Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στολή Πόντιου πολεμιστή κοσμεί το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής

Μια δωρεά του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα»
Σε μια λιτή γιορτή παραδόθηκε την Δευτέρα το απόγευμα από τον περιφερειακό σύμβουλο και πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων « Η Τραπεζούντα» κ. Γιάννη Νικολαΐδη, στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής, μια ανδρική στολή πόντιου πολεμιστή, για την συλλογή του μουσείου. Τη στολή παρέλαβε ο Ταξίαρχος Θεόδωρος Πανάς, ο οποίος με τη σειρά του προσέφερε μια τιμητική πλακέτα στον πρ. του συλλόγου σε ανάμνηση της ημέρας. Η σεμνή τελετή της παράδοσης έκλεισε με τον Πυρρίχειο χορό που χόρεψαν τρεις χορευτές του συλλόγου, στους οποίους δόθηκαν τιμητικά μετάλλια από τον Ταξίαρχο Θεόδωρο Πανά.

Η φορεσιά αποτελείται από την αρματωσιά της δερμάτινης ζώνης με τις σφαίρες, τον κεφαλόδεσμο ή κουκούλα, το πουκάμισο, το γιλέκο, τη βράκα, τα μέστα (επιγονατίδες), και τα τσάπουλα (υπόδημα αντίστοιχο του τσαρουχιού).

   Ο κ. Πανάς στις δηλώσεις του μίλησε για την αξία της δωρεάς αυτής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής σημειώνοντας ότι «η απόκτηση της στολής ποντίου πολεμιστή μας τιμάει και μας υπενθυμίζει ότι έχουμε αλησμόνητες πατρίδες. Όχι χαμένες αλλά αλησμόνητες. Θα πρέπει να αγωνιστούμε και να αποτελέσουν φάρο για μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζήσουμε σαν έθνος. Κι όταν έρχονται ξενιτεμένοι στη μητροπολιτική Ελλάδα, να μην τους κάνουμε να νοιώθουν ξένοι, είναι πιο Έλληνες από μας».
   Ερωτηθείς ο ταξίαρχος αν αναμένονται στολές και από άλλους συλλόγους απάντησε θετικά τόνίζοντας ότι «ήδη τη συλλογή του μουσείου μας κοσμεί η στολή του μακεδονομάχου, η οποία είναι αυθεντική, έχει πολεμήσει στον μακεδονικό αγώνα και είναι μια δωρεά του Συλλόγου μακεδονομάχων Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε μια παρόμοια κίνηση και από τους Κυπρίους και τους Κρήτες. Όπως μας έχουν υποσχεθεί οι βρακοφόροι της Κρήτης θα διαθέσουν μια αυθεντική στολή για το στρατιωτικό μουσείο».
Ο κ. Πανάς ενημέρωσε πως για την συμπλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας του μουσείου ετοιμάζεται μια γιορτή που θα συνοδευτεί από μια ομιλία με θέμα τη γενοκτονία των Ποντίων.
 Αναφορικά με την επισκεψιμότητα του Στρατιωτικού Μουσείου ο κ. Πανάς δήλωσε πως μόνο κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο οι επισκέπτες ανήλθαν στους 1200 και διευκρίνισε ότι «λόγω της συνεχούς αυξανόμενης επισκεψιμότητας έχουμε ζητήσει παράταση των εκθέσεων που λειτουργούν στο μουσείο».
   Από την πλευρά του ο κ. Νικολαΐδης στις δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής παράδοσης υπογράμμισε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ποντιακό ελληνισμό τόσο της Θράκης όσο και απανταχού η ύπαρξη της φορεσιάς των πολεμιστών του Πόντου στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής, το οποίο αποτελεί ακόμη ένα πόλο έλξης για την πόλη μας. Οι πόντιοι είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης, το οποίο μεγάλωσε με την άφιξη των ποντίων από τις τέως σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τον σύλλογο ποντίων «Η Τραπεζούντα» και από το δικό τους υστέρημα αποκτήθηκε η στολή που από σήμερα θα κοσμεί το στρατιωτικό μουσείο της πόλης».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου