Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλη συμμετοχή στη απεργία – μεγαλειώδη συλλαλητήριο



   Με μεγάλη συμμετοχή χαρακτηρίστηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην  Κομοτηνή, που έστειλε κι αυτή ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, παραμονές της ψήφισης των νέων μέτρων. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, επαγγελματίες, έμποροι και επιστημονικοί φορείς απείργησαν και βγήκαν στους δρόμους, για να διατρανώσουν την αντίδρασή τους στο πακέτο των νέων μέτρων, που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση του ελληνικού λαού.
  Το χρόνιο «αγκάθι» που είναι η αδυναμία συνεννόηση μεταξύ των συνδικαλιστών φάνηκε για μια ακόμη φόρα και δεν πραγματοποιήθηκε μια κοινή διαμαρτυρία αλλά τρείς διαφορετικές πορείες, α) του ΠΑΜΕ, β) του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας και γ) των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπου συμμετείχαν οι μηχανικοί του ΤΕΕ Θράκης, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής, οι δημοτικοί υπάλληλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιεξουσιαστές.
   Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής και ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ  κ. Κώστας Σιδηρόπουλος, , κάλεσε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα νέα μέτρα, που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα, για να τα σταματήσει, τονίζοντας ότι  «Πραγματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση, δεν υπάρχει λύση χωρίς θυσίες και αγώνα. Ό,τι δικαιώματα υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν κατακτηθεί με παρόμοιους τρόπους». «Δεν είναι ξεπερασμένες αυτές οι μορφές πάλης, ξεπερασμένη είναι η ζωή που θέλουν να μας βάλουν να ζούμε. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία, μια άλλη εξουσία, μια ζωή καλύτερη, με βάση τον πλούτο που παράγεται και αυτή που μας αξίζει. Αλλά πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο το γιατί παίρνονται τα μέτρα. Και η κρίση δεν είναι αιτία, αλλά η αφορμή για τα μέτρα που παίρνονται. Από τη μια θέλουν να υπάρχουν φθηνοί εργάτες, για να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο τα μονοπώλια, από την άλλη θέλουν να ξεκληρίσουν στην κυριολεξία αγρότες, μαγαζάτορες και μικρούς επαγγελματίες, έτσι ώστε πάλι η μικρή ιδιοκτησία που υπάρχει να πάει στα χέρια λίγων. Άρα πλέον ο στόχος όλων είναι να παλέψουμε όλοι μαζί ενιαία, αλλά με αυτό το περιεχόμενο. Δεν έχει σημασία μόνο η μαζικότητα, που ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει κι αυτή, αλλά περισσότερο σημασία έχει η κατεύθυνση που παλεύεις. Γιατί μπορεί ο αντίπαλός σου να είναι στη μια κατεύθυνση κι εσύ να παλεύεις από την άλλη. Άρα αυτοί οι αγώνες, όσο ηρωικοί κι αν είναι, μπορεί να οδηγήσουν στην ηττοπάθεια. Σημασία έχει να καταλάβεις ποιος είναι ο αντίπαλός σου και όλες τις δυνάμεις να στρέψεις προς τα εκεί. Αυτοί οι αγώνες μπορούν να έχουν επιτυχία και θα έχουν επιτυχία» υπογράμμισε.
  Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής συμμετείχαν αυτή τη φορά και δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, δημοτικοί κ.α., ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, που σταμάτησε στην έδρα της Περιφέρειας, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή, κ. Κώστα Κατσιμίγα, και του κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματα.
   Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός, έκανε λόγο για ταφόπλακα, με την οποία απειλούνται οι άνθρωποι της εργασίας, σημειώνοντας ότι «με το πρόσχημα ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν θέλουν τα μέτρα τα εργασιακά θα τα περάσουν σε δύο δόσεις-πρώτα θα αφορούν αυτούς, που έχουν πάνω από 2000, και σε λίγο καιρό θα το περάσουν από την πίσω πόρτα και για τους υπόλοιπους. Μας είπαν ψέματα και μόνο ψέματα», επισήμανε, «μας έχουν κοροϊδέψει και έχουν διαλύσει όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία και δυστυχώς ντρέπομαι που είμαι Έλληνας».
   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, χαρακτήρισε βάρβαρη, μονόπλευρη και αντιλαϊκή την πολιτική της κυβέρνησης, που «παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και βλέπουμε την αύξηση της φτωχοποίησης και του ξεπουλήματος του ελληνικού λαού» ενώ πρόσθεσε ότι «Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, δεν αποδεχόμαστε κανένα από τα μέτρα, τα οποία δήθεν έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι δεν θα περάσουν από τη Βουλή. Αν οι βουλευτές εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να μην ψηφίσουν τα μέτρα και να μην αποδεχθούν ό,τι η τρόικα ζητάει να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Ντρεπόμαστε για μια κυβέρνηση, που αποδέχεται μέτρα που οδηγούν στη φτώχεια και στην ανεργία και από την άλλη δεν κάνει καμία προσπάθεια να αντιστρέψει την ύφεση για να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, να μειωθούν τα ελλείμματα και να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λαός υποφέρει, δυστυχώς έχει εγκλωβιστεί στα καθημερινά του προβλήματα και πολύ φοβόμαστε μια κοινωνική έκρηξη, η οποία δεν θα μπορεί να συμμαζευτεί με τίποτε». «Πάμε να το προλάβουμε αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο λαός να επαναπαυτεί»  υποστήριξε. Σημειώνεται πως η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη Ροδόπη ανήλθε στο 37,2%.
   Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Νίκος Παπαθανασίου, δήλωσε ότι  «ο επιστημονικός κλάδος των μηχανικών τα τελευταία τρία χρόνια έχει ισοπεδωθεί επαγγελματικά και από πλευράς αξιοπρέπειας. Μετά από τις κινητοποιήσεις σε επίπεδο μηχανικών και των πανελλαδικών πανεπιστημονικών κινητοποιήσεων, συμμετέχουμε στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καταγγελθούν τα μέτρα και οι ελλείψεις της οικονομικής πολιτικής, που οδηγούν μαθηματικά τη χώρα σε χρεοκοπία». Σημειώνεται πως τα μέλη του ΤΕΕ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και στις τρεις πόλεις της Θράκης.
   Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταμάτης Σακελλίων χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα «να ανατραπούν αυτά τα μέτρα, που θα καταστήσουν τη χώρα κοινωνικό νεκροταφείο» ενώ απεύθυνε κάλεσμα στον λαό τονίζοντας ότι  «Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό αυτής της χώρας να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης, ούτως ώστε να ανοίξουν εκείνες οι διαδικασίες, τις οποίες θα επιβάλλει ο ίδιος ο λαός για ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να πάει άλλο με την τρόικα εξωτερικού σε συνεργασία με την τρόικα εσωτερικού να τσακίζουν μια ολόκληρη κοινωνία. Ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια».
Αναφορικά με  την κινητοποίηση των επαγγελματιών και των εμπόρων, αυτή χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή της αγοράς της Κομοτηνής-εκτός καφετεριών και πολυκαταστημάτων-αλλά δε συνέβη το ίδιο και με τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία. Για την ακρίβεια, η συμμετοχή στην πορεία δεν κατάφερε να πιάσει τα περυσινά επίπεδα, της αντίστοιχης κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2011, κάτι το οποίο όμως δεν πτόησε τους υπολοίπους συμμετέχοντες. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δέσποινα Χατζημάνου, όπως και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Αντώνης Φραντζής, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, κυρίως από εκείνη στο κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις άγγιξε το 80%.
   Η πορεία των εμπόρων και επαγγελματιών είχε δύο σταθμούς την έδρα της Περιφέρειας, αλλά και το δημαρχείο Κομοτηνής, όπου κατατέθηκαν ψηφίσματα με τα αιτήματα του κλάδου. Την κινητοποίηση επισκίασε πάντως ένα περιστατικό διαπληκτισμού ανάμεσα στους διαδηλωτές, που έλαβε χώρα στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας. Μερίδα διαδηλωτών, μετά από την κατάθεση του ψηφίσματος στον κ. Κατσιμίγα, ζήτησε να γίνει συμβολική κατάληψη του κτιρίου και κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαφωνίες και διαπληκτισμοί. Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγα λεπτά αργότερα. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου