Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πυρκαγιά κατάστρεψε το πλεκτήριο της βιοτεχνίας «ΠΕΤΣΑΣ»

Τουλάχιστον 60 πλεκτομηχανές (κόστους 100.000 ευρώ έκαστη), και περισσότεροι από 200 τόνοι νήματος έγιναν παρανάλωμα του πυρός

Είναι το δεύτερο περιστατικό μετά τη φωτιά στην Alfa Beta Roto

«Δεν αναστέλλεται η λειτουργία της μονάδας», διαβεβαιώνει ο επιχειρηματίας Δ. Πέτσας  

Ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ οι ζημιές που προκλήθηκαν

Τη Δευτέρα 05Μαρτίου και στις 9:40 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Βιομηχανία Εσωρούχων στην οδό Μεραρχίας Σερρών 50 στην Κομοτηνή. Στον τόπο του συμβάντος άμεσα έφτασαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από την Π.Υ. Κομοτηνής αλλά λόγου της έκτασης, της έντασης και της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς λόγω εύφλεκτων υλών και τον κίνδυνο επέκτασης αυτής σε όλο το κτίριο, κλήθηκαν ενισχύσεις και όμορους νομούς. Στο συμβάν μετέβησαν συνολικά είκοσι πυροσβεστικά οχήματα, εκ των οποίων δεκατρία υδροφόρα δύο ειδικού τύπου (καλαθοφόρα) και πέντε βοηθητικά με συνολικά σαράντα (40) άνδρες.
Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν: ένα πυροσβεστικό όχημα από την Π.Υ. Αλεξανδρούπολης, δύο από την Π.Υ. Ξάνθης, ένα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. και ένα από την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής καθώς και δύο υδροφόρα του Στρατού και ένα του Δήμου Κομοτηνής.
   Χάρη στο θάρρος και τις φιλότιμες προσπάθειες των Πυροσβεστών η φωτιά κατασβέσθει και περιορίστηκε μόνο στο δεύτερο όροφο χωρίς να επεκταθεί.
Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς ο δεύτερος όροφος ενώ διασώθηκαν το υπόγειο και ο πρώτος όροφος.
Στο συμβάν παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Αν. Μακ. & Θράκης Αρχιπύραρχος Ντικούδης Παναγιώτης και ο Διοικητής της Π.Υ. Κομοτηνής Πύραρχος Καλογουλίδης Χρήστος οι οποίοι συντόνιζαν το έργο της κατάσβεσης.
Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Κομοτηνής. Η εταιρεία ΠΕΤΣΑΣ είναι μια από τις παλαιότερες, καθώς δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια, με το ετήσιο εξαγώγιμο σε όλες της χώρες της Ευρώπης προϊόν της, να φτάνει το 85% της παραγωγής της και τα 20 εκ. ευρώ. Από τις φλόγες που κατέκαψαν το πλεκτήριο στον δεύτερο όροφο του εργοστασίου, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και τα εμπορεύματα αλλά και οι 100 πλεκτομηχανές του ισογείου των εγκαταστάσεων. Η φωτιά, αν και έγινε αντιληπτή εγκαίρως από τη σύζυγο του επιχειρηματία, εντούτοις επεκτάθηκε αστραπιαία, γεγονός που δυσχέραινε τις προσπάθειες των 38 πυροσβεστών που κατέφτασαν άμεσα με οκτώ οχήματα (συμπεριλαμβανομένων και δύο από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη), συνεπικουρούμενοι από τρεις υδροφόρες του Στρατού και μία του Δήμου Κομοτηνής. 

Οι πρώτες εικόνες υπό το φως της ημέρας στη βιομηχανία «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.» αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.
Ο επιχειρηματίας Δ. Πέτσας, συντετριμμένος αλλά ψύχραιμος συνεργάζεται με το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής για τον εντοπισμό της αιτίας που προκάλεσε την πυρκαγιά η οποία κατάστρεψε ολοσχερώς τουλάχιστον 60 πλεκτομηχανές και περισσότερους από 200 τόνους νήματος, και επιβλέπει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης του χώρου.

Εμπρησμό καταγγέλλει ο Δ. Πέτσας

«Στο παρελθόν με είχαν απειλήσει ότι θα μου καίγανε το εργοστάσιο», αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου ενδυμάτων και εσωρούχων που το βράδυ της Δευτέρας τυλίχτηκε στις φλόγες, υπογραμμίζοντας πως «η φωτιά είναι πολύ περίεργη, καθώς αυτά τα νήματα δεν καίγονται εύκολα». Παράλληλα, γνωστοποίησε πως «ασφαλισμένοι είναι μόνον οι χώροι του ισογείου όπου απεφεύχθη η φωτιά, και όχι οι του πρώτου ορόφου ο οποίος κάηκε ολοσχερώς». Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας, δήλωσε ότι «Είναι μια περίεργη φωτιά γιατί τα βαμβακερά νήματα και οι πρώτες και οι βοηθητικές ύλες δεν καίγονται σε καμία περίπτωση τόσο γρήγορα. Είναι πολύ περίεργο το πως προκλήθηκε αυτή η φωτιά. Στο παρελθόν, πριν δέκα χρόνια, είχαμε προβλήματα με απειλές και είχαμε δεχτεί κάποιες προκηρύξεις ότι θα μας καίγανε. Είχανε βγάλει δύο προκηρύξεις, μία στο κλωστήριό μας και μία στην εφημερίδα «Χρόνος». Παρενέβη ο εισαγγελέας και η αστυνομία μας προφύλαξε για αρκετά χρόνια. Απειληθήκαμε ξανά άλλη μια φορά μετά ότι θα μας έκαιγαν και θα μας κρέμαγαν, με αποτέλεσμα σήμερα που το έκαναν πράξη, μας έκαψαν. Η αστυνομία μας προφύλαξε για αρκετά χρόνια, τα μέτρα όμως τελευταία χαλαρώσανε, απειληθήκαμε και εδώ και στην κατοικία μας στην Αθήνα, και το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα». 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία της επιχείρησης θα συνεχίσει απρόσκοπτα. «Μας έτυχε ένα πολύ άσχημο συμβάν αλλά δεν πτοούμαστε», σημείωσε.
 «Η κατάσβεση ήταν δύσκολη διότι αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα θερμικό φορτίο και άμεσα η φωτιά πήρε διαστάσεις», σύμφωνα με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Παναγιώτη Ντικούδη, ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε στο δεξί χέρι με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο και να επιστρέψει στο συμβάν με ράμματα στον τένοντα της παλάμης.
«Ειδοποιηθήκαμε και ανταποκριθήκαμε άμεσα. Ασφαλώς η συνδρομή του Στρατού είναι στη διάθεση όλων των Αρχών της περιοχής, και για το λόγο αυτό είναι εδώ τρία υδροφόρα οχήματα και σε ετοιμότητα άλλα τρία πυροσβεστικά, προκειμένου εφόσον απαιτηθεί να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς», γνωστοποίησε ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Αθανάσιος Ζάχος.
«Ειδοποιηθήκαμε και άμεσα κινητοποιήσαμε τους υπεύθυνους διαχείρισης των κρουνών, και συγχρόνως τα τμήματα ύδρευσης και αντλιοστασίων για να θέσουν σε λειτουργία μια γεώτρηση που αυτόν τον καιρό δεν την είχαμε σε χρήση, για να προμηθευτούν νερό οι υδροφόρες», ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου.
Το ευτύχημα, πέρα από την άμεση κινητοποίηση και επέμβαση της πυροσβεστικής, είναι και το ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή, αφού οι τελευταίοι εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει το μεσημέρι.
 «Για άλλη μια φορά πλήττεται ο εργατικός κόσμος της περιοχής μας και ένας επιχειρηματίας που βρίσκεται δεκάδες χρόνια στην επιχειρηματική δράση, από ένα τυχαίο γεγονός, μια πυρκαγιά», σχολίασε ο υφυπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής που βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής, χαρακτηρίζοντας πάντως «παρήγορο» το γεγονός ότι «η πυροσβεστική υπηρεσία και οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως ο Δήμος, ο Στρατός και η Αστυνομία, βοήθησαν ώστε να περιοριστεί η ζημιά και να μην επεκταθεί η φωτιά».
Παρόντες στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ήταν ακόμη ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ Κώστας Χουβαρδάς, ο περιφερειάρχης ΑΜΑΘ Άρης Γιαννακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου