Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Φιλόδοξο και επιτυχημένο το 2ο φεστιβάλ μελιού και προϊόντων της μέλισσας

Με πολλές φιλοδοξίες και σχέδια για το μέλλον πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην κεντρική πλατείας Κομοτηνής το 2ο Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων της μέλισσας, με τη διοργάνωση του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ροδόπης, την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής αλλά και την ευγενική χορηγία της ΜΕΒΓΑΛ και της Οινοποιίας Ποτοποιίας Θράκης.
   Από την Παρασκευή 9 και μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ειρήνης, οι παραγωγοί μέλη του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης  έκθεσαν τα προϊόντα τους στο κοινό, με σκοπό να αναδείξουν τόσο τη γεύση, όσο και τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 2ο Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων της μέλισσας είχε εμπλουτιστεί φέτος με μια σειρά παραλλήλων εκδηλώσεων, που είχαν ως στόχο να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλάμβανε παράσταση θεάτρου σκιών, μουσικοχορευτική εκδήλωση από παιδιά του παιδικού σταθμού «ο Μορμόλης», παραδοσιακούς χορούς από το σύλλογο Ακρίτες Αμβροσίας, ποντιακούς χορούς από το σύλλογο ποντιακής νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», καθώς και συναυλία του μουσικού σχήματος «Χάρης&Χάρης». Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στο χώρο πραγματοποίησε ομιλία η λέκτορας του εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, κ. Χρύσα Τανανάκη, με θέμα «Τα προϊόντα της κυψέλης και η διατροφική τους αξία».

   Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Δημήτρης Ζάχος μιλώντας για την διοργάνωση τόνισε ότι «με στόχο την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα της κυψέλης, πραγματοποιούμε φέτος το 2ο φεστιβάλ μελιού.  Οι καταναλωτές του νομού μας πρέπει να εμπιστεύονται τους μελισσοκόμους της περιοχής μας και να αγοράζουν από αυτούς. Λειτουργεί και το κατάστημα του μελισσοκομικού συνεταιρισμού στην αγίου Κωσταντίου 16 στην Κομοτηνή και μπορούν από εκεί να προμηθεύονται τα προϊόντα μας. Στόχος μας είναι να φτάνει στον καταναλωτή το αγνό προϊόν της κυψέλης κυρίως το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η γύρη και η πρόπολη. Βέβαια είναι και το κερί με το οποίο φτιάχνουμε διάφορες κρέμες για καλλωπισμό προσώπου, χεριών κλπ, φτιάχνουμε και βάμμα πρόπολης το οποίο είναι εξαιρετικό αντιβηχικό. Μπορούν οι άνθρωποι να φτιάξουν την άμυνα στον οργανισμό τους από τα προϊόντα της κυψέλης  ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Προσπαθούμε παράλληλα να πείσουμε την πολιτεία να  εντάξει στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και την μελισσοκομεία και να δούμε σε συνεργασία με τους φορείς πως μπορεί αυτός ο κλάδος να αναπτυχθεί που έχει προοπτικές αλλά χρειάζονται πολιτικές». 
   Μιλώντας για τον σκοπό των εκδηλώσεων όρισε την ενημέρωση του κοινού για φαινόμενα εξαπάτησής του από προϊόντα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο με την ονομασία «μέλι» που όπως υποστήριξε ο κ. Ζάχος «στην πραγματικότητα μόνο μέλι δεν είναι, αλλά γλυκαντικές ουσίες. Παρόλο, που ζητάμε εδώ και χρόνια να διευθετηθεί αυτό το θέμα νομοθετικά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά πρόοδος στο θέμα της ετικέτας, στην οποία πρέπει να είναι υποχρεωμένος κάθε τυποποιητής να αναφέρει το περιεχόμενο της συσκευασίας, ούτως ώστε να προστατεύεται και ο μελισσοκόμος και ο καταναλωτής».


    Οι διοργανωτές εκτός από την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού στράφηκαν και προς τη μεριά της πολιτείας και των τοπικών αρχών, ζητώντας να συνδράμουν στην προσπάθειά τους για εξωστρέφεια. Ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού εξέφρασε την ικανοποίηση του που ο δήμος Κομοτηνής είναι αρωγός του φεστιβάλ και ο ίδιος ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε την έναρξή του, παράλληλα όμως  εξέφρασε και  ένα παράπονο προς τη διοίκηση της περιφέρειας, για την άρνησή της να συμβάλει οικονομικά με 6.000 ευρώ, προκειμένου οι παραγωγοί να συμμετάσχουν τον επόμενο μήνα σε μεγάλη διεθνή έκθεση προϊόντων στη Γερμανία που όπως τόνισε ο κ. Ζάχος  «για την προώθηση των προϊόντων μας πρέπει να συμμετέχουμε σε εκθέσεις και σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ήδη υπάρχουν πολλές συζητήσεις για εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό, οι οποίες απαιτούν συνδρομή από τις τοπικές αρχές, για να ευοδωθούν. Συζητάμε σχεδόν με το μισό πλανήτη και εδώ θέλουμε οπωσδήποτε τη συνεργασία της περιφέρειας, για να προωθηθούν αυτά τα προϊόντα μας».
   Το Σάββατο το πρωί στο φεστιβάλ παραβρέθηκε ο υφυπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής που ξεναγήθηκε στα περίπτερα του φεστιβάλ και ενημερώθηκε από τους μελισσοκόμους για τα προϊόντα τους και την σημασία που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε την στήριξη του στην προσπάθεια των μελισσοκόμων για ανάδειξη των προϊόντων τους και μετέφερε και το ενδιαφέρον της πολιτείας για την παραγωγή μελιού.   Μεταξύ άλλων ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι  «θεώρησα υποχρέωση μου να έρθω και να επισκεφτώ την γιορτή την οποία γίνεται στην πλατεία της Κομοτηνής από τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ροδόπης, έναν συνεταιρισμό που είναι πρωτοποριακός και μας δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, που μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορούμε να πάμε μπροστά, που μαζεύει στους κόλπους του εκατοντάδες ανθρώπους που ασχολούνται με το μέλι στον νομό Ροδόπης αλλά και στην Θράκη, προβάλει τα τοπικά προϊόντα, τα οποία ψάχνουμε να τα βρούμε για να τα δημιουργήσουμε  άρα εδώ έχουμε προϊόντα που είναι έτοιμα και με πολύ χαρά διαπιστώνω ότι δεν είναι μόνο το μέλι και τα άμεσα προϊόντα του μελιού όπως είναι η πρόπολη και η γύρη αλλά δημιουργούν και άλλα προϊόντα όπως καλλυντικά και αυτό νομίζω δείχνει τις ευαισθησίες αυτών των ανθρώπων».   
   Αναφορικά με την παραγωγή μελιού ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι αυτή η παραγωγή τοπικών προϊόντων που συνδυάζει την οικονομία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την παράδοση και σε μια εποχή που λέμε πολλά αλλά τελικώς κάνουμε λίγα και ως πολιτεία αλλά και ως κοινωνία το να έχουμε μπροστά μας ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν ποίο μπροστά από μας, μας δημιουργούν την υποχρέωση στήριξης» και συνέχισε επισημαίνοντας ότι  «εγώ σε προσωπικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο επιφυλάσσομαι να στηρίξω, να περάσω το ενδιαφέρον της πολιτείας για την περιοχή εδώ και ειδικά για τους μελισσοπαραγωγούς και πραγματικά η σημερινή μέρα και αυτές οι μέρες που γίνεται αυτό το φεστιβάλ είναι μέρες αισιοδοξίας μέσα σε ένα σκοτεινό κλίμα, βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναλαμπές, άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν, που δεν ψάχνουν το έτοιμο, την επιδότηση, που απλός ψάχνουν την στήριξη στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουνε. Μόνο συγχαρητήρια μπορούμε να τους δώσουμε τους ανθρώπους αυτούς και μας κάνει πραγματικά χαρούμενους και μας κάνει πραγματικά αισιόδοξους ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ πέρα».  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου