του κάμπινγκ Φαναρίου για την αξιοποίησή του ήδη έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από τα ΕΛΤΑ με συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής και εξετάσαμε τα ζητήματα που αναδεικνύονται από τους Δήμους που έχουν ενσωματωθεί στο νέο Δήμο Κομοτηνής. Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι ο Δήμος Κομοτηνής και οι δημότες του, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα κυρίως οικονομικής φύσης έτσι όπως έχουν κληρονομηθεί, αλλά δεν υπάρχει θέμα να πτοηθεί κανείς, μπορώ να πω ότι ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται σχετικά σε πολύ καλή κατάσταση σε σύγκριση με άλλους Δήμους και ότι οικονομικά ζητήματα υπάρχουν θα προσπαθήσουμε με τις εξαιρετικά δύσκολε συνθήκες που υπάρχουν να επιλύονται με την πρόνοια που υπάρχουν στο Δήμο και με τους ανθρώπους που είναι άκρως αποφασισμένοι».
     Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης αφού ευχαρίστησε τον κ. πεταλωτή για την επίσκεψη αλλά και γιατί από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει δεχτεί τον δήμαρχο κατ’επανάληψη στο γραφείο του στην Αθηνά  και έχει συνδράμει σε μια σειρά από ζητήματα σε ότι αφορά τον δήμο Κομοτηνής, υπογράμμισε ότι «αυτά που περιέγραψε ο κ. Πεταλωτής είναι τα βασικά ζητήματα που μας απασχολούν για τα οποία ήδη είχαμε ξανά συζητήσει και έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα.  Είναι πολύ σημαντική η συμβολή του, είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πιστεύω ότι θα είναι ακόμη ποιο έντονη και αποτελεσματική η συνδρομή του. Είχα την ευκαιρία έκτος από ζητήματα που αφορούν τον δήμο Κομοτηνής να του θέσω και ως κεντρικό πολιτικό στέλεχος  της κυβέρνησης που είναι, ζητήματα που αφορούν συνολικά την τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν να κάνουν με την υποχρηματοδότηση της , αναγνωρίζοντας την συγκυρία την οικονομική της Πατρίδας μας. Του έθεσα και ένα δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων λόγο του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες δυστυχώς δεν συνοδεύονται με το ανάλογο προσωπικό, το οποίο βάση της κείμενης νομοθεσίας θα έπρεπε να συνοδεύει τις αρμοδιότητες αυτές. Είναι πράγματα που τα γνωρίζει και παρόλο που δεν εμπίπτουν στην δική του θεσμική αρμοδιότητα και στο δικό του υπουργείο είμαι βέβαιος ότι με το κύρος που έχει στην κυβέρνηση που είναι αυτό τιμή και χαρά για την Ροδόπη να έχουμε ένα υπουργό με τέτοιο κύρος  και με αυτήν την δυνατότητα παρέμβασης, πιστεύω ότι θα παρέμβει και σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση συνολικά».      
   Παράλληλα ο κ. Πετρίδης καυτηρίασε το γεγονός με τους αποκλεισμούς πολιτικών προσώπων από αγανακτισμένους πολίτες υποστηρίζοντας ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολιτικού να συνομιλεί με την κοινωνία και υποχρέωση του παράλληλα και συνέχισε τονίζοντας ότι « παρά την δύσκολη συγκυρία που έχει καταντήσει υπό περιορισμό ή υπό όρους το αυτονόητο δικαίωμα ενός πολιτικού να έρχεται σε επαφή με την τοπική κοινωνία. Ο κ. Πεταλωτής έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται και είμαι βέβαιος ότι θα ξανά έρθει εδώ μια εργάσιμη ημέρα να μιλήσει με τον κόσμο, με τους δημότες και τους υπαλλήλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου