Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Προσπάθεια προσέγγισης των ρωμά από το τουρκικό προξενίο Κομοτηνής

   Με αφορμή την περίοδο νηστείας των μουσουλμάνων στον οικισμό του Αλάν κουγιού ή τέρμα Ανδριανουπόλεως διοργανώθηκε « ιφτάρ» που είναι μια τελετή ομαδικού φαγητού μετά το άκουσμα του κανονιού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς και ο ψευδομουφτής  Ιμπραήμ Σερίφ και από τα όσα δήλωσαν από το βήμα φαίνεται η προσπάθεια εκ τουρκισμού των ρωμά κατοίκων αλλά και το δέλεαρ του ψευδομουφτή που τόνισε ότι θα τους στηρίξει υλικά και ηθικά.   Ο οικισμός του Αλάνκουγιου στην Κομοτηνή είναι καθαρά οικισμός ρωμά και μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι βαφτισμένοι χριστιανοί, δυστυχώς όμως με την ανοχή του κράτους ο τούρκος πρόξενος προσπαθεί να δελεάσει τους ανθρώπους αυτούς και τους αποκαλεί και ομοεθνής του σε μια προσπάθεια εκτουρκισμού που ασκεί το Τουρκικό προξενίο σε πομάκους και ρωμά.
   Συμμετείχαν  περίπου 800 άτομα και παραβρέθηκαν ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, ο βοηθός μουφτή Φεχίμ Αχμέτ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, εκπρόσωπος του κόμματος DEB, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου και πολλοί ομογενείς. Την προσευχή μετά το ιφτάρ τέλεσε ο εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ.
   Τον λόγο πήρε πρώτος ο Χασάν Πατσαμάν που είπε «Αδερφοί μας του Αλάνκουγιού που για χρόνια ήσασταν παραγκωνισμένοι, με την συμμετοχή σας σε αυτή την ωραία εκδήλωση μας τιμήσατε και μας κάνατε υπερήφανους. Με βάση τη θρησκεία μας και το βιβλίο μας όλοι οι μουσουλμάνοι είναι αδέρφια. Τα τελευταία χρόνια οι αδερφοί μας του Αλάνκουγιού στράφηκαν περισσότερο στον Αλλάχ σε σχέση με παλιότερα. Κάνουν νηστεία, γιορτάζουν το ραμαζάνι, μαθαίνουν το Κοράνι και προσπαθούνε να εφαρμόσουν αυτά που λέει η θρησκεία μας».
   Ο τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς  κατά την ομιλία απευθυνόμενος στους ρωμά κατοίκους του Αλάνκουγιου τους προσφώνησε «Αξιότιμοι ομογενείς μου» και συνέχισε λέγοντας ότι  «προσωπικά και εκ μέρους των συναδέλφων μου σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό. Επιθυμώ να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς την νεολαία του Αλάνκουγιού που μας κάλεσε εδώ, προς τον δάσκαλο Χασάν, και σε όλα τα αδέρφια που μόχθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Πραγματικά εξ όσων αντιλήφθηκα, οι κάτοικοι της συνοικίας απόψε όλοι μαζί έκαναν το ιφτάρ τους. Εμείς μετείχαμε με μεγάλη ευχαρίστηση σε αυτό το ιφτάρ. Φάγαμε μαζί σας.Όπως ξέρετε ο μήνας του Ραμαζανιού είναι -για τους μουσουλμάνους ιδιαίτερα- ένας μήνας που ισχυροποιεί την αμοιβαία αγάπης, σεβασμό και ανεκτικότητα. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας φέρνουν σε επαφή και συμβάλλουν ανάπτυξη της λογικής της ενότητας και ομοψυχίας’.
    Ο ψευδομουφτής Ιμπραήμ Σερίφ μιλώντας από το βήμα τόνισε ότι «Αγαπητά μου αδέρφια, όπως ανέφερε και ο δάσκαλος μας ο Χασάν οι νέοι του Αλάνκουγιου, εδώ και μερικά χρόνια άρχισαν να έρχονται στο τζαμί και να προχωράνε στον δρόμο του Αλλάχ. Σε αυτό το σημείο πάντοτε ήρθαν σε εμάς κι εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε. Αυτοί οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας, οι άνθρωποι μας κατέβαλαν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να μάθουν το Κοράνι και την θρησκεία μας. Σήμερα είτε στο Εσκί τζαμί είτε στο τζαμί του μαχαλά όταν πάτε μπορείτε να δείτε νέους αυτού του μαχαλά. Βλέποντας τους δίπλα στο τζαμί μας κάνουν υπερήφανους, ικανοποιούμαστε και χαιρόμαστε. Όλοι μαζί εδώ βλέπουμε τους καρπούς της προσπάθειας μερικών νέων και πλέον ο λαός μας μοιράζεται μαζί τους αυτούς τους καρπούς. Παρευρισκόμαστε σήμερα στην πρώτη φορά που τελείται εδώ ιφτάρ. Εγώ από εδώ σας δίνω τον λόγο μου πως και τα επόμενα χρόνια τέτοια ιφτάρ είμαι έτοιμος να τα στηρίξω ηθικά και υλικά. Συγχαίρω τους νέους, ο δρόμος τους ας είναι ανοιχτός, κι ο Αλλάχ ας τους βοηθάει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου