Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το τσίκνισαν οι Κομοτηναίοι - Μαγγάλια σε πολλά μέρη της πόλης

   Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη". Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
   Πολλοί ήταν αυτοί που κόντρα στα νέα μέτρα που ζητάει η Τρόικα, παρά τις καθημερινές δυσκολίες, έστησαν τα μαγγάλια και άρχισε το φαγοπότι με την συνοδεία τσίπουρου και ούζου.  Καταστηματάρχες, επαγγελματίες στη Δημοτική αγορά και την Ερμού, αλλά και σε άλλους δρόμους της πόλης, με αισιοδοξία και πολύ χιούμορ τσίκνισαν και φέτος. Εξάλλου ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων δεν μπορεί να ξεριζωθεί από την Τρόικα.
ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
   Ο πρωινός καφές τελείωσε και από νωρίς άναψαν τα κάρβουνα! Ο λόγος για τις καφετέριες στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής που άρχισε το γλέντι και κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

ΤΣΙΚΝΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Οι δικηγόροι γιόρτασαν και αυτοί την Τσικνοπέμπτη με τον δικό τους τρόπο, στον δικό τους πεζόδρομο…

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου