Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

6200 οι καπνοπαραγωγοί – φέτος αυξήθηκαν κατά 300

Α. Καραγιουσούφ «Ως βουλευτής της περιοχής, θα ασχοληθώ για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των συντοπιτών μου»


   Γύρω στις 6.200 οικογένειες ζουν από την παραγωγή του καπνού στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, αυξημένες φέτος κατά 300 λόγω της κρίσης. Πανελλαδικά οι καπνοκαλλιεργητές υπολογίζονται σε 15.000 περίπου, ενώ από τη συνολική παραγωγή καπνού της τάξεως των 19.000 τόνων, η Κοινοπραξία Ροδόπης και Έβρου ποσοστό γύρω στο 33%. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, κ. Χουσεΐν Εσάτ, κατά στη συνάντηση που είχε με κλιμάκιο της τοπικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της Πέμπτης. Παράλληλα συζητήθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπου ο  βουλευτή Ροδόπης, κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ δήλωσε την έμπρακτη συμπαράστασή του στους καπνοπαραγωγούς και στην κοινοπραξία,  συνυπογράφοντας δυο επιστολές με αιτήματα της Κοινοπραξίας, που θα αποσταλούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για επιστολές που θα ζητηθεί να υπογράψουν όλοι οι τοπικοί πολιτευτές, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδης, οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι Ροδόπης και Έβρου.
   Στην πρώτη οι καπνοπαραγωγοί καταγγέλλουν πως το νέο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την καλλιέργεια καπνού είναι εντελώς διαφορετικό συγκριτικά με ό,τι ίσχυε τα 4 προηγούμενα χρόνια. Σημειώνουν συγκεκριμένα ότι περιέχει πολλές δεσμεύσεις από μεριάς των παραγωγών, που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην περιοχή μας και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων οι παραγωγοί δεσμεύονται σε ορίζοντα 5ετίας να γνωρίζουν και να δηλώσουν ποια αγροτεμάχια θα φυτέψουν καπνό, το 20% της επιλέξιμης έκτασης του καπνού να το καλλιεργήσουν με ψυχανθές και να υπάρχει ακαλλιέργητο περιθώριο 5% της επιλέξιμης έκτασης του καπνού. Όπως τονίζεται, μάλιστα, ήδη για τη σοδειά του 2012 σε σύνολο 5.500 καπνοπαραγωγών, μόνο οι 150 μπόρεσαν να μπουν στη Δράση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού και οι υπόλοιποι μένουν χωρίς ενίσχυση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Κατόπιν αυτών, ζητούν από το Υπουργείο να ακυρωθεί η νέα δράση και να ενισχυθούν όλοι οι καπνοπαραγωγοί, που καλλιεργούν τον καπνό με την προηγουμένη μορφή της Ολοκληρωμένη Διαχείρισης, καθώς το προϊόν πιστοποιείται με το πρότυπο AGRO 2.1-2.2 από την εσοδεία 2007.
   Στην αντίστοιχη επιστολή με αντικείμενο τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2014, ζητείται να συμπεριληφθεί ο καπνός στη λίστα των προϊόντων του άρθρου 38, για τα οποία θα δίνεται επιπλέον ενίσχυση στους παραγωγούς. Για τους τελευταίους η ενίσχυση αυτή κρίνεται απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί η δραστηριοποίησή τους με το προϊόν του καπνού και να μην αναγκαστούν, όπως τονίζεται, να εγκαταλείψουν στο μέλλον τα χωριά τους, αναζητώντας αλλού μέσα επιβίωσης. Στην ίδια επιστολή ζητείται επιπλέον να επιδοτηθεί η καλλιέργεια του καπνού με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2012-2020 με την παλιά της μορφή, δηλαδή με συνδεδεμένη ενίσχυση με 4,50 ευρώ το κιλό.
   Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας και άκουσαν με προσοχή τις πτυχές των ζητημάτων που απασχολούν τους καπνοπαραγωγούς, ενώ δήλωσαν πως θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί τους, προκειμένου να αναζητούν από κοινού λύσεις. Μεταξύ άλλων τόνισαν την ανάγκη με τη νέα ΚΑΠ να στηρίζονται οι ενεργοί παραγωγοί, με σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, ενώ ο κ. Καρα Γιουσούφ πρότεινε να χαρακτηριστεί ο μπασμάς εθνικό προϊόν, δεδομένου ότι δεν καλλιεργείται η συγκεκριμένη ποικιλία στο εξωτερικό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε την πλήρη υποστήριξη του προς τους καπνοπαραγωγούς και τόνισε την αναγκαιότητα το προϊόν να συμπεριληφθεί προς επιδότηση στη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είμαστε πάντα στο πλευρό, όλων των εργαζομένων, έτσι και των αγροτών, ειδικά ως βουλευτής της περιοχής, που το ζήτημα του καπνού απασχολεί τους συντοπίτες μου, θα ασχοληθώ για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημά τους». «Θα επιδιώκουμε να υλοποιηθούν οι προεκλογικές μας θέσεις» σημείωσε και συνέχισε «η επιδότηση να συνδέεται με την παραγωγή και να συνεχίσει να επιδοτείται ο καπνός και μετά από το 2014. Δεν μπορείς σε μια περιοχή, που χρόνια ασχολείται με αυτό το προϊόν, από τη μια μέρα στην άλλη να τη στείλεις να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις, από τη στιγμή που εσύ δεν έχεις ερευνήσει και δεν έχεις προτάσεις σε αυτό το ζήτημα».
   Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας, κ. Χουσεΐν Εσάτ, δήλωσε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον που έδειξαν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τον κ. Καραγιουσούφ, ενώ ζήτησε από την πολιτεία να σκύψει και να προάγει τα ζητήματα, που απασχολούν τους καπνοπαραγωγούς τονίζοντας ότι «Εμείς ζητάμε τα δικαιώματα, που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι από εθνικούς πόρους. Δε θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι, να ζήσουμε θέλουμε» και πρόσθεσε «το προϊόν που βγάζουμε είναι ποιοτικό και χωρίς φάρμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου