Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Την επανάσταση στην παραγωγή καυσίμων φέρνει η άγρια αγκινάρα





Το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής, μετά από έντονο ενδιαφέρον παραγωγών της περιοχής,  προγραμμάτισε την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την καλλιέργεια άγριας αγκινάρας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα  το πρωί της Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής . Με ομιλητής  τον κ. Νίκος Μπαράκος, χημικός - Δρ ΕΜΠ πρόεδρος της εταιρείας AGROENERGY S.A., που ανέπτυξε την δυνατότητα και τους όρους της συμβολαιακής γεωργίας της αγριαγκινάρας για την παραγωγή ενέργειας.
   Λεπτομέρειες και διευκρινήσεις για όλα τα παραπάνω κλήθηκε να δώσει, ο χημικός - Δρ ΕΜΠ πρόεδρος της εταιρείας Agroenergy S.A κ.  Νίκος Μπαράκος, «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που μπορούν να κερδίσουν οι αγρότες, προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδέα οι αγρότες να καλλιεργήσουν την ενέργεια τους. Δηλαδή να καλλιεργήσουν την πρώτη ύλη για να παράξουν το βιοκαύσιμο τους και μετά να το εμπορευτούν». «Οι αγρότες στη θέση του σιταριού μπορούν να καλλιεργήσουν αγκινάρα, άρα πολυετή φυτά. Είναι φυτά τα οποία δεν κοστίζουν και μάλιστα με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη» διευκρίνισε.  

    «Κοστίζει μόνο η αρχική καλλιέργεια στη συνέχεια μπορούν να την συγκομίζουν μόνο και δε θα έχουν δηλαδή καλλιεργητικά έξοδα. Η άγρια αγκινάρα είναι ένα φυτό χωρίς ανάγκες νερού, μπορεί να αναπτυχτεί σε οποιοδήποτε χωράφι και στη χειρότερη περίπτωση μπορούμε να παράγουμε ένα τόνο ανά στρέμμα. Αυτός ο τόνος αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με μισό τόνο πετρελαίου, άρα ένα χωράφι με 10-15 στρέμματα έχει εξασφαλίσει θέρμανση για όλο το χειμώνα» υποστήριξε.
   Ερωτηθείς πως μεταποιείται αυτό το προϊόν και μετατρέπεται σε καύσιμο σημείωσε ότι «έρχεται από τις μονάδες μεταποίησης που ήδη κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν στην περιοχή μας. Με την μεταποίηση της άγριας αγκινάρας, μπορεί να κερδίσει κανείς 100 ευρώ στον τόνο, «άρα αν καλλιεργήσει 10 στρέμματα, η παραγωγή θα είναι δέκα τόνους άρα θα κερδίσει 1000 ευρώ».
   Όσον αφορά στις μονάδες μεταποίησης, επισήμανε πως «στη Δράμα κατασκευάζεται μονάδα από ομάδα αγροτών και θα έχει δυνατότητα να παράγει δύο τόνους την ώρα  αγρο-πέλετς, δηλαδή πέλετ από βιομάζα. Η ομάδα των αγροτών θα χρησιμοποιεί επίσης και υπολείμματα άλλων αγροτικών προϊόντων όπως το καλαμπόκι, άχυρο και βαμβάκι.  Επειδή η περιοχή διαθέτει πολλά στρέμματα προς καλλιέργεια ή κομμάτια γης που θέλουν να αλλάξουν την καλλιέργεια τους οι αγρότες προσφέρεται γι αυτή τη δραστηριότητα. Εκεί οι άνθρωποι σκέφτηκαν να επενδύσουν όλοι μαζί σε μία μονάδα. Είναι ένα εγχείρημα που σπανίζει στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου