Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Προσέξετε τα ούλα σας γιατί εγκυμονούν κίνδυνοι για τα δόντια

   «ο κόσμος θα πρέπει να ενδιαφερθεί για την στοματική του υγιεινή και για τα ούλα με τον ίδιο τρόπο που ενδιαφέρονται για ένα χαλασμένο δόντι»  δήλωσε η οδοντίατρος – περιοδοντολόγος Σοφία Τσιαλίκη που διευκρίνισε πως «τα ούλα δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας, ίσα – ίσα είναι το θεμέλιο της στοματικής υγιεινής και το θεμέλιο για πολλές νόσους τις οποίες ο κόσμος δεν γνωρίζει».

   «Δεν πρέπει να αναζητούμε τον οδοντίατρο μόνο όταν πονέσουμε ή όταν σπάσει ένα δόντι και φοβάσαι ότι θα πας διακοπές και θα πονέσει» υπογραμμίσε η ίδια και πρόσθεσε ότι «ο βασικός λόγος για να πας στον οδοντίατρο είναι  για να δεις τι γίνεται με το θεμέλιο των δοντιών, το θεμέλιο των δοντιών είναι η ρίζα ή οποία είναι αναλογικά μεγαλύτερη, το 1/3 του δοντιού είναι αυτό που βλέπουμε ενώ η ρίζα κατέχει τα 2/3 του δοντιού και αυτό το μεγαλύτερο κομμάτι του δοντιού καλύπτεται από το περιρίζιο που είναι ένας συνδετικός ιστός που έχει άμεση σχέση με τα ούλα, έχει το κόκαλο μέσα στο οποίο βρίσκεται θωρακισμένη η ρίζα και έξω από αυτό είναι τα ούλα. Όταν αρχίσει λοιπόν έξω από τα ούλα και δείχνει κάποια σημάδια, είτε παθαίνει καθίζηση, κατεβαίνει το ούλο, είτε έχει ένα πρήξιμο άρα έχει κάνει περιοδοντικό απόστημα, είτε έχει κινητικότητα το δόντι αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν έχεις σφράγισμα, ακόμη και αν είναι απείραχτο από την τερηδόνα, μπορεί να το χάσεις και αυτό εξαρτάται από τα ούλα από το κόκαλο που βρίσκεται μέσα στα ούλα και στηρίζεται το δόντι τριγύρω, . Άρα η υγεία των ούλων και του κόκαλου που στηρίζει το δόντι είναι αλληλένδετα, από εκεί ξεκινάει η υγεία του στόματος, άρα όταν έχουμε γερά ούλα έχουμε και γερά δόντια και γερές αποκαταστάσεις. Μια γέφυρα που στηρίζεται σε περιοδοντικά πάσχοντα δόντια μπορεί και να χαθεί, γιατί θα χαθούν τα δόντια που την στηρίζουν».
   Όσον αφορά τις λύσεις που προτείνει η οδοντιατρική η κα. Τσιαλίκη υποστήριξε ότι «σήμερα η οδοντιατρική έχει να προτείνει λύσεις και αυτές είναι περιοδοντική θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από νόσους των περιοδοντίων, δηλαδή των ούλων και αυτό κάνουμε εμείς, θεραπεύουμε τις νόσους των ούλων και του κόκαλου που στηρίζει τα δόντια, είτε με συντηρητικές μεθόδους, είτε με χειρουργικές και τα δόντια που χάνονται μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε πολύ εύκολα εμείς οι περιοδοντολόγοι παρά κάποιοι άλλοι άνθρωποι, όπως οι γναθοχειρουργοί ή έχουν κάποια άλλη ειδικότητα και δεν ξέρουν καλά την αρχιτεκτονική του στόματος και των ούλων με εμφυτεύματα».  «εμείς προτείνουμε θεραπεία για να κρατήσει ο ασθενής τα δικά του δόντια και όταν ένα η περισσότερα δόντια είναι απολύτως καταδικασμένα , επειδή έρχεται ο ασθενής αργά στον περιοδοντολόγο, τότε μπορεί να προτείνουμε την αντικατάσταση των χαμένων δοντιών με εμφυτεύματα. Ένα περιοδοντολόγος μπορεί να τοποθετήσει απολύτως σωστά τα εμφυτεύματα γιατί είναι γνώστης της αρχιτεκτονικής του στόματος, του κόκαλου και των ούλων».
Το κάπνισμα επιδεινώνει την περιοδοντίτιδα
«Για τις νόσους του περιοδοντίου, οι καπνιστές αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως αποτελούν και κάποιοι άλλοι ασθενής που πάσχουν από χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης» ανέφερε η οδοντίατρος – περιοδοντολόγος.
      Αναφορικά με το κάπνισμα και πως λειτουργεί στην περιοδοντίτιδα η κα. Τσιαλίκη σημείωσε ότι «Η περιοδοντίτιδα, είναι κληρονομική νόσος,  το κάπνισμα την επιδεινώνει και αυξάνει την πιθανότητα να χάσεις τα δόντια σου από περιοδοντίτιδα, το κάπνισμα δημιουργεί πολλά προβλήματα ακόμα και στην αποκατάσταση των χαμένων δοντιών, το κόκαλο απορροφά με ένα τρόπο οστεοπορωτικό, σε μια γυναίκα επιδεινώνει την οστεοπόρωση που έχει  και στους περιοδοντικούς επιδεινώνει την περιοδοντική νόσο και στους άντρες και στις γυναίκες». «Κρύβει την νόσο από τους καπνιστές» τόνισε και εξηγεί ότι  «γιατί κάνει τα ούλα να μην ματώνουν, το οποίο είναι ένα κλινικό στοιχείο που αξιολογείται από τους ασθενής, όταν έχουν αιμορραγία τα ούλα ο ασθενείς πάει στον οδοντίατρο, όταν δεν έχει αιμορραγία και αυτό το προκαλεί η νικοτίνη, κάνοντας αγγειοσύσπαση μέσα στα ούλα και κρατάει το αίμα της φλεγμονής  φυλακισμένο με αποτέλεσμα να  δίνει μια ψευδή εικόνα ότι δεν υπάρχει αιμορραγία, αν όμως διακοπεί το κάπνισμα η αιμορραγία αμέσως εμφανίζεται».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου