Στα 45 εκ. ευρώ υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη- ακόμη και ψωμιά και φάρμακα διακινούνται παρανόμως
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου παρέστησαν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, των επαγγελματικών ομοσπονδιών και των εμπορικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, θέτοντας επί τάπητος το πρόβλημα του προερχόμενου από τη Βουλγαρία και την Τουρκία παρεμπορίου.
«Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το παρεμπόριο στην περιοχή μας. Θέσαμε το θέμα για να ενεργοποιηθούν τα Κέντρα Ειδικών Ελέγχων Εμπορίου και Λαϊκών Αγορών», δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ζητώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς «να βγουν στους δρόμους και στα σύνορα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το παρεεμπόριο που βλέπουμε να πραγματοποιείται έξω από τα μαγαζιά μας». Υποστηρίζοντας ο κ. Τοψίδης ότι «καθημερινά εισέρχονται προϊόντα τα οποία είναι και επικίνδυνα και βλαβερά για την υγεία», κάλεσε τους καταναλωτές να συμβάλλουν από τη μεριά τους στην πάταξη του φαινομένου: «Και οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι όσο καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα, μπορεί σήμερα να κερδίζουν άμεσα ένα ποσό, αλλά τα έσοδα που χάνονται για την πολιτεία είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ και αυτά επιστρέφονται πίσω με διάφορα χαράτσια, είτε της ΔΕΗ, είτε σε διαφόρους φόρους, και τα ξαναπληρώνουμε όλοι οι πολίτες μαζί», σημείωσε.
Προ είκοσι ημερών, οι συγκεκριμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάγονταν στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης, και με ΦΕΚ εδώ και δέκα μέρες, έχουν περιέλθει στην αιρετή περιφέρεια. «Ήταν πάγιο αίτημά μας να έρθουν αυτές οι αρμοδιότητες στα δικά μας χέρια. Ο νόμος αυτός μας δίνει ένα μεγάλο όπλο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του παρεμπορίου», ανέφερε ο πρόεδρος επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, και πρόσθεσε ότι «Θα συσταθούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα από εκπροσώπους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και από τις εφορίες, τις αστυνομικές αρχές». Κατά τον κ. Γεωργιάδη πρέπει «πρώτον, οι μηχανισμοί αυτοί να συσταθούν γρήγορα, δεύτερον, να γίνεται επιμόρφωση των στελεχών του ώστε να ξέρουν τι θα ελέγχουν, τρίτον να διαφυλάξουν τις πύλες εισόδου από τα βόρεια σύνορα, όπου λόγω της συνθήκης Σένγκεν δεν υπάρχει τελωνείο». Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του προβλήματος ως «εθνική υποχρέωση» και «στοίχημα για την Περιφέρεια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, χαρακτήρισε τη δίοδο της Ξάνθης με τη Βουλγαρία μέσω του Αγίου Κωνσταντίνου «κερκόπορτα παρεμπορίου, λαθρεμπορίου και εγκληματικότητας», και περιέγραψε το πρόβλημα: «Παλεύουμε εδώ και 14 μήνες με υπνομνήματα για να μπορέσουμε να βρούμε λύση γι’ αυτήν την «γάγγραινα» η οποία δεν είναι μόνο ότι χάνει ο τόπος μας και το κράτος, αλλά δεν διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα». Ταυτόχρονα, αν και αιτιολόγησε την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στα «παρα-προϊόντα» υποστηρίζοντας πως «ο ανυποψίαστος πολίτης μετά τις μειώσεις μισθών και την ανεργία προσπαθεί να βολευτεί ψωνίζοντας από το παρεμπόριο», τόνισε χαρακτηριστικά «Θα πρέπει να γνωρίζουμε άπαντες ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα πάρουμε σήμερα κάτι φτηνότερο. Έχει αποδειχθεί πρόσφατα ότι δεν συμπληρώνονται οι οικονομικοί στόχοι και έρχονται τα χαράτσια, τα πληρώνουμε δηλαδή πολλαπλάσια». Τέλος, προειδοποίησε τους ιθύνοντες, πως αν άμεσα δεν υπάρξει «μία επιχείρηση «σκούπα» προκειμένου να «ξεβρωμίσει» ο τόπος από το παρεμπόριο», τότε οι επαγγελματίες θα προβούν σε ακραίες αντιδράσεις όπως είναι το κλείσιμο των συνόρων.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου