Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

104,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της περιφέρειας ΑΜ-Θ

Συνεδρίασε στην Κομοτηνή την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 σε τακτική συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με δεκαέξι (16) θέματα στην ημερήσια διάταξη  και πέντε (5) θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την εισηγητική έκθεση επί του Απολογισμού – Ισολογισμού οικονομικού έτους 2010 των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων Ροδόπης – Έβρου – Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας καθώς και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ροδόπης – Έβρου  και Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας.
Στην συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου εγκρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός της Αιρετής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οικονομικού έτους 2011 και η 5η Τροποποίηση του Προϋπολογισμού.
Στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημάνθηκαν ακόμα τα προβλήματα δυσλειτουργίας των υπηρεσιών της αιρετής Περιφέρειας που οφείλονται στις τρομερές ελλείψεις προσωπικού, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στις εφεδρείες κα και αποφασίστηκε να διατυπωθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες και να αποσταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.
   Στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννακίδης παραδέχτηκε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος «ανακυκλώνει μια ιστορία, κατά την οποία οι προϋπολογισμοί δε συνάδουν με την αναγκαιότητα των αυτοδιοικήσεων και με τον κοινωνικό σκοπό της ιστορικής τους παρουσίας». «Είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας», υποστήριξε, «αλλά και με τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα των αυτοδιοικήσεων. Σε μια νέα αυτοδιοικητική αναδόμηση, θα έπρεπε να υπήρχε και η εκχώρηση των απαραιτήτων πόρων, για τη δημιουργία αυτούσιων δικών μας προϋπολογισμών. Τώρα είναι προϋπολογισμοί, οι οποίοι εκπορεύονται από το κεντρικό κράτος, με κάποιες αποκλίσεις, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα, κι εμείς κάνουμε τη διαχείριση». «Πέρα όμως από αυτό, που είναι λίγο τετριμμένο», κατέληξε, «μας παρέχεται η δυνατότητα μέσα από τη χρήση των διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων να δημιουργήσουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχεδιασμό».
    Από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης προχώρησε σε σύγκριση μεγεθών ανάμεσα στον προϋπολογισμό της αιρετής περιφέρειας και στο σύνολο των προϋπολογισμών, που είχαν οι 5 πρώην νομαρχίες και το μέρος της κρατικής περιφέρειας που προϋπήρχε. Βάσει αυτής της σύγκρισης, υποστήριξε ότι ο παρών προϋπολογισμός «υστερεί σημαντικά των άλλων και αντιστοιχεί περίπου στο 60%». Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη συρρίκνωση των οικονομικών δεδομένων «δείχνει την πορεία, στην οποία οδηγείται η αιρετή περιφέρεια». Όπου δήλωσε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός, πέραν του ότι διατρέχεται από λογικές του χτες, αφού δεν έχει την ευαισθησία να εισπράξει την οικονομική κατάσταση του σήμερα, και πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας προϋπολογισμός, που θα συντηρήσει τις αρτηριοσκληρώσεις, που υπάρχουν στην περιφέρεια, έτσι ώστε να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες, είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός, ένας προϋπολογισμός, που δεν απαντά στα ζητούμενα της κοινωνίας και στην οικονομική κρίση, ένας προϋπολογισμός, που δεν αντιστοιχεί σε εκείνο, που οραματίζεται και θέλει η κοινωνία για την προοπτική και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αντίθετα, μας πηγαίνει σταθερά πίσω».
    Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στην βουλή, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Χρήστος Τρέλλης, που σημείωσε ότι «με βάση τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού έχουμε συνολική μείωση των δαπανών για τις περιφέρειες κατά περίπου 25%. Είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, ένας προϋπολογισμός που στηρίζεται ακριβώς στη λογική ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερο την κρίση». Αναφερόμενος επίσης στις δημόσιες επενδύσεις υποστήριξε ότι μειώνονται κατά περίπου 30%. «Έπρεπε το περιφερειακό συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, να τον καταψηφίσει και να στείλει πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ότι δε συμφωνεί με πολιτικές που οδηγούν συνολικά την περιφέρεια, τους εργαζόμενους και όλους στη φτώχεια». «Δυστυχώς η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου δεν είχε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα», κατέληξε, «ώστε να ταυτιστεί με τα συμφέροντα των εργαζομένων και της ίδιας της περιοχής, αλλά ταυτίστηκε με τις επιλογές της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου»».
    «Σε μια χρονική περίοδο, που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές και ενώ ο μεγάλος πλούτος βρίσκεται σε ασυλία και στο απυρόβλητο», τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», κ. Τάκης Χαρίτου, «ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε σήμερα δυστυχώς είναι κομμένος και ραμμένος στις πολιτικές συρρίκνωσης του μνημονίου και στις απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών». «Οι κοινωνικές ανάγκες, που έχουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι νέοι άνθρωποι», συνέχισε, «δυστυχώς δεν βρίσκουν χώρο μέσα σε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί οι πόροι είναι ανύπαρκτοι. Τα έργα, η απασχόληση, οι δουλειές επίσης δεν έχουν χώρο, γιατί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένο κατά 1/3 στο φετινό προϋπολογισμό. Όσα λέγονται περισσότερο δημιουργούν ψευδαισθήσεις για το τι πρόκειται να γίνει, παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ο ίδιος κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο «αν θέλει να σεβαστεί το κύρος και το ρόλο του, να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και ουσιαστικά να απορρίψει τα σκληρά περιοριστικά κυβερνητικά μέτρα, να διεκδικήσει το διπλασιασμό των πόρων για τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, που έχει η περιοχή. Λυπούμαι αλλά η πλειοψηφία είναι εγκλωβισμένη στη γενικότερη λογική της κυβέρνησης, κατά την οποία πρώτα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δανειστές», επισήμανε στις δηλώσεις του, ενώ τόνισε ότι «ως παράταξη θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, για να ανατραπούν αυτές οι σκληρές πολιτικές και να υπάρξει μια άλλη προοπτική και για τη χώρα και για την περιοχή μας».
     Ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης, κ. Θανάσης Μακρής, στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι «δεν προϋπήρξε συζήτηση για τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος υποτίθεται ότι υλοποιείται με τον προϋπολογισμό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον προϋπολογισμό της περιφέρειας «πολύ λίγη εξουσία έχει το περιφερειακό συμβούλιο πάνω του, αφού είναι ουσιαστικά εικονικός, είναι μια σκυταλοδρομία, χωρίς ουσιαστικό νόημα». Όπως σημείωσε, «εγκρίνουμε και προχωράμε με κονδύλια, τακτικές και προϋπολογισμούς οι οποίοι απλώς μετακινούνται από χρόνο σε χρόνο και πολύ μικρή αλλαγή έχουν. Είναι η αιτία ουσιαστικά της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος και θα έπρεπε να συζητάμε εδώ το ουσιαστικό οικονομικό μέρος, που είναι τα χρηματοδοτικά προγράμματα». Εστιάζοντας στα χρηματοδοτικά προγράμματα, υποστήριξε ότι «προχωράνε και υλοποιούνται, χωρίς συνεκτική πολιτική και χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ως περιφερειακό συμβούλιο τι θέλουμε να κάνουμε με τα λίγα χρήματα, που μας δίνονται, πολλές φορές σπαταλάμε χρήματα σε διάφορα προγράμματα, επειδή μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μόνο για έναν σκοπό, χωρίς να αξιολογούμε τις προτεραιότητές μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάξει και ο τρόπος, με τον οποίο συζητάμε, και ο τρόπος με τον οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός», τόνισε, «ενώ το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε και την κατεύθυνση της πολιτικής μας, ώστε να είναι βιώσιμη για αύριο οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά κυρίως και περιβαλλοντικά». «Δυστυχώς καθώς οδηγούμαστε από τη χρεοκοπία στην κατάρρευση», κατέληξε, «χρειάζεται να αναζητήσουμε πολιτικές χωρίς χρήματα και εκεί είναι η ουσιαστική δουλειά, που πρέπει να κάνουμε». Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε το ρόλο της επιτροπής, που έχει συσταθεί, για την ιεράρχηση των προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όπως είχαν κατατεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
    Τέλος τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου στην 26η συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που αφορά στο κλείσιμο της Χαρτοποιίας Θράκης.

ΨΗΦΙΣΜΑ
1.      Η Χαρτοποιία Θράκης, μια επιχείρηση με 32 χρόνια πορείας και μεγάλης συνεισφοράς στην απασχόληση της περιοχής, πριν από λίγες μέρες οδηγήθηκε σε κλείσιμο επικαλούμενη δικούς της λόγους, όπως έλλειψης ρευστότητας και αδυναμία επιβίωσης.
2.      Εκατόν είκοσι (120) εργαζόμενοι με αντίστοιχες οικογένειες, αιφνιδιαστικά βρίσκονται πλέον χωρίς δουλειά, σε συνθήκες ανυπαρξίας θέσεων και τίθενται πλέον σε κατάσταση ανέχειας.
3.      Καλούμε την Πολιτεία, σε όσα δραματικά συμβαίνουν γύρω μας, να ενεργοποιηθεί δια των αρμοδίων για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, για την στήριξη των εργαζομένων. Η πίεση να ασκηθεί και στον εργοδότη.
4.      Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας, στους εργαζόμενους, στον αγώνα τους για το δικαίωμα στην δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου