Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ανοίγει η αυλαία για το μέγαρο μουσικής Κομοτηνής με όπερα




Σε 5 μήνες το αργότερο η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης

Εξασφαλίστηκαν 100.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του μεγάρου

 Με την αναμετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης του έργου του Gaetano Donizetti: «L’ Elisir d’ Amore-Το ελιξίριο του έρωτα», το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ανοίγει το προσεχές Σάββατο την αυλαία του στο κοινό για τη φετινή δεύτερη σαιζόν λειτουργίας του. Η συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ για τις αναμεταδόσεις από την Μετροπόλιταν Όπερα πρόκειται να συνεχιστεί και φέτος, ενώ με την έναρξη του 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας οργανισμού και φορέα διαχείρισης του Μεγάρου, όπως δήλωσαν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της αναπτυξιακής κ. Κυριάκος Αμούτζας και ο διευθύνων σύμβουλος της αναπτυξιακής κ. Στάθης Κεφαλίδης.  Παράλληλα  η συναίνεση του Υπουργείου Πολιτισμού για δημιουργία φορέα διαχείρισης και η παροχή χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα, που θα προκύψουν μέχρι την επίτευξη του στόχου, δείχνουν ότι ξεκινάει φέτος το μέγαρο με τους καλύτερους οιωνούς. Πρόκειται για ένα κονδύλι, που μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100.000 ευρώ, ύψος που εξαρτάται από το χρόνο δημιουργίας του οργανισμού. 

   Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, που προς το παρόν έχει αναλάβει τη διαχείριση του Μεγάρου, προσδιόρισε το χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης σε 5 μήνες το αργότερο ενώ μιλώντας για το μέγαρο και την λειτουργία του δήλωσε ότι  «είτε λέγεται συνεδριακό κέντρο, είτε μέγαρο μουσικής πρέπει να γνωρίζεται ότι κάποιοι έδωσαν το οικόπεδο, κάποιοι το οραματίστηκαν, κάποιοι κάνανε τα σχέδια, κάποιοι το χτίσανε, κάποιοι αναγκάζονται να αρχίσουν να το λειτουργήσουν, έτσι λειτουργεί το μέγαρο μουσικής. Δεν πρέπει όμως να μιζερίαζουμε, που ενώ είναι κτήμα των κομοτηναίων, κτήμα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ήταν ένα όραμα και του κόσμου και κάποιων ανθρώπων που είχαν σχεδιάσει, είναι πραγματικότητα σαν μέγαρο».
   «Τρία είναι τα μέγαρα στην Ελλάδα, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής και έτσι αναφέρονται πανελλαδικά» υποστήριξε ο κ. Αμούτζας που πρόσθεσε ότι «Ένα ακόμη το οποίο ξεκίνησε μαζί με της Κομοτηνής και είναι της Κρήτης είναι ακόμη γιαπί. Βρέθηκαν τα χρήματα από προγράμματα, δόθηκαν τα οικόπεδα, έγινε το μέγαρο μουσικής, αυτό το κομμάτι πρέπει κάποιος να το δουλέψει, γιατί το να κάνεις ένα έργο και να μείνει κλειδωμένο σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ότι θα ζητήσουν κάποιοι τα χρήματα πίσω, γιατί όλα τα έργα γίνονται για να εκπληρώσουν κάποιο σκοπό».
    «Το τελευταίο εξάμηνο ενεργοποιηθήκαμε πολύ γρήγορα και ζητήσαμε τρία βασικά πράγματα» τόνισε και ανέφερε ότι «πρώτον να κάνουμε μια τριμερή σύμβαση μεταξύ του υπουργείου πολιτισμού, της περιφέρειας και της αναπτυξιακής, που είναι υπεύθυνη για να λειτουργήσει το μέγαρο, όπως ήταν υπεύθυνη να το κτίσει και να το παραδώσει. Έγιναν πολλές προσπάθειες στην Αθήνα για να γίνει αυτή η σύμβαση με το υπουργείο πολιτισμού, με βοήθειες πολιτικών και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μια έγκριση 150.000 ευρώ που θα έρχονται να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του χώρου.  Η σύμβαση είναι δεδομένη, τα χρήματα είναι δεδομένα και το κομμάτι αυτό έκλεισε».
     Το δεύτερο κομμάτι που απασχολεί την αναπτυξιακή είναι να γίνει ένας φορέας, οργανισμός το μέγαρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αναπτυξιακής που πρόσθεσε ότι «να λειτουργεί κάτω από έναν κρατικό φορέα και αυτή την δυνατότητα δώσαμε και στους νομικούς τους δικούς μας που έχουν έτοιμο αυτό το καταστατικό και στου νομικούς του υπουργείο  και σύντομα και στους τρείς, τέσσερις μήνες, το πολύ πέντε θα γίνει φορέας διαχείρισης του μεγάρου. Δηλαδή θα διοικείτε το μέγαρο γιατί αυτή τη στιγμή, γιατί αυτή τη στιγμή διοικείται ερασιτεχνικά με επαγγελματική συνείδηση των παιδιών που το δουλεύουν για να μην είναι κλειστό.
   Ο μοχλός πίεσης του διοικητικού συμβουλίου της αναπτυξιακής, σύμφωνα με τον κ. Αμούτζα είναι ότι «εμείς κλείνουμε το μέγαρο αν δεν γίνει τριμερείς σύμβαση και αν δεν δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει με τον ίδιο ρόλο και τον ίδιο σκοπό που λειτουργούν τα δύο άλλα μέγαρα. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οι επαφές στην Αθήνα».     
   Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Ευστάθιος Κεφαλίδης σημείωσε ότι «με τις επαφές που έγιναν σε συνδυασμό με την πολιτική στήριξη επετεύχθη ο κύριος στόχος τους, να δημιουργηθεί δηλαδή ένας φορέας κατά τα πρότυπα των άλλων δύο οργανισμών Μεγάρου Αθήνας και Θεσσαλονίκης.  Σύντομα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, την οποία έχει δεχθεί το υπουργείο, το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής και τώρα μένει η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες σύστασης αυτόνομου φορέα λειτουργίας του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος θα πρέπει να έχει συσταθεί και να έχει αναλάβει τη λειτουργία του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου, κάτι το οποίο ο κ. Κεφαλίδης θεωρεί ότι θα έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο.  Στο μεσοδιάστημα, επειδή δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του μεγάρου, το υπουργείο θα δώσει ένα ποσό, μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο θα καθυστερήσει η σύσταση του Οργανισμού.
   «Η δική μας η θέληση της Εταιρείας την οποία δεν την εκφράσαμε σε λόγια μόνο, εδώ και τρία χρόνια ήταν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φορέας» τόνισε και πρόσθεσε ότι  «Αυτόν τον οργανισμό τον δώσαμε μαζί με τον τρόπο λειτουργίας, το επιχειρησιακό σχέδιο εδώ και δύο χρόνια. Αυτός ο οργανισμός τώρα δουλεύεται από τις νομικές υπηρεσίες και θεωρώ ότι θα δουλευτεί και από τους τοπικούς φορείς ώστε να πάρει μία τελική μορφή τέτοια η οποία να είναι η καλύτερη δυνατή».
    Ο κ. Κεφαλίδης δήλωσε ότι  «το μέγαρο έχει μια ιδιαίτερα δυναμική προοπτική, αφού είναι το μοναδικό μέγαρο σε μία ζώνη τριών χωρών αυτή την ώρα. Σε λίγο η Κομοτηνή, με τον Κάθετο Άξονα θα έχει σε μιάμιση ώρα απόσταση 1.600.000 κόσμο. Θα είμαστε σε λιγότερο από 5 ώρες με Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σόφια και Κωνσταντινούπολη. Και είναι η μοναδική αίθουσα στην Κομοτηνή που είναι συνεδριακή, προβολών και με δυνατότητες μεγάρου».
   Η ακουστική και οι δυνατότητες του μεγάρου του δίνει τις δυνατότητες να καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της γύρω περιοχής, κάτι που έχουν σημειώσει και οι επισκέπτες του Μεγάρου. Η γεωμορφολογία, ότι υπάρχει ένα πανεπιστήμιο εδώ με 12.000 φοιτητές μόνο στην Κομοτηνή, νεολαία, ότι είσαι στο κέντρο μιας βαλκανικής ζώνης, ότι δεν υπάρχει άλλη αίθουσα είναι ιδανικά. Τα μέγαρα είναι για να υπάρχουν και θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα δουλεύουν. Αυτά είναι στο bussines plan όπως το έχουμε παρουσιάσει και θα ασχοληθεί ο οργανισμός του μεγάρου» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλίδης.

Προάγωνες και φέτος
Όσο για το πρόγραμμα του Μεγάρου στο άμεσο μέλλον, αυτό θα καθοριστεί από ην επιθυμία της Αναπτυξιακής να μην επιβαρύνει τον μελλοντικό Οργανισμό με έξοδα, τα οποία ατός θα πρέπει να αποπληρώσει. Πάντως συνεχίζονται οι παραστάσεις της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ), που θα αποτελέσει μία προίκα την οποία θα δώσουν στον καινούριο οργανισμό λειτουργίας του μεγάρου, και δίνει μία αναγνωρισιμότητα τεράστια σαν υπόβαθρο για να μπορεί να το λειτουργήσει.
Πέρα από τις παραστάσεις της ΜΕΤ, φέτος θα πραγματοποιηθούν για ακόμα μια χρονιά προάγωνες, την Παρασκευή πριν από την παράσταση.
Αυτοί γίνονται όπως και πέρυσι από τον Επίκουρο Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κ. Τσομή, και δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να γνωρίσει στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να παρακολουθήσει καλύτερα την όπερα της επόμενης ημέρας.
«Έτσι λοιπόν οι προάγωνες σε οδηγούν στην όπερα και η όπερα σου δίνει τη δυνατότητα επειδή είναι έτσι επιλεγμένο να παρακολουθήσεις αυτό το οποίο δεν μπορείς να δεις».

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου