Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ημερίδα: «Η επανάσταση των ενεργών μικροοργανισμών στη γεωργία και όχι μόνο…»

    Οι ενεργοί μικροοργανισμοί ήταν το θέμα της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στο κέντρο «Δήμητρα», με πρωτοβουλία του κέντρου και της ομάδας εθελοντών Κομοτηνής «Βελανιδιά». Το θέμα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αγρότες και όχι μόνο και προσέλκυσε πολύ κόσμο. Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για την καινοτόμο τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών, που ήδη εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, καθώς και για τις δυνατότητες εφαρμογής της, κατά βάση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.   
   Οι ενεργοί μικροοργανισμοί είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση από όπου απομονώθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και μελετήθηκαν. Πρόκειται για ένα απόλυτα οικολογικό προϊόν, που βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς, όπως στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στη βιομηχανία, στη διαχείριση νερών, λυμάτων και σκουπιδιών, στην υγεία, στο νοικοκυριό, στην προστασία περιβάλλοντος, κ.λπ. Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Γεωπονικής του Α.Π.Θ, κ. Γιώργος Δαουτόπουλος, ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κεντρική αντιπρόσωπος των ενεργών μικροοργανισμών στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου και μίλησαν για ένα επαναστατικό προϊόν, για το οποίο πρέπει το ευρύ κοινό να ενημερωθεί εκτενώς.
     Στα πολλαπλά οφέλη της εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών στον τομέα της γεωργίας εστίασε κατά την ομιλία του ο κ. Δαουτόπουλος, κάτι που αποτελεί και αντικείμενο του βιβλίου, που συνέγραψε ο ίδιος. Μπορεί οι ενεργοί μικροοργανισμοί να ανακαλύφθηκαν από τον Ιάπωνα καθηγητή Φυτοκομίας Τερούο Χίγκα το 1982, αλλά στην Ελλάδα έφτασαν μόλις το 2004. Έκτοτε η χρήση τους διαδίδεται σιγά-σιγά και από στόμα σε στόμα, αφού όπως τόνισε ο κ. Δαουτόπουλος, «όσοι τους γνωρίζουν συνεχίζουν να τους εφαρμόζουν και από αυτούς σιγά-σιγά μεταφέρεται η γνώση τους σε γείτονες, σε φίλους, σε συγγενείς». Πρόκειται για μια ομάδα από 82 μικροοργανισμούς, οι οποίοι ανήκουν σε τρεις κατηγορίες, και έχουν επιλεγεί με τέτοιο σκοπό, ώστε ο ένας να βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού των άλλων και όλοι μαζί να βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους. «Στα εδάφη στα οποία εφαρμόζονται από τους γεωργούς», δήλωσε ο κ. Δαουτόπουλος, «αυξάνουν τη γονιμότητα και κατά συνέπεια αυξάνουν την παραγωγή, χωρίς να υποβαθμίζουν την ποιότητα. Αντίθετα, την βελτιώνουν σε εκπληκτικό βαθμό. Θα έλεγα ότι η βιολογική γεωργία, με τους ενεργούς μικροοργανισμούς, με τις μυκόριζες και με το ζεόλιθο, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποσοτική βελτίωση της παραγωγής, η οποία θα υπερβαίνει τη συμβατική γεωργία. Αυτό που λέμε ότι η βιολογική γεωργία αποδίδει λιγότερο και άρα έχει μεγαλύτερο κόστος, σε λίγο θα γίνει μύθος. Παράλληλα θα έχουμε εξαιρετική βελτίωση της ποιότητας, καλύτερη από τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα καλλιεργούσαν οι παππούδες μας. Είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια των βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι μέχρι τώρα περπατούσαν ξυπόλυτοι στα αγκάθια». «Τώρα έχουν ένα οπλοστάσιο», σημείωσε.
     Παράλληλα, ο κ. Δαουτόπουλος δεν παρέλειψε να προτρέψει τους νέους συναδέλφους του να ασχοληθούν με το αντικείμενο της μικροβιολογίας εδάφους, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο των μικροοργανισμών για τη γονιμότητα και την καρποφορία. «Αν σήμερα ήμουν ένας νεαρός γεωπόνος, που μόλις αποφοίτησα και αναζητούσα μια ειδίκευση από τα αντικείμενα που έχει η Γεωπονία», διευκρίνισε, «θα ασχολούμουν με τη μικροβιολογία εδάφους. Τελικά το μεγάλο παιχνίδι στη γεωργική παραγωγή, το παίζουν οι μικροοργανισμοί. Αν αυτούς τους χειριστούμε με κατάλληλο τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος».
       Στα ευεργετικά αποτελέσματα, που επιφέρουν σε διάφορους τομείς οι ενεργοί μικροοργανισμοί, αναφέρθηκε η κ. Ζαφειροπούλου, που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα από το 2004, αναλαμβάνοντας τη διακίνηση του προϊόντος και επιχειρώντας να ενημερώσει για αυτό τους συμπατριώτες της. Μιλώντας για το προϊόν υπογράμμισε ότι «ότι υπόσχεται το τηρεί», αναφορικά με τα αποτελέσματα του στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και στον τομέα της υγείας, δεδομένου ότι είναι ένα προϊόν που δημιουργεί αντιοξείδωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Δήλωσε επίσης ότι οι ενεργοί μικροοργανισμοί βρίσκουν χρήση και στα νοικοκυριά, με πολλά από αυτά να έχουν αντικαταστήσει τα χημικά απορρυπαντικά για τον καθαρισμό, μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια σε σχολεία και σε άλλους δημόσιους χώρους σε χώρες του εξωτερικού.
Στον τομέα της υγείας έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται στη χώρα μας είναι συνεχώς αυξανόμενο σύμφωνα με την ίδια, αν και εντοπίζεται σε αρκετές περιπτώσεις επιφυλακτικότητα. Δήλωσε πάντως ευτυχής για το γεγονός ότι κυκλοφορούν ήδη βιβλία, που αναφέρονται στα οφέλη των μικροοργανισμών, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην διάδοσή τους και στην ευρύτερη ενημέρωση του κοινού. Τα βιβλία αυτά είναι το «Μια επανάσταση, που θα σώσει τη γη», του ίδιου του καθηγητή Τερούο Χίγκα, που έκανε την ανακάλυψη, το «ΕΜ, πώς ενεργούν στη φύση» ενός Γερμανού Γεωπόνου και το «Εφαρμογές των ΕΜ στη γεωργία» του κ. Γιώργου Δαουτόπουλου.
      50 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς συμπλήρωσε φέτος το κέντρο «Δήμητρα», αρχικά ως ΚΕΓΕ, και μετέπειτα ως κέντρο «Δήμητρα», όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του κέντρου στην Κομοτηνή, κ. Κώστας Μπούντας, «με τη δράση μας έχουμε προσπαθήσει όχι μόνο να ανταποκριθούμε στα καλέσματα του υπουργείου για κατάρτιση των νέων αγροτών, αλλά έχουμε διευρύνει τις δραστηριότητές μας για να είμαστε χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα. Νομίζω ότι κάτι έχουμε πετύχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου