Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής πάνω από την Γρατινή άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί τους εκατοντάδες επισκέπτες και η γιορτή έδωσε την ευκαιρία για διήμερο εορτασμό στον οικισμό. Από την προπαραμονή της Ζωοδόχου Πηγής ξεκινούν πάντα οι εκδηλώσεις, όπως ακριβώς το απαιτεί η παράδοση, μία παράδοση που έχει τις ρίζες πολλές δεκαετίες πίσω, ακόμα πριν την βουλγαρική κατοχή.
Η πρόεδρος του συλλόγου Αθανασία Περγέλη δήλωσε ότι «όταν ακόμα ήμασταν μικρά, πριν την βουλγαρική κατοχή, πηγαίναμε όλοι με γαϊδούρια φορτωμένα πάνω στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Το φαγητό ήταν παραδοσιακό, ρύζι με αρνί και ρυζόγαλο, κρασιά, σαλάτες και άλλα. Έστρωναν τα κιλίμια καταγής. Οι αρραβωνιασμένοι και οι νιόπαντροι είχαν άσπρες μαξιλάρες για να κάθονται. Όλοι γλεντούσαμε και χορεύαμε με γκάιντα, άλλα όργανα δεν υπήρχαν. Όταν ήρθαν οι Βούλγαροι σταματήσαμε. Πηγαίναμε πάνω στην εκκλησία μόνο για την δοξολογία, στη συνέχεια κατεβαίναμε κάτω και μοιράζαμε τα κουρμπάνια. Όταν σταμάτησε το γλέντι πάνω στην εκκλησία μια γιαγιά είδε ένα όνειρο ότι η γιορτή πρέπει να γίνεται την παραμονή. Δεν πιστεύανε και πήγε στον δεσπότη και από τότε γίνεται την παραμονή. Σήμερα δεν γίνεται το γλέντι όπως γινόταν παλιά, γίνεται κάτω στην πλατεία, αλλά η γιορτή δεν σταμάτησε. Την παραμονή γίνεται η περιφορά της εικόνας, και μοιράζεται το κουρμπάνι. Η γιορτή αυτή είναι ένα μεγάλο γεγονός από τα παλιά χρόνια ακόμα. Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής έπαιξε ρόλο και στον πόλεμο, καθώς εμψύχωνε τους στρατιώτες στο φυλάκιο που βρισκόταν εκεί κοντά.
Υπάρχει και το αγίασμα, το νερό, δίπλα στο εκκλησάκι και κανείς δεν ξέρει από πού προέρχεται».
Την Τετάρτη 18 Απριλίου, προπαραμονή του εορτασμού έγινε η λιτανεία και η περιφορά της εικόνας, ενώ την παραμονή το μικρό εκκλησάκι κατακλύζεται από πιστούς που παρακολουθούν την δοξολογία και προσκυνούν το αγίασμα, το νερό που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο εκκλησάκι και κανείς δεν ξέρει από πού πηγάζει. Η περιφορά τής εικόνας αρχίζει από το παρέκκλιση τής Παναγίας της Φανερωμένης στην γέφυρα της Γρατινής, όπου συρρέουν οι πιστοί στην συνέχεια αρχίζει η περιφορά τής εικόνας με την συνοδεία της μπάντας του Δήμου Κομοτηνής μέχρι τον ιερό ναό οπού ακολουθεί το προσκύνημα των πιστών και ο εσπερινός.
Η Ζωοδόχος Πηγής θεωρείται ότι προστατεύει το χωριό, ενώ μεγάλο ρόλο οι κάτοικοι πιστεύουν ότι έπαιξε και κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών μαζί με όλους τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς που παραβρέθηκαν σύσσωμοί, τίμησαν και φέτος με κάθε μεγαλοπρέπεια την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Το λαϊκό γλέντι στήθηκε νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, όπου οι άντρες ανέλαβαν να μαγειρέψουν το κουρμπάνι και οι γυναίκες να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, ενώ ολοκληρώθηκε το γλέντι με πολύ κέφι και χορό.
ΜΑΡΙΝΑ ΚΙΝΕΖΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου