Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ξόρκισαν το κακό οι μωμόγεροι που αναβίωσαν

   Πιστοί στην παράδοση, οι Πόντιοι αναβίωσαν για ακόμη μία χρονιά το έθιμο των μωμόγερων, την Παρασκευή. Το δρώμενο εκτυλίχθηκε στους δρόμους της Κομοτηνής και η πρωτοβουλία ανήκει εδώ και χρόνια στον σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου η Κερασούντα και το Γαρς. Οι μωμόγεροι άρχισαν από το δημαρχείο όπου ανέβηκαν και συνάντησαν τον δήμαρχο και έπειτα η πομπή ξεχύθηκε στους δρόμους της Κομοτηνής.
   Μιλώντας για την αναβίωση του εθίμου αυτού και τι θα ακολουθούσε μετά το δημαρχείο η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου η Κερασούντα και το Γαρς Χρύσα Μαυρίδου δήλωσε ότι «θα γυρίσουμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξουμε στην πλατεία. Στόχος μας είναι να διασκεδάσουμε και να ταρακουνήσουμε τον κόσμο, να διώξουμε τα κακά πνεύματα με τα κουδούνια μας και να τρομάξουμε οτιδήποτε κακό, πάει να χαλάσει την ζωή και την ηρεμία μας».
      Αναφορικά με  το έθιμο αυτή η κα. Μαυρίδου επισήμανε ότι «οι μωμόγεροι είναι ένα λαϊκό παραδοσιακό θεατρικό δρώμενο, μέσα από το οποίο καυτηρίαζαν τα κακός κείμενα. Εξου και ο μώμος. Ο στόχος ήταν να αναγεννηθεί η φύση, να αλλάξει ο χειμώνας, να έρθει η άνοιξη, να εξευμενίσουμε την φύση. Γι’ αυτό και όλοι οι ρόλοι ακόμη και οι γυναικείοι υποδύονται από άντρες, θα δείτε τον κυκλικό χορό, τις προβιές και αυτά που κρεμούν στον λαιμό τους οι μωμόγεροι, η νύφη και οι υπόλοιποι. Μετέπειτα οι μωμόγεροι απέκτησαν καθαρά θεατρική μορφή, όμως και πάλι δεν ξέφυγαν από τον στόχο τους να καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα». 
      Ερωτηθείς η κα. Μαυρίδου αν σήμερα επιτελεί τον στόχο του το έθιμο αυτό τόνισε ότι   «Σήμερα το ίδιο θα κάνουμε,  μετά το 1999 που το αναβιώσαμε μετά από σαράντα χρόνια, το έθιμο εντάχθηκε στην καθημερινότητα μας και στο δωδεκαήμερο όπως το αρμόζει και συνεχίζει και επιτελεί τον ρόλο του και τον στόχο του να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα που στην εποχή μας είναι πολλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου