Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εκπαιδευτικό σεμινάριο:«Εκπαίδευση για την προστασία των ζώων κατά την σφαγή ή την θανάτωσή τους»

   Σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση στα σφαγεία για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή θανάτωσή τους» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου  και την Παρασκευή στο Πολυκέντρο Κομοτηνής από την «Γευσιγνωσία Α.Ε.» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το σεμινάριο αυτό είναι μέρος μιας σειράς ημερίδων και δράσεων οι οποίες έχουν σκοπό την επιμόρφωση των εκδοροσφαγέων ενώ θα προγραμματιστεί αργότερα μια ημερίδα πρακτική είτε κατά σφαγείο είτε κατά περιφερειακή ενότητα.

    Στόχος του σεμιναρίου είναι να φρεσκάρει τις γνώσεις των εκδοροσφαγέων και να διασφαλίσει την πιστή εφαρμογή του νόμου σε όλα τα στάδια διαδικασίας σφαγής του ζώου.Σε αυτά τα πλαίσια αναλύθηκαν τόσο οι επιτρεπόμενες μέθοδοι ακινητοποίησης και αναισθητοποίησης των ζώων αλλά και η ευαισθησία στους χειρισμούς προ σφαγής.
   Την εισήγηση στο σεμινάριο έκανε ο κ. Σταμάτης Μαλαματίνης, διευθυντής της σχολής επαγγελμάτων κρέατος της Δράμας, η οποία έχει ζώνη ευθύνης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μιλώντας για το σεμινάριο αυτό ο κ. Μαλαματίνης υπογράμμισε ότι «γενικά η εκπαίδευση, και ειδικότερα αυτή των εκδοροσφαγέων, δεν σταματά με τη λήψη κάποιου πτυχίου, θέλει συνέχεια. Σε αυτά τα πλαίσια γίνονται αυτές οι επιμορφωτικές ημερίδες, πάνω σε θέματα νομοθεσίας, αντίληψης των ζώων, συμπεριφοράς στα ζώα τρόποι σφαγής και αντιμετώπισης προβλημάτων κατά την αναισθησία, πράγματα τα οποία αφενός μεν βοηθούν την ατομική προστασία των ατόμων που εργάζονται, αφετέρου την παραγωγή καλής ποιότητας κρέατος για το καταναλωτικό κοινό. Η συνεχής επιμόρφωση και η γνώση των συμμετεχόντων διασφαλίζει ότι το κρέας που θα φτάσει στο καταναλωτικό κοινό είναι κατάλληλο και ασφαλές».
   Τα σεμινάρια αυτά είναι μέρος της προσπάθειας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε να ανέβει το επίπεδο των σφαγείων στην περιφέρεια, με στόχο ένα ποιο ποιοτικό κρέας για τον καταναλωτή. Για αυτό άλλωστε, τονίζει ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούν σεμινάρια όχι μόνο για τους εκδοροσφαγείς αλλά και άλλα συναφή επαγγέλματα, όπως μεταφορείς, αλλά και κρεοπώλες, εντάσσοντας όλους στη διαδικασία της συνεχούς επιμόρφωσης.
      Ο κ. Σαχπατζίδης σημείωσε ότι «Δεν είμαστε της αντίληψης ότι οι άνθρωποι αυτοί πήραν μια βεβαίωση, μια πιστοποίηση και τελείωσαν, αλλά απαιτείται να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, να τους δίνουμε τα καινούρια στοιχεία που μπαίνουν από την καινούρια κοινοτική και εθνική νομοθεσία, και έτσι θα κάνουμε μια διαρκή προσπάθεια για να τους εκπαιδεύουμε. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ λειτουργούν συνολικά 12 σφαγεία με τα περισσότερα να είναι ιδιωτικά, και τα δημοτικά της Κομοτηνής και των Σαπών να αποτελούν εξαίρεση».
     Αναφορικά με τους κανόνες υγιεινής ο κ. Σαχπατζίδης τόνισε ότι «οι κανόνες υγιεινής τηρούνται στα σφαγεία της περιφέρειας, με τη μεγάλη πλειονότητα των σφαγείων να είναι από τα καλά της χώρας.
Βέβαια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, οι οποίες κινούνται στα όρια μεταξύ πλήρωσης και μη των προϋποθέσεων, για τις οποίες η υπηρεσία έχει εκπονήσει ειδικές εκθέσεις για τις απαραίτητες εργασίες σε αυτά. Αν αυτές γίνουν καλώς τότε θα συνεχίζουν να λειτουργούν, αν δεν γίνουν οι βελτιωτικές εργασίες θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα σφαγεία».
   Την χρησιμότητα των ενημερώσεων αυτών εξήρε ο κ. Δημήτριος Μαλούσης, από το σωματείο Άρτεμις το οποίο έχει 80 μέλη στη Ροδόπη, ό οποίος δήλωσε ότι  «η δουλειά στα σφαγεία αυτή την περίοδο είναι πεσμένη, τόσο λόγω της εποχής όσο και λόγω της κρίσης. Το Πάσχα και τα Χριστούγεννα είναι οι εποχές με την μεγαλύτερη κίνηση στα σφαγεία, αλλά γενικότερα η δουλειά είναι πεσμένη στα σφαγεία της Ροδόπης μιας και η μαζική πώληση ζωντανών εριφίων προς την Τουρκία, μεταξύ άλλων λόγων, έχει μειώσει κατά πολύ τους τοπικούς πληθυσμούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου