Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η μελέτη των αναδασμών των οικισμών Ανθοχωρίου, Καλλιθέας, Θρυλορίου και Γρατινής στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΑΘ

   Το θέμα του αναδασμού στους οικισμούς Ανθοχωρίου, Καλλιθέας, Θρυλορίου και Γρατινής, βρέθηκε πλέον ως μελέτη, στο τεχνικό πρόγραμμα στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΑΘ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου. Ο περιφερειακός σύμβουλος και αρμόδιος για θέματα πρωτογενή τομέα, κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, που από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, προώθησε και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα αυτό μίλησε για την καθυστέρηση πολλών χρόνων, τις αιτίες, αλλά και την βούληση της τοπικής κοινωνίας. 
   Ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το γνωστό θέμα αναδασμού στους οικισμούς Ανθοχωρίου, Καλλιθέας, Θρυλορίου και Γρατινής, παρουσιάστηκε σήμερα στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας, ως μελέτη πλέον, είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης δείχνουν εμπράκτως ότι θέλουν να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, δεν είναι μόνο δηλώσεις είναι και πράξεις».  «τόσα χρόνια βλέπανε ένα έργο το οποίο, από το 1993 υπήρχε απόφαση για το Θρυλόριο και το 2001 για την Γρατινή και  όμως το έργο αυτό ήταν στάσιμο» σχολίασε και πρόσθεσε «τώρα λοιπόν θα έρθει ξανά το χαμόγελο στα χείλη των αγροτών μια και ο αναδασμός θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα αυξήσει την απόδοση ανά στρέμμα και αυτό βέβαια θα προσφέρει ένα επιπλέον εισόδημα σε μια τόσο αρνητική οικονομική συγκυρία και ο δικός μας ο ρόλος ως τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να κρατούμε έναν ανοιχτό διάλογο με την τοπική κοινωνία, να την αφουγκραζόμαστε, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες είναι μαζί μας, γιατί σε άλλες περιπτώσεις στάθηκαν απέναντι». «Στην συγκεκριμένη περίπτωση εμείς μαζί με την τοπική κοινωνία προχωρούμε αυτό το έργο και μάλιστα δεν θα σταματήσουμε εδώ, έχουμε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα στην περιφέρεια από την Δράμα και το Νευροκόπι μέχρι και το δέλτα του Έβρου» τόνισε χαρακτηρίστηκα.  
  Ερωτηθείς για τους λόγους που κωλυσιέργησε τόσα χρόνια το έργο αυτό ο κ. Νικολαΐδης διευκρίνισε ότι «υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις για τους αναδασμούς, ότι μπορεί να υπάρξουν αδικίες, υπάρχουν περιοχές που χαρακτηρίζονται από ανομοιογένεια στην απόδοση των εδαφών, στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση μιλούμε για ημιορεινές εκτάσεις, στο σύνολο των 40.000 που αφορά ο αναδασμός και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή και υπάρχει μέριμνα σε συνεννόηση με την επιτροπή που θα συμμετέχει στον αναδασμό, κάποια χωράφια άγονα, να μείνουν ως χέρσα, κενά. Είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν και υπάρχει η εμπειρία στο πως πρέπει να πραγματοποιηθεί ο αναδασμός ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και να υπάρξει μόνο κέρδος από αυτήν την ιστορία.  Κατά το παρελθόν υπήρξαν κάποιες ενστάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και δικαιολογημένες, σε κάποιες όμως δεν ήταν και τόσο δικαιολογημένες».         
   Αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης του έργου ο κ. Νικολαΐδης υποστήριξε ότι «θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του και εγώ σαν άνθρωπος που προέρχομαι από οικογένεια που πάντα είχε σχέση με την αγροτιά θα το προχωρήσουμε με κάθε συνέπεια και με πολύ πάθος γιατί είμαστε σίγουροι ως περιφερειακό συμβούλιο ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την χρονική στιγμή που διανύουμε γιατί η περιοχή μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτό και εμείς αυτό δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι, πιστεύω ότι η εθνική οικονομία ακόμη μπορεί να βοηθηθεί από την αναδόμηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, διότι η Ελλάδα διαθέτει και ήλιο, γεωθερμικά πεδία, νερό και πολύ γόνιμες εκτάσεις, έχουμε λοιπόν όλες τιε προϋποθέσεις να συμβάλλουμε και στην μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου