Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

4 εκατ. ευρώ χρωστάνε οι πολίτες στον  δήμο Κομοτηνής
Η προσαύξηση 1% κάθε μήνα «εκτοξεύει» τις αρχικές οφειλές


Στο ύψος των 4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς τον δήμο Κομοτηνής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Δημήτρη Πολιτειάδη, και των συνεργατών  του από την Οικονομική Υπηρεσία, κ.κ. Αθανάσιος Βίβογλου και Δημήτρης Μάγγας, στη συνέντευξη τύπου, που αφορούσε στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα. Η καινούργια αυτή ρύθμιση, στην οποία επιτρέπεται η υπαγωγή όλων των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τους οφειλέτες, προς την κατεύθυνση της διευθέτησης των χρεών τους. Ταυτόχρονα, όμως, αντιμετωπίζεται και ως χαραμάδα ελπίδας για τις δημοτικές αρχές, στην κατεύθυνση του να εισρεύσουν κάποια χρήματα στα ταμεία των δήμων και να περιοριστούν οι «μαύρες τρύπες», που έχουν προκαλέσει οι ανεξόφλητες οφειλές. Μπορεί το φαινόμενο να χαρακτηρίζεται διαχρονικό, αλλά τα τελευταία χρόνια ολοένα μεγεθύνεται εξαιτίας της όξυνσης της οικονομικής κρίσης και της αντικειμενικής αδυναμίας πολύ περισσότερων πολιτών να ανταποκριθούν στις πρωτεύουσες ανάγκες τους.
Παρόλα αυτά, επειδή οι βεβαιωθείσες οφειλές δεν έχουν προοπτική διαγραφής και κατ’ επέκταση οι οφειλέτες θα τις «κουβαλάνε» τα επόμενα χρόνια-διαρκώς διογκούμενες, εξαιτίας των «τσουχτερών» προσαυξήσεων- οι οφειλέτες, που δεν βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση, καλό είναι να εστιάσουν την προσοχή τους στην τρέχουσα ρύθμιση. Εξάλλου, η προσαύξηση επί του κεφαλαίου της οφειλής προς το δήμος είναι 1% κάθε μήνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη σχετική νομοθεσία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, λοιπόν, ακόμα και μία μικρή σήμερα οφειλή μπορεί να «εκτοξευτεί» σε δυσβάσταχτα για τον οφειλέτη επίπεδα. Ο οποίος οφειλέτης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της κατάσχεσης περιουσιακών του στοιχείων, στην περίπτωση που ο οικείος δήμος κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Το ενδεχόμενο αυτό τόνισε ο αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, χωρίς πάντως να προαναγγείλει σχετική ενέργεια εκ μέρους του δήμου στο αμέσως προσεχές διάστημα. «Είναι μια ευκαιρία, που δεν ξέρω αν θα ξαναπαρουσιαστεί», παρατήρησε αρχικά, αναφερόμενος στην τρέχουσα ρύθμιση οφειλών, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι πρέπει οι υπάρχουσες οφειλές να πληρωθούν, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ δυσάρεστο να γίνουν κατασχέσεις από τον δήμο, όπως προβλέπει και υποχρεώνει ο νόμος. «Άρα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία», συνέχισε, «ώστε αυτά να πληρωθούν σιγά-σιγά. Άλλωστε, ο δήμος δεν είναι καμιά κερδοσκοπική επιχείρηση, που θέλει να πάρει αυτά τα λεφτά και να βγάλει κέρδος. Όλα αυτά, που θα εισπράξουμε, θα πέσουν πάλι στην πόλη, με έργα και με πάσης φύσεως παροχές. Άρα είναι προς όφελος και της πόλης και όσοι μπορούν πρέπει να ανταποκριθούν. Εξάλλου, δεν προβλέπεται διαγραφή των χρεών, αφού είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να διαγράψει χρέη. Άρα αυτά είναι απαιτητά και με το 1% των προσαυξήσεων μέρα με τη μέρα η οφειλή μεγαλώνει».

83 οφειλέτες ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση

Σημειώνεται ότι παρόμοια ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλές προς τους δήμους είχε «τρέξει» το περασμένο καλοκαίρι, δίχως όμως να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στους περισσότερους δήμους. Στο δήμο Κομοτηνής υπήρξαν μόλις 83 οφειλέτες, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν εκείνη τη ρύθμιση, ώστε να διευθετήσουν με δόσεις τα χρέη τους, ενώ ένας μικρός αριθμός οφειλετών κατέβαλε εφάπαξ το ποσό που χρωστούσε, προκειμένου να απαλλαχτεί από τις υπέρογκες προσαυξήσεις. Στο περιορισμένο ενδιαφέρον, που παρατηρήθηκε, συνετέλεσαν κατά τον αντιδήμαρχο Οικονομικών το γεγονός ότι η ρύθμιση «έτρεξε» κατά μεσής του καλοκαιριού, ενώ πολύς κόσμος έλειπε από την Κομοτηνή, αλλά και το γεγονός ότι η διάρκεια της προθεσμίας ήταν μικρή. Το δεύτερο, βέβαια, ανακύπτει ως παρατήρηση και επί της τρέχουσας ρύθμισης οφειλών, καθότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέσα σε έναν μήνα, έως τις 30 Νοεμβρίου. Μάλιστα, μετά από την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης καλείται να καταβάλει το ποσό της πρώτης συμφωνηθείσας δόσης εντός τριών ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές, που μπορούν να ρυθμιστούν βάσει των διατάξεων του άρθρου 51 του Ν. 4257/2014, που τροποποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς ρύθμισης, ανάλογα με το αν βεβαιώθηκαν πριν ή μετά από την 31η Δεκεμβρίου του 2009. Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 μπορούν να ρυθμιστούν με έως 24 μηνιαίες δόσεις- με μικρότερη δόση τα 150 ευρώ- ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται και η διαγραφή μέρους του κεφαλαίου.
Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές, που βεβαιώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι την 30 Οκτωβρίου 2014
Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως χθες, δύνανται να ρυθμιστούν με τους ακόλουθους όρους:
• Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και προστίμων
• Για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ σε 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και προστίμων και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
• Για οφειλές από 5.000,01 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ σε 48 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και προστίμων.
• Για οφειλές από 10.000,01 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ σε 72 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 30% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και προστίμων.
• Για οφειλές από 20.000,01 ευρώ και πάνω 100 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 10% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και προστίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις, οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Κομοτηνής, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου