Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

“Με τον συγκλονιστικό ομηρικό λόγο που απέδωσε ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης έπεσε η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας”

Συγκλονιστικός και μέσα σε κλίμα μυσταγωγίας ο μεγάλος ακαδημαϊκός και δάσκαλος Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης χάρισε μοναδικές στιγμές μαγείας στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, μέσα από ραψωδίες της Ιλιάδας  με την βοήθεια  της ηθοποιού Λυδίας Φωτοπούλου, σφραγίζοντας έτσι την πρώτη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την κίνηση πολιτών “Διάζωμα” και το Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών.
            Φανερά συγκινημένος από την αύρα του χώρου και την παρουσία θεατών από όλη την Αν. Μακεδονία και Θράκη, ο κορυφαίος Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης ξεδίπλωσε με μαεστρία τον ομηρικό λόγο διαβάζοντας μαζί με τη Λυδία Φωτοπούλου δύο επεισόδια από δύο ραψωδίες της Ιλιάδας. Το ένα (η “Διός απάτη”), εντοπισμένο στη δεκάτη πέμπτη ραψωδία και το άλλο (η “Οπλοποιία” αλλιώς “Ασπίδα του Αχιλλέα”) που εντάσσεται στη δέκατη όγδοη ραψωδία. Και τα δύο αποσπάσματα διαφεύγουν από την εμπάθεια του ιλιαδικού πολέμου ανατρέποντας την παγιωμένη εικόνα ότι το ομηρικό αυτό έπος είναι μονοθεματικό, δηλαδή πολεμικό.
            Ο συγκλονιστικός λόγος του Ομήρου και η μουσική επένδυση από τους μουσικούς Γιάννη Παγκοζίδη, Τάσο Καπζάλλα και Γιώργο Παγκοζίδη με φωνητικά από την νεαρή ταλαντούχο μουσικό Λένα Βασιλειάδη και η σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, μόνο καλές εντυπώσεις άφησαν στο ακροατήριο του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας το οποίο ήταν επιλεγμένο για το άνοιγμα που επιχειρεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο κατώφλι των 21 χρόνων λειτουργίας του, με τη συνεργασία του προέδρου του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Διάζωμα” Σταύρου Μπένου.
            Παράλληλα στην αρχή της παράστασης έγινε και η ανάγνωση της ανακήρυξης του  Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, από τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη, μεταφέροντας την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
            Η αυλαία του 1ου φεστιβάλ Μαρώνειας -Σαπών έπεσε με τον καλύτερο τρόπο, σε κλίμα συγκίνησης, όπου ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης αφιέρωσε την παράσταση στον πατέρα του ο οποίος γεννήθηκε στην Μαρώνεια και υποσχέθηκε να ξαναβρεθεί στον ίδιο χώρο και στο επόμενο φεστιβάλ με κάτι διαφορετικό, χειροκροτούμενος ζωηρά από τους θεατές.
            Την παράσταση παρακολούθησε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου