Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Το θέμα της απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ικανότητες θέτει η Ρόδη Κράτσα στα ευρωπαϊκά όργανα στη δύσκολη ελληνική συγκυρία



Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απασχόληση τωνατόμων με αναπηρία ή ειδικές ικανότητες έκανε η ευρωβουλευτής της ΝέαςΔημοκρατίας κα Ρόδη Κράτσα, με αφορμή την αύξηση της ανεργίας στο 22,5 %στην Ελλάδα και τα ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας πουαντιμετωπίζει η εν λόγω κατηγορία.

Το 84% τωνατόμων με ειδικές ικανότητες  είναι οικονομικά μη ενεργά
Η κα Κράτσα στην ερώτηση της, επικαλούμενη τηνΕυρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010 -2020 και τους βασικούς τομείςδράσης που περιλαμβάνουν και την απασχόληση, επισημαίνει ότι τα τελευταίαεπίσημα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν στο έτος 2002  βάσει των οποίων το18,2 % του πληθυσμού της χώρας μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ήκάποια αναπηρία και το 84% των ατόμων αυτών είναι οικονομικά μη ενεργά, έναντι58% του γενικού πληθυσμού. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής, παράλληλα, υπενθυμίζει τονόμο 2643/98 σχετικά με τη μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικώνκατηγοριών και την υποχρέωση επιχειρήσεων που τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσειςνα απασχολούν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 2% στον ιδιωτικό τομέα και 3% στοδημόσιο τομέα.
Στους ουραγούς της Ευρώπης η Ελλάδα για την απασχόληση ατόμων με ειδικές ικανότητες
Η Ευρωβουλευτής επικαλείται επίσης μελέτη του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου που εντοπίζει διαφορά σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων σε ευρωπαϊκόεπίπεδο μεταξύ της απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και αυτών δίχως αναπηρία. Ηίδια μελέτη καταττάσει τη χώρα μας στην 5η χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη όσοναφορά την απασχόληση ανθρώπων με τις εν λόγω δυσκολίες.
Για αυτόν τον λόγο ζητά να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπήδιαθέτει νεότερα στοιχεία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδααλλά και το βαθμό αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκώνπολιτικών στο πλαίσιο της υποστηριζόμενης απασχόλησης τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, όμως, η Ρόδη Κράτσα ερωτά την Επιτροπή γιατις σχετικές κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες της προκειμένου να τονωθεί ηαπασχόληση στις συγκεκριμένες ομάδες, εν όψει της δημοσιονομικής προσαρμογής καιπαράλληλα της ανάγκης τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου