Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ευρωπαϊκή κάρτα νέων στην Κομοτηνή – ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς στην ημερίδα που διοργάνωσε η Νέα Γενιά

      Για την ευρωπαϊκή κάρτα ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς και παράγοντες της Κομοτηνής στην ειδική ημερίδα που διοργάνωσε το κέντρο ευρωπαϊκής πληροφόρησης σε συνεργασία με τον δήμο Κομοτηνής και το επαγγελματικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο Ροδόπης. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, παρέχει εκπτώσεις σε άτομα ηλικίας από 13 έως 30 ετών, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις σε 37 χώρες της Ευρώπης. Η κάρτα νέων έχει ήδη γίνει ανάρπαστη για περισσότερους από 20.000 νέους στη χώρα μας, ενώ περίπου 4.000.000 τη χρησιμοποιούν ανά την Ευρώπη. Εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση της Κάρτας Νέων (European Youth Card Association, EYCA), με σκοπό την προώθηση ενός εργαλείου επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα. Όσοι ενδιαφερόμενοι ανήκουν στις προαναφερθείσες ηλικίες, έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την εν λόγω κάρτα, που ισχύει για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσής της, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι ο κάτοχός της να κλείσει τα 30. Οι εκπτώσεις, που παρέχονται περιλαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συμπεριλαμβάνει κατηγορίες του πολιτισμού, σε ότι έχει να κάνει με κινηματογράφους, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ., τα καταστήματα με προϊόντα μόδας, οπτικά, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα, είδη σπιτιού/δώρων κ.λπ., τη διασκέδαση και το φαγητό, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, club, την εκπαίδευση, όπως φροντιστήρια, σεμινάρια κ.α., αλλά και τον τουρισμό, όπου δυνατότητες έκπτωσης μπορούν να παρέχονται σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
   Η υπεύθυνη του ευρωπαϊκού κέντρου πληροφόρησης Κομοτηνής κα. Λουϊζα Σαλτσίδου, μιλώντας για την ημερίδα δήλωσε ότι «αυτή η δράση αφορά αποκλειστικά τους παραγωγικούς φορείς και τους επαγγελματίες, για να ενημερωθούν και όσοι το επιθυμούν να μπουν σε αυτούς τους εκπτωτικούς κατάλογους και να ανταποκριθούν αναλόγως στους νέους οι οποίοι είναι κάτοχοι της ευρωπαϊκής κάρτας. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν έχει ξαναγίνει, γιατί μέναμε συνέχεια μόνο στην ενημέρωση, αλλά τώρα ενημερώνονται οι παραγωγικοί φορείς ώστε εάν ενδιαφερθούνε να μπούνε σε αυτήν τη διαδικασία σε μία δύσκολα οικονομικά εποχή, θεωρούμε ότι είναι καλό και για τους επαγγελματίες, όπου θα έχουν και αυτοί αρκετά σημαντικά οφέλη και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία να προκύψουνε κάποιες επιχειρήσεις που θα μπούνε μέσα σε αυτόν τον εκπτωτικό κατάλογο ώστε και στην Κομοτηνή να υπάρχουνε επιχειρήσεις που θα δίνουνε προϊόντα με κάποια έκπτωση στους νέους από 13 έως 30 ετών, που θα είναι κάτοχοι αυτής της κάρτας».
    Ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης μίλησε για την πρωτοβουλία ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων και υπογράμμισε ότι «πριν από λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς για μια σειρά από ζητήματα με πρωτοβουλία του υφυπουργού Γιώργου Πεταλωτή και μεταξύ αυτών των ζητημάτων ήταν και το θέμα της ευρωπαϊκής κάρτας νέων. Ταυτόχρονα και η κ. Σαλτσίδου και εγώ που ήμασταν παρόν σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία της ευρωπαϊκής κάρτας νέων και για τον μεγάλο αριθμό νέων που έχει η πόλη μας, αλλά κυρίως και για τους επαγγελματίες της πόλης που συναλλάσσονται με τη νεολαία και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν ελκυστικότεροι απέναντι στον ανταγωνισμό που έχει να κάνει ειδικά με τις πόλεις καταγωγής σε ότι αφορά τους φοιτητές και οποιεσδήποτε άλλες περιοχές με τη δυνατότητα που δίνει η κάρτα νέων με την εκπτωτική της διάσταση έτσι ώστε να γίνει ελκυστικότερη η αγορά της πόλης. Ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε που η ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο τιμών για ομοειδή προϊόντα και επιχειρήσεις ενισχύεται με τη μείωση της τιμής, με τις εκπτώσεις τις οποίες δίνουνε για αυτές τις προσπάθειες. Παρακαλέσαμε και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μία πολύ καλή ενημέρωση από την αρμόδια της γεν γραμματείας και βλέπω από όσους προσκαλέσαμε μπορεί να μην έχουν έρθει όλοι, αλλά αυτοί που έχουν έρθει είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και ουσιαστικά αυτοί που έχουν έρθει εκπροσωπούν περίπου το 90% της αγοράς της πόλης. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μία πολύ καλή ενημέρωση και μένει πλέον στους επαγγελματίες και στους επιχειρηματίες της πόλης μας να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα. Ο Δήμος Κομοτηνής σε αυτές τις δύσκολες εποχές θα πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα του «να φτιάχνουμε τις λακκούβες στους δρόμους» και «να πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις», χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω όλες αυτές τις υποχρεώσεις του Δήμου, αλλά να δει με ποιους τρόπους μπορεί να αξιοποιήσει τα σχετικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας και η νεολαία μας είναι ένα πλεονέκτημα. Με αυτό το τρόπο εκτιμώ εάν το αξιοποιήσουνε και οι επαγγελματίες της πόλης και προσδοκώ ότι θα το αξιοποιήσουνε θα είναι μία σημαντική βοήθεια για την αγορά της πόλης μας».  
    Η Γεν Γραμματέας της Νέας Γενιάς και υπεύθυνη του προγράμματος της ευρωπαϊκής κάρτας νέων κα. Μαρκέλλα Πελοπονησίου επισήμανε ότι  «η ευρωπαϊκή κάρτα νέων είναι μία εκπτωτική κάρτα που απευθύνεται σε άτομα από 13 έως 30 ετών. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της κάρτας είναι ότι είναι ευρωπαϊκή, δηλαδή η ισχύ της δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, άρα στην ερώτησή μας πόσοι είναι οι κάτοχοι της κάρτας ξεπερνούν τις 20.000 σε εθνικό επίπεδο και τα 4.000.000 νέων σε όλη την Ευρώπη. Άρα λοιπόν ένας κάτοχος αυτής της κάρτας φεύγοντας από την Ελλάδα ή που έρχεται στην Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των προνομίων που έχει η ευρωπαϊκή κάρτα νέων. Όλοι οι νέοι ενημερώνονται διαδικτυακά, μέσα σε αυτόν τον κατάλογο μπαίνουνε οι επιχειρήσεις με το λογότυπό τους και αυτόματα μπαίνει και το διακριτικό σήμα στην είσοδο της επιχείρησης για να μπορούνε να γνωρίζουνε όλοι οι κάτοχοι σε ποια μαγαζιά ισχύει η κάρτα του πολίτη. Η κάρτα είναι μόνο εκπτωτική και όχι χρεωστική και απλά προσφέρει κάποια προνόμια. Οι βασικές κατηγορίες είναι η εκπαίδευση, η μόρφωση, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία, ιατρικές υπηρεσίες, αγορές και θεωρούμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε και στην πόλη της Κομοτηνής για να ενημερώσουμε τους νέους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Δήμο Κομοτηνής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης και ευχόμαστε να έρθουν να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις και να αγκαλιάσουνε τους νέους. Σε εθνικό επίπεδο και λόγω της οικονομικής κατάστασης συμμετέχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και μάλιστα αρχές Μαΐου κάναμε μία εκδήλωση και μοιράσαμε 10.000 δωρεάν κάρτες σε νέους και μπήκαν πάνω από 1000 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα από όλη την Ελλάδα».  
     Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου κ. Αντώνης Φραντζής υπογράμμισε ότι «σίγουρα σε μία πόλη όπως η Κομοτηνή, η ευρωπαϊκή κάρτα νέων ανοίγει τις πόρτες στους νέους και ειδικά για τους φοιτητές που τους είναι άγνωστη η πόλη, θα ξέρουν ότι θα έχουν κάποιους γνωστούς που από την αρχή θα μπορούν να απευθυνθούν στα μαγαζιά με το διακριτικό σήμα της ευρωπαϊκής κάρτας όπου σίγουρα θα έχουνε μία έκπτωση και μία πιο εύκολη πρόσβαση εκεί που θα πάνε, άρα σίγουρα θα προωθηθούνε και οι επιχειρήσεις και αυτό φυσικά μας ενδιαφέρει. Η κατάσταση στην αγορά της Κομοτηνής είναι δύσκολη, παρόλο αυτά κρατιέται σε καλύτερα επίπεδα από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το θέμα των εκπτώσεων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, έχουμε πολλά δεκαήμερα προσφορών, οι εκπτώσεις είναι να ξεκινήσουν 15 Ιουλίου, όμως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία συνάντηση οι εμπορικοί σύλλογοι μαζί με τις Ομοσπονδίες να τις ξεκινήσουμε πιο σύντομα γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Παρόλο αυτά η αγορά της πόλης είναι σε καλύτερα επίπεδα από άλλες πόλεις, οι επαγγελματίες μας είναι πιο σταθεροί και πιο σωστοί. Για το θέμα των ενοικίων, ενώ βλέπω ότι έχει κάποια αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες δεν έχει αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες προσπαθούνε να τους γίνει μείωση ενοικίου 10% και να σταματήσουνε την αύξηση που τους γίνεται κάθε χρόνο, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι 20%, είναι λογικό και τίμιο για όλους και βέβαια πρέπει να πούμε ότι για να πάρεις μείωση 20% θα πρέπει να πληρώνεις και το ενοίκιό σου, αν δεν είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, όχι μόνο μείωση δεν θα πάρεις, αλλά μπορεί και να σε διώξουνε από εκεί που νοικιάζεις. Εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε την αγορά βασικά, να μειωθούνε μεν τα ενοίκια, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να τα πληρώνουν. Τα πράγματα είναι πολύ, υπάρχει πτώση τζίρου, έχουμε μειώσει τα πάντα, ακόμη και τα φώτα, το προσωπικό και άλλα πολλά, το μόνο έξοδο που μπορεί να μειωθεί είναι το ενοίκιο, που συνήθως είθισται να είναι το 7% του τζίρου, όταν πέφτει ο τζίρος αυτός, αναλογικά πέφτει και αυτό το κομμάτι. Αυτό σημαίνει ότι και πολλά καταστήματα μένουν ανοίκιαστα, αλλά και πολλοί επαγγελματίες έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο περίπου ένα εξάμηνο και άλλοι περίπου ένα χρόνο και υπάρχουν πολλά τέτοια μαγαζιά στην Κομοτηνή και υπάρχουν και επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι οποίοι είναι έκπτωτοι, δεν έχουνε συντάξεις, δεν έχουν ιατρική κάλυψη. Πιστεύουμε ότι αν πάμε καλά εμείς οι επαγγελματίες θα πάει καλά και η χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου