Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τιμήθηκε η μνήμη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα

  Με κατάθεση στεφάνων από αρχές και φορείς, τιμήθηκε και στην Κομοτηνή η «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης», την Πέμπτη 19 Απριλίου. Επίκαιρη όσο ποτέ στις μέρες μας η σημασία και η ανάγκη του κινήματος του φιλελληνισμού, ενός κινήματος που προσέφερε την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους Έλληνες της Επανάστασης του 1821 και τιμάται στη χώρα μας στις 19 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία άφησε την τελευταία του πνοή το 1824 στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ο ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας, Λόρδος Βύρωνας. Στην Κομοτηνή εορτάστηκε με κάθε επισημότητα  η Ημέρα του Φιλελληνισμού και της Αλληλεγγύης, αρχικά με δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και με κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της πόλης μας.
Tη σημασία του σύγχρονου φιλελληνισμού ενόψει της οικονομικής κρίσης σημείωσε στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης  «Τιμούμε σήμερα την ημέρα του φιλελληνισμού, τιμούμε το κίνημα του φιλελλήνων, ένα μεγάλο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης το οποίο στάθηκε δίπλα στους επαναστατημένους Έλληνες του 1821 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του αγώνα, για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας». «Επίσης τιμούμε σήμερα και το Λόρδο Βύρων, την ημέρα της επετείου του θανάτου του, έναν μεγάλο ποιητή και την κορυφαία φυσιογνωμία του κινήματος του φιλελληνισμού εκείνης της εποχής, ο οποίος πραγματικά εξέφραζε το πνεύμα του αγώνα κατά των ισχυρών της εποχής και αγωνίστηκε για την Ελευθερία όλου του κόσμου» τόνισε ο κ. Δαμιανίδης που πρόσθεσε «Αναλογιζόμενος κανείς όλα αυτά σήμερα, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί πόσο ανάγκη έχει η χώρα μας και σήμερα στη δύσκολη συγκυρία που διανύει, ένα αντίστοιχο κίνημα φιλελληνισμού σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο που θα σταθεί δίπλα στον αγώνα που κάνουνε σήμερα οι Έλληνες, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουνε. Υπάρχουν σήμερα φωνές στην Ευρώπη υπέρ της Ελλάδας, αλλά ελπίζουμε ότι όσο ο καιρός περνάει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης, όσο περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η επόμενη χώρα που θα έχει πρόβλημα μπορεί να είναι η δική τους, νομίζω ότι σιγά – σιγά θα δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα αλληλεγγύης το οποίο θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει». 
ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ: Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο Λόρδος Βύρων, μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας, γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1788.
Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Μεγάλη πηγή της ποιητικής του έμπνευσης αποτέλεσε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα πριν 200 χρόνια (Σεπτέμβρης 1809-Απρίλης 1811). Τότε έγραψε το ποίημά του «Η Κατάρα της Αθηνάς», ένα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Έλγιν για την λεηλασία του Παρθενώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου