Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου στους εργαζόμενους και στους δικαιούχους των ΟΕΕ και ΟΕΚ

Τάκης Χαρίτου: «μια τέτοια ρύθμιση ουσιαστικά οδηγεί στην διάλυση των βρεφονηπιακών σταθμών και αφήνει μετέωρους όσους έχουν πάρει δάνεια από το ΟΕΚ και βεβαίως αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους»
   Τη συμπαράστασή τους προς τους εργαζομένους και τους δικαιούχους των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας δηλώσαν και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, εγκρίνοντας σχετικό ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο να επανεξετάσουν τη ρύθμιση που αφορά στην κατάργηση των δυο Οργανισμών. Το ψήφισμα πρότεινε η παράταξη «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» και υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις του Συμβουλίου, ενώ  στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι εργαζόμενοι.
   Κατά τις δηλώσεις της η προϊσταμένη του βρεφονηπιακού σταθμού ΟΕΕΚ Κομοτηνής Ευαγγελία Σουλτανίδου ανέφερε ότι«ήρθαμε να πάρουμε με το μέρος μας όλους τους εργαζομένους, την ΓΕΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, γιατί ο οργανισμός εργατικής εστίας είναι ο μόνος οργανισμός, που ζει και έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει μέχρι σήμερα, με τα δικά του λεφτά, χωρίς καθόλου να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι λεφτά των εργαζομένων, των εργοδοτών και εμείς σαν βρεφονηπιακός σταθμός από το 1998 ως σήμερα, παρέχουμε υπηρεσίες και είμαστε κοντά στα παιδιά εντελών δωρεάν, με άρτια καταρτισμένο προσωπικό, με μαγείρισσες, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες και εκπαιδευτικό προσωπικό και όλα αυτά εντελώς δωρεάν». «αυτή τη στιγμή προσπαθούν να δώσουν όλες τις παροχές στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΔ και να στείλουν τους υπαλλήλους στα σπίτια τους» υποστήριξε η κα. Σουλτανίδου που επισήμανε ότι  «Για μας είναι ότι ποιο τραγικό μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή, γι’αυτό ήρθαμε εδώ να απευθυνθούμε στον περιφερειάρχη, στους αντιπεριφερειάρχες και το περιφερειακό συμβούλιο και να ζητήσουμε να είναι κοντά μας και όλοι οι εργαζόμενοι να έρθουν μαζί μας γιατί σήμερα είμαστε εμείς και αύριο κάποιος άλλος».     

   Σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Χαρίτου το γεγονός ότι το περιφερειακό συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα για τη μη κατάργηση των ΟΕΕ και ΟΕΚ και αυτό γιατί, όπως δήλωσε «μια τέτοια διεκδίκηση εκ μέρους της Περιφέρειας ουσιαστικά αναιρεί μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται με αυτή την ρύθμιση, την κατάρρευση κοινωνικών υποδομών στήριξης των εργαζομένων. Γιατί μια τέτοια ρύθμιση ουσιαστικά οδηγεί στην διάλυση των βρεφονηπιακών σταθμών και αφήνει μετέωρους όσους έχουν πάρει δάνεια από το ΟΕΚ και βεβαίως αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους». «Σωστά τοποθετήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο», υπογράμμισε στο τέλος και επισήμανε ότι «και οφείλει να διεκδικήσει να ανατραπεί αυτή η συγκεκριμένη ρύθμιση».
Αναλυτικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος:
«Στο Μνημόνιο 2 εκτός των άλλων σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος προβλέπεται η κατάργηση των Οργανισμών εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Πρόκειται για μια ανάλγητη πράξη, κατεδάφισης κοινωνικών δομών γιατί:
1) Συμπαρασύρει το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά εργαζομένων.
2) Εκθέτει σε κίνδυνο τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, όσους έχουν πάρει εργατική κατοικία και πληρώνουν δόσεις, αλλά και όσους έχουν επιδότηση του ενοικίου τους
3) Καταργούνται μια σειρά προγράμματα όπως: κοινωνικού τουρισμού, ολιγοήμερων εκδρομών, διανομής θεαμάτων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες.
4) Κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά πολλοί εργαζόμενοι στην περιοχή μας που απασχολούνται στους Οργανισμούς αυτούς.
Οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στηρίζονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Αποτελούν μια ανάσα για τους πιο χαμηλόμισθους και τις οικογένειές τους. Δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό . Για ποιο λόγο λοιπόν καταργούνται; Με ποιο δικαίωμα τα 3 δις των αποθεματικών και τα 200 ακίνητα του Οργανισμού σε όλη τη χώρα θα πάνε σαν εγγυήσεις στις αξιώσεις των δανειστών;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων της περιοχής ζητεί από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να μη προχωρήσει στην κατάργηση των Οργανισμών».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου