Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος αναδασμών στη Ροδόπη

Την έγκριση για την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αναδασμών στο νομό Ροδόπης αποφάσισε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου.Το πρόγραμμα αφορά αρχικά στα αγροκτήματα Γρατινής, Ανθοχωρίου, Θρυλορίου, Καλλιθέας κι ένα τμήμα του Ροδίτη που είναι γνωστό με την ονομασία ως «Αμπέλια Θρυλορίου».  Το πρώτο κομμάτι των αναδασμών στις παραπάνω περιοχές αφορά έκταση περίπου 40 χιλιάδες στρεμμάτων ενώ συνολικά προγραμματίζονται περίπου 150 χιλιάδες στρέμματα προς ένταξη στο νομό Ροδόπης.
Ως έργο ουσιαστικής σημασίας, το χαρακτήρισε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Κοινωνικής Συυμαχίας»,πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, Γιάννης Νικολαϊδής και βασικός εισηγητής της πρότασης υλοποίησης του προγράμματος που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο κ. Νικολαϊδης μίλησε για την αξιοποίηση του αναδασμού και απαρίθμησε τα ανταποδοτικά οφέλη που προκύπτουν, εστιάζοντας στο πληθυσμιακό πρόβλημα, τη βελτίωση και τη μείωση του κόστους παραγωγής.  «Μέσω αυτής της τόσο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου μια και η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της  παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος είναι ζητούμενα για να μπορέσει να σταθεί σήμερα ο Έλληνας αγρότης αλλά και για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την τόσο δραματική τάση ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου και την τάση μετανάστευσης κυρίως νέων ανθρώπων από την ελληνική ύπαιθρο προς στα αστικά κέντρα και το εξωτερικό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νικολαϊδής.  
Κατά τον ίδιο, είναι μια προσπάθεια που δεν ξεκίνησε έτσι τυχαία. «Κινούμαστε μέσα στο πνεύμα και στο πλαίσιο του νόμου που εκπονήθηκε από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων όπου ξεκινάει ένα γιγάντιο πρόγραμμα αναδασμών σ’ όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή της Ροδόπης προγραμματίζονται περίπου 150 χιλιάδες στρέμματα προς ένταξη για αναδασμό».
Το κομμάτι που ξεκινάει τώρα αφορά περίπου 40 χιλιάδες στρέμματα, θα χρηματοδοτηθεί από κοινούς αυτοτελείς πόρους και θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το δήμο Κομοτηνής και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης.
«Είναι ένα έργο που περίμενε για πολλά χρόνια ο κόσμος, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο αναδασμός του Θρυλορίου είχε αποφασιστεί αναγκαστικά το 1993. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μετά από 18 χρόνια έρχεται η στιγμή να κατεβάσουμε ένα τόσο ουσιαστικής σημασίας έργο στο περιφερειακό συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης.  
Αντίστοιχα, ο αναδασμός της Γρατινής και του Ανθοχωρίου είχε αποφασιστεί το 2001, ενώ το αγρόκτημα της Καλλιθέας εντάσσεται στους αναγκαστικούς αναδασμούς του τελευταίου νόμου που πέρασε με υπουργό τον κ. Σκανδαλίδη.
«Τέτοιου είδους έργα θα πρέπει να γίνονται και για έναν επιπλέον λόγο, της εξοικονόμησης των υδάτων, μια και το νερό δε μας περισσεύει» , υπογράμμισε ο κ. Νικολαϊδης. «Το νερό είναι πολύτιμο, στην περιοχή υπάρχει και το φράγμα της Γρατινής και θα αξιοποιηθεί σίγουρα καλύτερα το νερό που υπάρχει και θα γίνει πιο ορθολογική χρήση».
Ένα άλλο ζήτημα που «λύνεται» με τον αναδασμό, έχει να κάνει με το κληρονομικό δίκαιο και τα κληρονομικά δικαιώματα στους κλήρους της περιοχής αυτής, «μια και μιλούμε για κυρίως εποικιστικά προσφυγικά αγροκτήματα, τα οποία δόθηκαν στον κόσμο με διανομές του 1928 και μεταγενέστερα προς αποκατάσταση των προσφύγων, οπότε τώρα με τον αναδασμό βγαίνουν καινούργιοι τίτλοι οι οποίοι λύνουν όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα που είχαμε τα οποία οδηγούσαν και σε εγκατάλειψη της εκμετάλλευσης αλλά και πολλές φορές στη μεταπώλησή της γιατί δε μπορούσαν οι συγγενείς και οι κληρονόμοι μεταξύ τους να τα βρουν».  
Η συγκεκριμένη προγραμματική είναι ενός έτους και θα ακολουθήσουν κι άλλες εργασίες. Σε μια τριετία το έργο θα είναι παραδοτέο και θα σηματοδοτήσει την έναρξη και την επέκταση των αναδασμών στην υπόλοιπη περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης.
Έπεται η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των εργασιών. «Θα βγούμε στην ύπαιθρο και θα έχουμε επαφές με τον κόσμο. Σημαντική παράμετρος είναι η κοινή γνώμη, οι τοπικές κοινωνίες είναι μαζί μας, δηλώσαν ενυπόγραφα προς την υπηρεσία τη βούλησή τους. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά καθώς όταν έχεις τον κόσμο μαζί σου, τα πράγματα προχωρούν πιο γοργά» σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης τονίζοντας παράλληλα πως γύρω από έναν αναδασμό κινούνται πολλά επαγγέλματα, «μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στην τόνωση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου