Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Τον ρόλο του κυνηγιού στην οικοτουριστική ανάπτυξη εξήραν στην κοπή της Βασιλόπιτας του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής

    Τη Βασιλόπιτά του έκοψε το βράδυ του Σαββάτου  ο κυνηγετικός σύλλογος Κομοτηνής, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή κόσμου, όχι όμως των κυνηγών, κάτι που καυτηρίασε ο πρόεδρός τους Κυριάκος Ταξιλδάρης κατά την ομιλία του. Παρών στην εκδήλωση σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση.
     «Φέτος είχαμε μια μείωση των αδειών κατά 6%-7%, δηλαδή είμαστε 2.700 περίπου άτομα, κάτι που σημαίνει πως μετά το επαγγελματοβιοτεχνικό επιμελητήριο είμαστε ο μεγαλύτερος συλλογικός φορέας της περιοχής, σήμερα όμως εδώ ήρθαμε μόνο το 15%, κι αυτό συμβαίνει και στις συνελεύσεις μας και στις εκλογές», δήλωσε  χαρακτηριστικά, ο κ. Ταξιλδάρης που επισήμανε ότι  «Το κόστος της αποψινής μας παρουσίας είναι πολύ μικρότερο από το έξοδο μιας κυνηγετικής εξόρμησης. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις και να μην έχουμε συμμετοχή». Παράλληλα, διευκρίνισε πως τα ζητήματα που απασχολούν τους κυνηγούς είναι πολλά, αναφέροντας ότι «άλλαξε ο υπουργός αλλά οι συζητήσεις για το κυνήγι συνεχίζονται χωρίς τους κυνηγούς, όμως ούτε τα μέλη μας δεν διαμαρτύρονται παρ’ όλο που και τηλεόραση βλέπουν και περιοδικά διαβάζουν και ενημερώνονται και τα υπερκείμενα όργανά μας, η ομοσπονδία κι η συνομοσπονδία δεν ξέρω τι κάνουν».
   Όσον αφορά τον απολογισμό της κυνηγετικής περιόδου, την χαρακτήρισε «σχετικά καλή, παρά την ξηρασία 2-3 μηνών υπήρχαν πολλά αγριογούρουνα με κάπως μειωμένα τα θηράματα στο φτερωτό. Πάντως υπάρχει υπερπληθώρα υδρόβιων, οι λίμνες είναι γεμάτες με πουλιά, που όμως λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι εύκολο να θηρευτούν». Ακόμη ο σύλλογος πραγματοποίησε απελευθερώσεις αγριόχοιρων και φασιανών, ειδικά κολχικών, «κατορθώνοντας σε πέντε σημεία του νομού μας να έχουμε ελεύθερο φασιανό», όπως τόνισε ο κ. Ταξιλδάρης, σημειώνοντας πως «η περιοχή μας σε φασιανό και πεδινή πέρδικα είναι πρώτη στη χώρα». Ο κ. Ταξιλδάρης αναφέρθηκε και στους κυνηγούς άλλων περιοχών που επισκέπτονται την περιοχή κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες για αποδημητικά στην παραλιακή ζώνη από Μαρώνεια ως Φανάρι αλλά και τον χειμώνα περιορισμένα για υδρόβια και μπεκάτσα, κάνοντας λόγο για «σοβαρή τουριστική κίνηση».
     Σχετικά με τη συμβολή των κυνηγών στην προστασία του περιβάλλοντος, εστίασε στην  «πάρα πολύ καλή συνεργασία» με το δασαρχείο, την περιφέρεια και την πολιτική προστασία,  επισημαίνοντας ότι «Είμαστε από τις πιο δυναμικές μονάδες καταπολέμησης των πυρκαγιών, έχουμε δυο αυτοκίνητα, το ένα με πυροσβεστικό και περιπολούμε κάθε βράδυ κυρίως στην περιοχή του Ισμάρου. Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε το κάνουμε, έχουμε πολύ σημαντική προσφορά σε καθαρισμούς ακτών και ποταμιών, σε κλαδέματα και μπολιάσματα δέντρων κ.λπ. αλλά παρακαλώ τα μέλη μας για εντονότερη εθελοντική παρουσία». Ταυτόχρονα ο κ. Ταξιλδάρης ευχαρίστησε την 21η τεθωρακισμένη ταξιαρχία και τον σκοπευτικό σύλλογο «Ωρίωνα» για τη συνεργασία.
    Στόχος του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής είναι η αξιοποίηση του πυρήνα του στην Αίγειρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρό, δεν αποκλείεται να προσληφθεί και θηραματοπόνος «για να βγάλουμε ίσως δικό μας θήραμα». Ταυτόχρονα, ο σύλλογος κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πυρήνα της Χρυσούπολης που «εκτρέφει φασιανό και τα τελευταία δύο χρόνια έχει μείνει άπραγος».
    Μείζον θέμα που στιγματίζει και βυθίζει συχνά στο πένθος τις παρέες των κυνηγών, είναι οι θάνατοί τους από σκάγια συναδέλφων τους. «Εμείς γράφουμε πλέον μήνυση σε όποιον δεν φορά φωσφορούχο γιλέκο», ξεκαθάρισε ο κ. Ταξιλδάρης  και υποστήριξε ότι  «Κάποιοι κυνηγοί νομίζουν ότι θα τους δει θήραμα, ο λαγός και το αγριογούρουνο, αλλά αυτό είναι κουτό γιατί τα ζώα αυτά δεν ξεχωρίζουν χρώματα και μάλιστα με τον τρόπο που κινούνται».  
    Τέλος, και ενόψει των επικείμενων εκλογών, ο κ. Ταξιλδάρης στηλίτευσε τις τάσεις δημιουργίας «παρασυλλόγων» όπως τους χαρακτήρισε «Οι κυνηγετικοί σύλλογοι διέπονται από ένα ιδιαίτερο νομικά καθεστώς και τους δίνεται δυνατότητα για απελευθερώσεις θηραμάτων, για να έχουνε θηροφύλακες οι οποίοι έχουν κάποιες δικαιοδοσίες, πράγμα που δεν έχει κανένας από τους παρασυλλόγους οι οποίοι είναι πολιτιστικοί σύλλογοι που δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο από διενέξεις μεταξύ αυτών που ήθελαν να κάνουν διοίκηση, δηλαδή προσωπικά θέματα, εγωισμοί», τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας: «Καλούμε όποιον επιθυμεί να έρθει στο Δ.Σ. και να αγωνιστεί μαζί μας, είναι ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε 2-3 μήνες έχουμε εκλογές, και να μην παρατηρηθούν τέτοιες κινήσεις που είναι καταστροφικές. Υπάρχουν δύο σύλλογοι, ο δικός μας και των Σαπών, δύο θα παραμείνουν μείνουν. Κλείστε τα αυτιά σας σε τέτοια καλέσματα που μόνο κακό θα κάνουν στο παραδοσιακό κυνήγι».
    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας προγράμματος της ΝΔ, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης  ο οποίος στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι «Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και το Δ.Σ. για τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειες που έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα για να μας ευαισθητοποιήσουν και να μας κινητοποιήσουν ώστε να αναπτύξουμε ως τοπικοί φορείς τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κυνηγιού στην περιοχή μας. Ως εκπρόσωπος του νομού δηλώνω φίλος των κυνηγών, έχω εδραιώσει μια συνεργασία και αλληλοενημέρωση με τους συλλόγους σας, και έχω πει για τα σοβαρά θέματα που σας απασχολούν, οτι έχω τη διάθεση με τους συνεργάτες μου να αναδείξουμε σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο αυτά που είναι σωστά, γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι ο ρόλος του ευσυνείδητου κυνηγού συμβάλλει και στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, και όσοι καλλιεργούν το αντίθετο διαταράσσουν αυτή την ισορροπία. Να ξέρετε πως έχετε έναν φίλο ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινητοποιήσει τους συναδέλφους του όταν χρειαστεί να ακουστούνε ορισμένες αλήθειες που κάποιοι επιμελώς συγκαλύπτουν.
    Ο υφυπουργός δικαιοσύνης δεν  παραβρέθηκε στην εκδήλωση, έστειλε όμως χαιρετισμό στον οποίο ανέφερε ότι  «Σας εύχομαι ένα 2012 γεμάτο υγεία, προσωπική και οικογενειακή ηρεμία και με πολλές συλλογικές και ατομικές επιτυχίες. Η πρόσκλησή σας με τιμά ιδιαίτερα και λυπούμε που πολύ σοβαρές πολιτικές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραστώ στη σημερινή σας εκδήλωση την οποία χαιρετίζω θερμά και εύχομαι για την επιτυχία της. Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον τόπο και όλους τους Έλληνες, οι συλλογικές εκφράσεις δραστηριότητας, άσκησης και επαφής με τη φύση και προστασίας της όπως η δική σας, αποτελούν υγιείς δυνάμεις που δίνουν νόημα στις δυνατότητες τω πολιτών να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Η κοινωνική σας παρουσία και προσφορά μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την αντοχή των κοινωνικών δομών σε μια συγκυρία που είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ. Γνωρίζετε ότι με ειλικρίνεια εκφράζω διαρκώς τα συγχαρητήριά μου, την εμπιστοσύνη για το έργο σας, και θεωρώ πως σας αξίζει η αμέριστη συμπαράσταση όλων των παραγόντων του τόπου».
      Τον Δήμο Κομοτηναίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών κ. Γιώργος Μανανάς που υπογράμμισε ότι «Δεν είμαι κυνηγός αλλά είμαι φίλος των κυνηγών. Υπάρχει μια λάθος εντύπωση στην κοινωνία. Κάποιοι νομίζουν ότι είστε εχθροί της φύσης και των ζώων. Είστε όμως βοηθοί και του κράτους, όσο κι αν κάποιοι καρεκλοκένταυροι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Εμείς είμαστε αρωγοί σας για την ενημέρωση του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου