Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Επί τάπητος η λειτουργιά και ο έλεγχος των πρατηρίων υγρών καυσίμων

    Με την παρουσία στελεχών του υπουργείου οικονομίας χαρακτηρίστηκε η ενημερωτική ημερίδα για τη λειτουργία και τον έλεγχο των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με βασικό γνώμονα την προστασία των καταναλωτών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην νομαρχίας, μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.    Προσκεκλημένοι στην ημερίδα ήταν εκπρόσωποι από όλη την περιφέρεια, τόσο από τη μεριά των πρατηριούχων, όσο και από τη μεριά των καταναλωτών, ενώ για την ενημέρωσή τους παραβρέθηκαν δυο στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η κ. Ευσταθία Κρεμμύδα – Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Β’ Διεύθυνσης Μετρολογίας, και ο κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, ελεγκτής πρατηρίων υγρών καυσίμων.


   O πρόεδρος πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ροδόπης κ. Δημήτρης Εμμανουήλ τόνισε ότι  «οι κοινωνίες μας είναι κλειστές, δεν έχουνε παρατηρηθεί και αν έχουνε παρατηρηθεί σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό που και εμείς οι ίδιοι θέλουμε να το αποβάλλουμε είτε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, μια προσπάθεια που γίνεται και απόψε με τη συνάντηση που έχουμε και οτιδήποτε άλλο που θελήσουν οι αρχές θα μας βρουν σύμμαχους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και ν επιβιώσουμε στα χρόνια της κρίσης που ζούμε. Αυξήσεις των τιμών έχει επηρεάσει πολύ τις πωλήσεις, πολλοί έχουν στραφεί και σε άλλες πηγές όπως η υγραεροκίνηση που είναι μια εναλλακτική οικονομική κρίση. Σαν αποτέλεσμα όμως η κρίση, υψηλής ή φτηνής υγραεροκίνησης, να έχουν μειώσει το ποσοστό μας και φτάνουμε στο σημείο να κλείνουνε βενζινάδικα και στη Ροδόπη. Σε ότι αφορά το υγραέριο για το αν θα ανέβει η τιμή του, νομίζω ότι υπάρχει μία σύμβαση μέχρι το 2017, αλλά δεν ξέρω κατά το πόσο ισχύει, αλλά από πληροφορίες συναδέλφων που προμηθεύουν υγραέριο σε αυτοκίνητα έχει μπει ένα τρίλεπτο σαν φόρος ειδικής κατανάλωσης. Σε ότι αφορά την εκμετάλλευση πετρελαίου θέρμανσης αντί κίνησης η πολιτεία έχει θεσπίσει το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ με το οποίο μπορούμε να ελεγχθούμε οποιαδήποτε στιγμή. Είμαστε υπέρ αυτού του συστήματος, δηλαδή να είμαστε ελεγμένοι για το τί πουλάμε και τί κάνουμε, να βοηθήσουμε και τα αρμόδια όργανα για τον οποιοδήποτε έλεγχο. Σίγουρα γίνεται, δεν μπορώ να προσδιορίσω αν γίνεται σε μεγάλο βαθμό ή όχι, γιατί και εμάς μας θεωρούνε συνένοχους σε αυτό το πράγμα, δεν είμαστε συνένοχοι γιατί στο πρακτικό μέρος αν κάποιος πελάτης μας πει να βάλουμε κάποια λίτρα σε κάποια δεξαμενή, κάποια λίτρα μετά από 15 μέρες σε έναν άλλο συνάδελφο και κάποια λίτρα σε έναν τρίτο συνάδελφο αμέσως αυτός που έχει κάνει την παρανομία έχει πάρει μία μεγάλη ποσότητα την οποία έχει διασπάσει σε 3-4 η οποία δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί, οπότε το μπαλάκι μεταφέρεται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να το βρούνε και να το μηδενίσουνε».  
    Από το τμήμα προστασίας καταναλωτή δήλωσαν ότι «σε μία εποχή όπου τα καύσιμα ακριβαίνουν και τα εισοδήματα μικραίνουν, σε μια εποχή όπου αυτός ο συνδυασμός γίνεται πολύ δύσκολος για τους πολίτες, υπάρχει μία πολύ μεγάλη ευθύνη σε εμάς προς τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες, να έχουμε την ευθύνη για τον έλεγχο και τη διασφάλιση για την αγορά και την προστασία του καταναλωτή. Με αφορμή λοιπόν αυτό και με πρωτοβουλία της υπηρεσίας μας φιλοξενούμε στελέχη του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης προκειμένου και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό και να το ενημερώσουνε για τα θέματα των ελέγχων και των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, για να ενημερώσουν τους πρατηριούχους για τις υποχρεώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους, αλλά και για να ενημερώσουνε το καταναλωτικό κοινό, τον πολίτη, για το πως μπορεί να προστατευτεί απέναντι σε φαινόμενα ασυδοσίας και αφιλοκέρδειας. Πιστεύουμε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται μία καλή δουλειά, γίνεται μία εκπαίδευση, ενημέρωση, με μία πρωτοβουλία των στελεχών μας ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Πιστεύω ότι ατό θα βοηθήσει και στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή διαπιστώσεις πρέπει και τα στελέχη μας που είναι υπεύθυνα για τους ελέγχους να μπορέσουνε να είναι αποτελεσματικοί, δηλαδή να μπορέσουνε να μάθουνε πως θα είναι καλύτεροι στον έλεγχο».
 Η χημικός που εργάζεται στη διεύθυνση μετρολογίας του υπουργείου οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας κα. Έφη Χριστοπούλου υποστήριξε ότι «επειδή τα υγρά καύσιμα είναι ένα προϊόν το οποίο είναι απαραίτητο για κάθε οικονομική δραστηριότητα, απαραίτητο είναι να υπάρχουν διατάξεις που να αριθμήσουν όλο το πλαίσιο της αγοράς ώστε να μπορεί να προστατεύεται ο καταναλωτής και να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός. Συνεπώς όλες αυτές οι διατάξεις, ο σκοπός τους είναι να προστατεύσουν τον καταναλωτή και όπως ξέρετε τα υγρά καύσιμα είναι προϊόντα με υψηλές τιμές, επομένως θα πρέπει να λάβουμε αρκετά αυστηρά μέτρα. Οι διατάξεις αναφέρονται πάνω σε διάφορα σημεία ελέγχων των πρατηρίων, αναφέρονται σε στοιχεία που πρέπει να έχει ο πρατηριούχος ώστε να μπορεί να αποδείξει κάποια πράγματα, ότι έχει εύρυθμη λειτουργία το πρατήριό του και επίσης τα κυριότερα σημεία επειδή εμείς οι έλεγχοι που κάνουμε είναι μετρολογικού χαρακτήρα, είναι πάνω στις αντλίες του πρατηρίου, αυτό είναι και το κυριότερο σημείο των ελέγχων από εμάς σαν υπηρεσία».
 Ο υπάλληλος πετραιολογίας του υπουργείου οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης,  υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνουμε περισσότερο σαν διεύθυνση πετραιολογίας είναι να ελέγχουμε διάφορους μηχανισμούς που υπάρχουνε για την καταβολίευση των αντλιών. Ήρθαμε στην περιοχή της Ροδόπης να βοηθήσουμε και την Περιφέρεια να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αισχροκέρδειας και είναι κάτι καινούργιο για εμάς ότι και αν βρίσκουμε, αλλά στην περιοχή της Ροδόπης δεν έχουμε βρει τέτοια περιστατικά. Σε ότι αφορά το προσωπικό, για την ώρα επαρκεί για να κάνει αυτή τη δουλειά και στην πορεία θα δούμε αν θα χρειαστούμε και άλλους».
 Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ανάπτυξης περιφερειακής ενότητας Ροδόπης κ. Παντελής Δελίδης, τόνισε ότι «ως Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ειδικότερα ως περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία και διοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση με θέμα «λειτουργία και έλεγχος πρατηρίων υγρών καυσίμων και προστασία καταναλωτών». Για το θέμα της λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων και της ομαλής λειτουργίας και της αγοράς στον τομέα αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα που ενδιαφέρει και απασχολεί όλους. Έτσι προσκαλέσαμε και βρίσκονται εδώ δύο στελέχη του υπουργείου οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας να ενημερώσουν έγκυρα και αξιόπιστα τους πρατηριούχους σχετικά με τους ελέγχους πρατηρίων υγρών καυσίμων».
   Δίνοντας στοιχεία για την περιφέρεια μας ανακοίνωσε ότι «στην περιφέρεια λειτουργούν περίπου 500 με 510 πρατήρια υγρών καυσίμων, αρκετά περισσότερα από ότι ορίζει η ΕΕ, ανά 1200 κατοίκους αντιστοιχεί και ένα πρατήριο, όταν η ΕΕ ορίζει ένα πρατήριο ανά 3800 ανά περιοχή. Αρμόδιοι για τους ελέγχους είναι τα τμήματα εμπορίου και τουρισμού, σε μία σειρά ελέγχων όπως το παρατηρητήριο υγρών καυσίμων, έλεγχοι αντλιών και άλλα διάφορα. Στη Ροδόπη μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβολές προστίμων για σοβαρές παραβάσεις όπως στη λιτρομέτρηση, στην ανάρτηση τιμών και στη χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης αντί κίνησης, όπου τα πρόστιμα αγγίζουν και τα 15000 ευρώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου